Смъртта е забавна в испанско радиошоу

 Ройтерс Лайф

Ниевес в гробницата на кралете на Навара в Лейра. Снимка: личен сайт

Испанската журналистка Ниевес Конкострина успя да възкреси кариерата си и да излезе от мъртвата зона на безработицата с хитова радиопрограма, базирана на иновационна пазарна ниша: мъртъвците. Конкострина била уволнена, след като работила години наред за национален вестник, и в течение на месеци едва свързвала двата края, преди за първи път да излезе в ефир през 2003 г. с програмата с библейското заглавие „Полво ерес“ (Прах от прахта).

Сутрешната й програма по общественото радио стана култова с разказите за необичайните начини, по които умират хората и какво се случва с останките им после. Слушателите научиха, например, че британците в Испания в началото на 19 век нямали право на погребение в дворовете на местните църкви, защото не са католици, и вместо това били погребвани нощем на плажовете в южните крайморски градове като Малага. Гледката на човешки глави, люлеещи се във вълните, на следващата сутрин била толкова зловеща, че принудила испанския крал Фернандо Седми да склони да бъде построено протестантско гробище в Малага през 1830 г., след трудни пазарлъци с местния британски консул.

„Полво ерес“ просто се опитва да покаже, че смъртта може да се окаже също толкова интересна, екстравагантна или забавна, колкото и самият живот“, каза Конкострина в интервю за Ройтерс. Досега темата за смъртта по испанското радио е била третирана като мистерия, хорор или траур, докато Конкострина си е изработила ироничен тон, почти на границата на шегата.

Вдъхновението за шоуто дошло от работата й в „Адиос“ (Сбогом), списание за испанския погребален бранш, и разказва за знаменити трупове – превратностите на съдбата на телата на исторически личности като Наполеон, Оливър Кромуел или Адолф Хитлер след смъртта им. Триминутното радиошоу се занимава също с нови тенденции в погребенията и новини като кражби на трупове, сгрешени погребения, безименни гробове и легенди от моргите. Според мен това, в което успях, е да открия подробности, които може да са интересни, и преди всичко, леко да снижа тона до уличното равнище, казва журналистката.

Съдейки по броя на посещенията на уебсайта й, тя е успяла да предизвика интерес и неотдавна получи международната награда на краля на Испания за предаването за литературния образ Дон Кихот. Хиляди слушатели сега участват в годишно състезание за най-впечатляваща епитафия в испанско гробище. Един от последните победители спечелил с надписа: „Той напусна властта, защото не подписа смъртна присъда“, гравиран върху надгробния камък на Николас Салмерон, което е бил президент на Първата испанска република само за два месеца през 1873 г.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.