Добрин Досев, актьор: Дадоха ни по 130 лв. заплата, а салонът пълен

Писмо до редакцията

Бойко Борисов с Цеца Величкович. Премиерът е поклонник на фолкзвездите и чалгата, но не и на театъра. Снимка: Николай Дончев, в. Сега

Господин Бакалов,

пише ви Добрин Досев, по професия актьор. Поводът е статията ви в e-vestnik за театрите (виж тук). Видях я преди малко и ви уверявам, че все едно четях своите мисли, но много добре и точно подредени.

Аз съм щатен актьор на Пазарджишката трупа. Това е един от театрите, който бичи много здраво в последните години, а го е правил, предполагам знаете, и много преди това. И преди не повече от 8 дена ни раздадоха по 130 лв., за да не измрем. На всички по равно. Това е толкова комично, колкото и трагично. Разбира се, същата вечер ние си изиграхме представлението, което беше по програма, с една зелена лентичка на ръката, като някакъв знак на протест. Салонът беше пълен, аплодисментите дълги, след това си тръгнахме.

Нищо не се е променило до момента, нито смятам, че скоро ще се промени.

Скоро снимах с актьора Краси Ранков, който ми припомни едно писание на Йовков от 1937 г. Не мога да го цитирам точно, но звучи горе-долу така: Това правителство е направено от хора (люде), които вече не знаят как да си почешат задника.

Има не повече от 900 души, които се опитват да правят култура в държавата, а управляващите ги зачеркнаха с лека ръка. Не щат и да чуят за близка Румъния, Сърбия, Гърция и Турция, които до скоро не знаеха какво е театър, а инвестират и го правят сега. Защото това е политика на една държава, на една нация.

На финала на писанието на Йовков се казва: Явно при нас продължава – „Колкото по-прост народът, толкова по-лесно се управлява.“

Силно се надявам това да спре дотук. Никой от нас няма да спре да работи, независимо от глупавите пари, които сме взимали досега (говоря само за театъра).

7 май 2010 г.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.