Полша – президентски избори под знака на трагедията

Вадим Трухачов

Вечерта на 6 май в Полша приключи регистрацията на кандидатите за президентския пост. Изпълняващият длъжността президент, председателят на Сейма Бронислав Коморовски, и Ярослав Качински – брат близнак на държавния глава Лех Качински, загинал на 10 април, са основните фаворити в предстоящата надпревара. Миналия четвъртък те представиха в държавната избирателна комисия подписи в своя подкрепа.

При други обстоятелства самата регистрация изобщо нямаше да се откроява като събитие, заслужаващо специално внимание. Нещата обаче се промениха след катастрофата на самолета Ту-154 край Смоленск, в която загинаха президентът и други висши полски държавници. На преден план внезапно излязоха политици, засенчвани дотогава от Лех Качински и премиера Доналд Туск, който отказа да се кандидатира за държавен глава. Не след дълго тъкмо някой от тях ще стане „лице“ на вътрешната и външната политика на 37-милионната държава.

Първият изборен тур е насрочен за 20 юни. Ако последва втори (което е най-вероятно), той ще се състои на 4 юли. Аналитиците смятат, че във връзка с гибелта на мнозина видни политици страстите няма да са така нажежени, както обикновено. Шокът от въздушната катастрофа впрочем постепенно ще се уталожва и всичко може да се промени.

Огромна активност демонстрираха съратниците на Лех Качински от партията „Право и справедливост“ и лично брат му Ярослав. Независимо че кандидатите за висшия пост трябваше да съберат само по 100 хиляди подписа, които Ярослав Качински – бивш премиер, можеше да представи цяла седмица преди 6 май, той избра да пожертва още време, за да мобилизира своите привърженици. И занесе в избирателната комисия над 1,6 милиона подписа – повече от всеки свой конкурент.

Веднага щом излезе от залата й, Качински дръпна една твърде бодра реч. „Полша има право да мечтае, че ще бъде могъща, че ще има тежест в света, че ще бъде справедлива. И според мен оттук идва днешната подкрепа сред избирателите“, каза той. А някои негови партийни другари дори използваха гибелта на президента за политически спекулации. Редица депутати от „Право и справедливост“ в полския Сейм призоваха колегите си да приемат резолюция с искане Русия да предаде на Полша наказателното дело за разследване на трагедията край Смоленск. Симпатизантите на братя Качински смятат, че руските власти със сигурност крият нещо.

Далеч не така шумно внесе документите си в комисията и. д. президент Бронислав Коморовски – представител на партията „Гражданска платформа“ също като премиера Туск. Той донесе почти 770 хиляди подписа. По думите му Коморовски е взел решение да не участва в телевизионните дебати преди първия тур и може да се включи в тях едва преди втория. „Коморовски е голяма личност, има кристална политическа биография. Искаме да го покажем като буден политик, който успокоява ситуацията и не търси конфликти“, обясни поведението на кандидата Гжегож Схетина, лидер на фракцията на „Гражданска платформа“ в Сейма. „Ще говорим за периода, през който на власт бе партията „Право и справедливост“ на Ярослав Качински, но това няма да е основната тема в кампанията. Изборната кампания трябва да е позитивна, открита, да се говори за помиряване между различните политически сили“, добави Схетина.

Часове по-рано в избирателната комисия пристигна и кандидатът, излъчен от коалицията „Левица и демократи“ – Гжегож Непералски, докарал 380 хиляди подписа. Левите сили в Полша понесоха най-тежко политическия удар от катастрофата край Смоленск. Там загина не само бившият министър на отбраната Йежи Шмайджински, но и двама от неговите „дубльори“. Непералски бе едва на четвърто място в списъка на левицата с потенциални претенденти за президентското кресло.

Останалите кандидати бяха регистрирани още преди 6 май. За висшия държавен пост в Полша ще се борят общо 23-ма души. Почти никой от тях няма шансове да постигне висок резултат. Изключение са може би само вицепремиерът Валдемар Павлак – лидер на Полската селска партия, управляваща в коалиция с „Гражданска платформа“, и Анджей Лепер, който оглавява партията „Самоотбрана“, обявила се срещу членството на Полша в ЕС.

Според проучванията за Ярослав Качински смятат да гласуват близо 30 на сто от полските избиратели, а за Бронислав Коморовски – 45 на сто. Във втория тур Качински може да бъде подкрепен от 34 на сто, а Коморовски – от 55 процента. Както личи, твърде е вероятно през лятото временният държавен глава да се отърве от думите „изпълняващ длъжността“ и да стане пълноценен президент.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.