Парадът в Москва сблъска комунисти и националисти, може да влезе в „Гинес“

Демонстрация на Съюза на съветските офицери на 9 май. Снимка: кпрф

Поредният юбилей на победата вече не приличаше на досегашните „празници с побелели слепоочия“ – по-скоро на народно веселие с военен парад. Из улиците на Москва почти нямаше ветерани от Великата отечествена война. Затова пък радикални политически организации устроиха митинг в центъра на Москва край паметника на Пушкин, пише „Газета“. Сред организаторите на проявата всекидневникът посочва „Международния съюз на съветските офицери“. На митинга били представени съветски знамена и флагове на Руската империя, хоругви с ликовете на православни светии и дори на популярен руски певец, убит през 1991 г. В изказванията си офицерите заклеймяваха властта в Русия, критикуваха властите, задето са поканили на парада военни от армиите в НАТО, и заплашително предупреждаваха събралите се, че „Свещената Рус се възражда“, разказва изданието.

През няколко пресечки оттам пък стоял младеж, който носел знаме, напомнящо флага на германската империя от периода между 1871 и 1935 г. В центъра на „мистериозното платнище“ се виждали „две начупени линии, също напомнящи германски рунически знаци“. Младежът раздавал позиви от името на непозната политическа организация, настояваща за „народен съд над властта“. В руския Кавказ Денят на победата бе отбелязан с неуспешни атентати, пише „Труд“. Експлозии избухнаха в столицата на Кабардино-Балкария, в Чечения и в дагестанския град Каспийск.

Грандиозният военен парад на Червения площад в Деня на победата бе не само юбилеен и празничен, но и необикновен в много отношения. Ако книгата на Гинес регистрираше подобни прояви, тържественият марш на 9 май би заел почетно място в нея. Никога досега в най-новата руска история главният площад на Русия не бе виждал толкова много войници и офицери – 11 335 души. Никога досега на парадите не е била представяна толкова разнообразна модерна бойна техника. Съседството й с най-добрите танкове от Втората световна война- прочутите Т-34 и фронтовите самоходни оръдия СУ-100, само подчертаваше неразривната връзка между времената, пише „Росийская газета“.

Сред „изненадите, подготвени от военните“, вестникът откроява включеното за пръв път в тържествения марш на най-мощното и най-секретното за момента руско оръжие – стратегическите ракети „Топол-М“. Не бяха показани макети или тежки камиони, облицовани с шперплат, а истински ядрени системи, само допреди месец носели бойно дежурство недалеч от Москва. Основната отлика на вчерашния марш от досегашните бе участието на пратеници от армиите на страните в ОНД, държавите от антихитлеристката коалиция и Полша – общо над хиляда войници и офицери. Всички те крачеха под свои знамена и със свои униформи, но под звуците на наши маршове и с руски парадно-юбилейни медали на гърдите. Излезе красиво, констатира „Росийская газета“.

Празникът 9 май бе честван из цял свят, отбелязва официозът в друг материал. Ключово събитие от тържествата в България бе откриването на паметен знак, поставен в чест на екипажите на пет руски подводници, загинали по време на войната в Черно море, пише вестникът. Никога през всички години след войната нашата велика победа не бе ехтяла така звънко по бреговете на Темза, коментира всекидневникът церемониите във Великобритания. След награждаването на британски ветерани с юбилейни медали от посланика на Москва в Лондон председателят на тяхно сдружение заявил за „Росийская газета“: „Това е повече, отколкото направи за нас собственото ни правителство.“Участието на руски десантчици в украинския парад стана „черешката на тортата“. Военни от Русия и от Украйна пък рамо до рамо с беларуски войници участваха в парада, състоял се в Минск – за пръв път след разпадането на Съветския съюз.

Немските деца на съветски войници и офицери, родени след войната, издирват бащите си. Съдейства им руската телевизия „Първи канал“, пише „Огоньок“, издание на „Комерсант“. И до днес ги наричат деца, макар да са вече над 60: „деца на войната“, „деца на окупацията“… Мнозина от тях до ден днешен не знаят кои са бащите им или знаят само имената и местността в Съветския съюз, където са родени. Историите на тези германски жени и войници от Червената армия са много различни: едни са се обичали истински и за цял живот са запазили спомена за някогашното чувство, други са станали жертви на насилие, трети са се отдавали срещу храна – за да оцелеят в гладните времена.

Истории за истинска любов между немски жени и съветски войници разказва от време на време телевизионното предаване „Чакай ме“ (наречено на известно в цяла Русия стихотворение от съветския поет Константин Симонов – б. р.), допълва той. През следвоенните години в Германия са се раждали деца и от съветски, и от американски войници, каквито също са били разположени в страната – при все че и на едните, и на другите е било забранено да поддържат лични контакти с местното население. Няма начин да се разбере колко са тези деца. Много майки са криели кой е баща на детето им. Германският печат помества твърде различни данни – от 40 000 до 350 000 „деца на окупацията“, родени до 1955 г. Колкото по-далечна става войната, толкова по-малка е надеждата, че „децата на окупацията“ ще открият бащите си живи, пише изданието. Такива деца са се раждали и в Австрия. В едно австрийско изследване се посочва, че те издирват своите корени, търсят бащите си – така паметникът на Незнайния воин във Виена, чийто смисъл е ясен за всички, добива и ново значение.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.