Мис България 2010: Паулу Коелю… Чела съм всичко от него. Направих си много изводи

Ромина Андонова във фотосесия. Снимките са предоставени от Агенция Визаж

„Ами сега? Какво следва?”- с тези въпроси се събужда Ромина Андонова, след като става Мис България 2010. На 21 години е. Учи „Биология” в СУ „Св. Климент Охридски”.  Тренирала е карате, волейбол, играла е модерен балет. Била е в детската вокална група “Бон-Бон” и е пяла на една сцена  с Орлин Горанов, Нели Рангелова, Георги Христов и Росица Кирилова.

„Io appartengo a Dio” – това пише на вътрешна страна на китката й. Означава „Аз принадлежа на Бог”.

„Господари на ефира” се подигра с избора й, като пусна репортаж от награждаването, в който водещата Деси Тенекиджиева уж случайно интервюира преди обявяването на резултатите точно нея и двете й подгласнички (виж тук). В клюкарските вестници още преди конкурса се появиха информации, че тя ще е новата Мис България, и, че е била гадже на Малкия Маргин, а агенция „Визаж”, която е организатор на конкурса, е известна като свързана с Маргините. Не минава конкурс без скандали…

– Загуби ли нещо като стана Мис България 2010?

– Свободното си време. И преди конкурса имах ангажименти, но можех да отделям повече време на близките си. Тежи ми, че не мога да си говоря с майка ми, както преди. Иска ми се да подаря всяка свободна минута на близките си. Всъщност чак сега разбирам какво е да се прибереш вечер и да нямаш желание за нищо. По-рядко ми се излиза по заведения, въпреки че съм на 21 години. Преди не си давах сметка какво й е на майка ми като се прибира уморена от работа.

– Какво ти казва огледалото напоследък, когато застанеш пред него?

– Вижда това, че съм непринудена, неподправена. Дори пред  камерите не изневерявам на себе си. Обичам да се смея, когато ми се смее, да плача, когато ми се плаче. Мразя фалша. Не виждам смисъл да заблуждавам и себе си, и околните. Сигурна съм, че ще си остана същата и след 5, и след 25 години.

Ромина Андонова преди коронясването си като Мис България. Снимките са предоставени от Агенция Визаж

– Кой е следващият слух, който очакваш да се закачи за короната?

– Очаквам да се ровят из личния ми живот. Ще вадят този, онзи…в повечето случаи – хора, които дори не съществуват. Допускам, че дори на представянето ми на конкурса „Мис свят“ е възможно да има подобни опити. Повод за скандал винаги може да се намери. Ако не – да се измисли. Не смятам, че нещо такова може да ми повлияе. Всъщност избягвам да чета заядливи статии и коментари. Според мен, изнасянето на грешна информация говори за пропуски във възпитанието.

– И това за отношенията ти с Малкия Маргин ли е заяждане?

– Винаги съм се възхищавала на „творчеството” на някои журналисти. Не мога да разбера защо българите търсят не красивото, ценното у човека, а нещо, с което да го злепоставят…

– Това типично българска черта ли е?

– Надявам се, че не е. Но, като виждам толкова примери около себе си, за съжаление, започвам да вярвам…Което е жалко. Аз наистина много обичам родината си. Иска ми се да вярвам, че всъщност българите са отворени, добронамерени, искрени…

– Не може да не си правила сравнение между нас и други народи, други култури…

– Да, била съм известно време в Германия, в Швейцария. Но не съм имала възможност да опозная толкова добре хората там. Правило ми е впечатление, че непознати те поздравяват, усмихват ти се. А тук подсвиркват, бутат те, ругаят те… Лошото е, че заради определена прослойка, се правят заключения за всички българи.

– Готвиш ли, чистиш ли?

– Разбира се! Нормална жена съм. Много обичам да чистя. Случвало ми се е вечер да се прибера много уморена и да започна да чистя, още преди да съм си оставила чантата. Педантична съм в това отношение. Е, поради липса на време, в момента стаята ми е доста разхвърляна. С готвенето не сме много близки. Мога да правя пиле жулиен. Запържват се пилешки филенца, докато придобият златист загар. Добавят се кисели краставички, сметана за готвене и пушено сирене… това е едно от малкото неща, които мога да готвя.

– Не ти ли е гадно да го правиш това пиле само за себе си?

– Напротив. Предпочитам да глезя себе си, отколкото някой, който не заслужава.

Ромина Андонова, току що коронясана като Мис България. Снимките са предоставени от Агенция Визаж

Ромина Андонова, току що коронясана като Мис България. Снимките са предоставени от Агенция ВизажМис България - Ромина Андонова, с двете си подгласнички. Вдясно е миналогодишната Мис България, чийто избор беше съпроводен със скандал - Антония Петрова. Снимките са предоставени от Агенция ВизажМис България - Ромина Андонова, с двете си подгласнички. Снимките са предоставени от Агенция ВизажРомина Андонова по време на конкурса. Снимките са предоставени от Агенция ВизажРамина Андонова като модел на модно ревю. Снимките са предоставени от Агенция ВизажМиналагодишната Мис България, Антония Петрова, коронясва новата - РАмина Андонова. Снимките са предоставени от Агенция ВизажПо време на конкурса Мис България 2010. Най-отпред е Ромина Андонова. Снимките са предоставени от Агенция ВизажРомина Андонова във фотосесия. Снимките са предоставени от Агенция ВизажРомина Андонова във фотосесия. Снимките са предоставени от Агенция ВизажРомина Андонова преди коронясването си като Мис България. Снимките са предоставени от Агенция Визаж

– Ще зарежеш ли мъжете, докато носиш титлата?

– Може би ще са на много, много заден план.  Това, което ми трябва, е подкрепа. Ако до момента съм избирала човека до мен по сърце, вече трябва да залагам на разум. Моите лични наблюдения показват, че почти няма мъже, които наистина могат да дадат сигурност и опора на една жена.

– Какъв е твоят принц?

– Знам много добре какъв мъж искам до себе си! Не обичам да чувам, че ще направят всичко за мен. Не съм от този тип жени, които обичат да ги глезят, да им свалят звезди. Имам нужда от човек, който да ме кара да се чувствам жена, а в същото време да носи мъжкото в себе си. Мъжът до мен ще ме разбира, без много думи. Ще усеща от какво имам нужда, без да му дообяснявам. Няма да се налага всеки път да му казвам, че имам нужда от помощ.

– Срещала ли си го?

– Не. Странно е, че не съм го срещала, но знам точно какъв е. Сигурно като попаднеш няколко пъти на нещо, което не ти хареса, се научаваш какво да търсиш…

– Познават ли те вече на улицата, обръщат ли се след теб?

– Да, минали са само две седмици от конкурса, но вече ме разпознават. Все още не съм свикнала с шушукането, гледането, коментарите. Понякога ми става смешно.  Приятно ми е, но ме натоварва.

– Мислиш ли, че за Мис България трябва да има специални привилегии? Например да се освободи от всякакви данъци?

– Не смятам, че съм по-различна от другите, само защото съм Мис България. Да, явно имам качества, след като избраха мен да представям България. Но правилата важат за всички. Не мисля, че короната ми дава право да минавам на червено. Иначе идеята не е лоша. Добре ще ми се отрази, ако ме освободят от данъци или не се налага да плащам по заведенията…

– Или да имаш право на безплатни пластични операции?

– Аз съм на 20 години. Мисля, че нямам нужда от корекции. Човек трябва да харесва тялото си, за да го харесват другите. Не одобрявам пластичните операции на 17-годишни момичета. Ако един ден не се чувствам в кожата си, вероятно бих си направила. Не съм категорично против интервенциите. Но за всичко си има време. Не може един млад организъм, който все още не се е развил, да се блъска със силикон.

Ромина Андонова по време на конкурса. Снимките са предоставени от Агенция Визаж

– Книгата на нощното ти шкафче?

– Май не трябва да я споменавам – специално ме предупредиха този автор да не го казвам – Паулу Коелю. Бил запазена марка за манекенките. Не ме интересува какво се говори. Чела съм всичките му книги. Направих си много изводи. За мен е уникален писател. Другата книга е „Подсъзнанието може всичко” на Джон Кехоу.

– Помогна ли ти за представянето на конкурса?

– Много! Апелирам към всички да й обърнат специално внимание. Радвам се, че я прочетох няколко месеца преди конкурса.

– Защо тогава ти се разтрепериха краката на сцената?

– Въпреки че имам опит на сцена, бях напрегната . Моите приятели се шегуват, че дори и през роклята ми е личало как ми треперят колената (смее се) . Когато се качих на стълбите, застанах на едно място и не мръднах. Досега не ми се е случвало. Никога не съм се притеснявала от камери. Детската вокална група „Бон Бон” и балет „Магия” са основните фактори за израстването ми на сцена. Обичам да съм пред публика. Усещам, че се намирам на моето място. Това ми е призванието.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.