Борисов се изказа по театралните въпроси, културната революция започва

Първа страница на в. „Стандарт“ отразява изказването на премиера по театралните въпроси.

Преди дни в Пазарджишкия театър, където постановките се играят при пълен салон, раздали заплати по 130 лв. – по равно на всички в театъра. Подобно е и в софийски театри, и другаде из провинцията. Колкото да им дадат нещо. Колко ще просъществуват така театрите? Това ли е реформата на министъра Вежди Рашидов и правителството?
В нея се намеси лично премиерът Борисов и се изказа по театралните въпроси…

Преди няколко дни в. „Стандарт” излезе с голямо заглавие на първа страница: „Дон Жуан точел хазната”. А вътре във вестника второ заглавие – „Бойко подхвана и театрите”. „Подхвана“ – в смисъл хвана далаверата, почна да ги реформира, да ги „оправя“. В статии се обяснява, че разходите по постановките на Старозагорската опера излизали скъпо, билетите с продават по 8-12 лв., а реално разходите били за по 190 лв. на билет. Дали е така – няма кой да провери. Някакъв нов директор обвинява бившия.

Този брой на вестник „Стандарт” е исторически. Бележи своеобразен връх в лениновата концепция за печата като колективен агитатор, пропагандатор и организатор. Нещо подобно е било при Културната революция в Китай. Председателят Мао посочва враговете – хора на изкуството, пропадаватели и т. н. – и хунвейбините ги атакуват. Така вестник роди оригиналната формула „Дон Жуан точел бюджета”, за подкрепи по свой неповторим начин „реформата” на театрите в България.

Един по-критично настроен към действията на правителството вестник би написал „Български „Лувър” точи бюджета”. И ще поясни, че в най-голямата криза правителството финансира за тази година с 12,5 млн. ремонта на сграда за музей на изобразително изкуство (а общо ремонтът ще излезе над 20 млн. лева). В същото време съкращава заплатите във всички театри в страната с 25-30% (които и досега бяха мизерни). И се готви да съкращава самите театри.
Премиерът казва: „Политиката на времето е била във всяко село да има читалище, театър, опера”. Сега обаче не можело така „да се глобява целият народ” за да съществуват малките трупи (общо в България, във всичките 41 театъра, от които 10 куклени и всякакви, целият персонал е 1800 души).

От друга страна председателят на съюза на артистите в България Христо Мутафчиев каза след среща с премиера Борисов – няма да има закрити театри. Щяло да има реформа. Някак, изглежда, трябва да е имало разговор между глухи. Или някой нещо не е разбрал.

И в нюйоркската Метрополитен опера реалната цена на билетите е над цената, която плаща зрителят. Билетчето е 100-200 долара, но публиката е платежоспособна, а хонорарът на певците е по десетки хиляди на вечер. И заплатата на една цигуларка, която свири трета цигулка, е от 5000 долара нагоре. А не е 1/3 от заплатата на един полицай, както е в София. И персоналът на Метрополитен опера е в пъти по-голям от този на софийската.
Или пък, що не вземе вестник „Стандарт”, в услуга на Борисов, да сметне билетчето за „Комеди Франсез” или разни европейски театри? И там разликата се покрива било от държавата, от фондации, от спонсори.

Бойко Борисов с Цеца Величкович. Премиерът е поклонник на фолкзвездите и чалгата, но не и на театъра. Снимка: Николай Дончев, в. Сега

Кой да я покрива тази разлика в България, освен държавата? Спонсорите у нас под изкуство разбират Андреа да си показва млечните жлези. И спонсорират чалга певици да си слагат гума в циците и да издават нов албум.

Само държавата може да подкрепи изкуството сега. А точно тя му обръща гръб. С друго ако не, с това премиерът Борисов и министърът му Рашидов наистина ще влязат в историята.

И така, почитателят на Цеца Величкович Борисов с едната ръка мачка театрите, с другата сипва милиони в разширението на една художествена галерия – Галерията за чуждестранно изкуство – за да я превърна в „Българският Лувър”. Което няма да нахрани и художниците, защото те печелят от продадени картини или от свършена работа. В сега съществуващата там галерия, по признание на бившия директор на Националния музей Божидар Димитров, сега министър на българите по света, билетчето струваше реално 36 лв. – толкова излиза с дотациите от държавата. Сега, с новите милиони за галерията, едно билетче веднага ще скочи между 100 и 200 лв. в следващите 20 години.

Но самият премиер Борисов защити галерията. На въпрос на журналист – редно ли е в тая криза да се дават толкова пари за галерията, Борисов отговори: „Да ви обясня икономиката…” И цитира как някъде в Италия се печелело от туристи с изкуство. Да сме живи и здрави да видим как ще печели тая галерия с изкуство. Как ще се изтрепят да идват чужденци да гледат картини. И сега Галерията за чуждестранно изкуство седи празна, с 10-ина посетители на ден. С какво ще напълнят още 3 пъти по толкова голямата сграда на гърба й?

Не беше ли по-добре там да се помести Националният музей, вместо да седи в Бояна? Не. Новият министър е скулптор и се е амбицирал да построи български „Лувър”. Ще ги шашнем европейците.

Кабинетът реши да пести и от образованието. Вчера преподаватели и студенти от Софийския университет излязоха на протест, че бюджетът им е орязан с 25%. Другите унижени в България са учителите и университетските преподаватели. Един професор взима по-малка заплата от полицай. Но по въпроса за съкращаване на 60-хилядната армия на МВР отново никой не отваря дума…

Хора на науката, професори, театрали, учители – това са хората на най-ниско стъпало като заплащане в България. И от техните смешни заплати правителството реши да икономисва. Същевременно пусна сделка за хеликоптери за 300 милиона евро, започната от предишното правителство. На стойност по-голяма от бюджета на всички хора на изкуството и науката. Не можело да се спре сделката, трябвало да се плащат неустойки, обясни премиерът. Кой знае. Но щом Бойко казва. Консултанти по тази сделка са един собственик на футболен клуб Гигов, и …още един собственик на футболен клуб Батков. Те са я нагласили както трябва сделката, те са му обяснили на премиера…

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.