Може ли Турция да помогне за намаляване на военните разходи на Гърция?

Франс прес

Намаляване на военните разходи на Турция би позволило на Гърция, неин съсед и съперник, да направи същото и да намали огромния си дълг, но турското ислямско-консервативно правителство не може да вземе само това решение, а трябва да се консултира с военните.

За какво ще служи Четвърта турска армия, която се нарича Егейска, ако Анкара и Атина стигнат до помирение, се пита университетският преподавател Дженгиз Актар. Турският външен министър Ахмет Давутоглу и гръцкият заместник министър на външните работи Димитрис Друцас дадоха наскоро знак за подобряване на двустранните отношения, а турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се готви да замине за Гърция на 14 май.

Искаме да положим основите на нашите отношения върху нова концепция за сътрудничество, каза в началото на април Давутоглу, който добави, че е обсъдил с Друцас намаляване на военните разходи на двете държави. Когато градим заедно общо бъдеще, необходимостта от отбрана престава да съществува, добави той. Друцас заяви, че двете страни се опитват да решат териториалните си различия.

Намаляването на военните разходи, и на едната, и на другата страна, ще бъдат на масата по време на визитата на Ердоган и всички ще спечелят, заяви на АФП Актар, специалист по Европейския съюз в университета Бахчешехир в Истанбул. Гърция и Турция воюват в продължение на векове и почти стигнаха до сблъсък през 1996 година по повод суверенитета на малък остров в Егейско море. Двете страни са противници и по въпроса за Кипър.

Гърция е поставена в неизгодно положение от разходите си за оръжия заради турската заплаха, каза наскоро гръцкият министър на отбраната Евангелос Венизелос. За 2010 година Гърция е отделила 6 милиарда евро за въоръжаване, тоест 2,8 на сто от Брутния вътрешен продукт, един от най-високите проценти в Европейския съюз. В Турция, втората страна в НАТО по военни ефективи, тези разходи представляват 1,8 на сто от брутния вътрешен продукт през 2008 година. Турската армия оправдава част от военните си разходи с борбата срещу кюрдските бунтовници.

Една от причините за икономическата криза в Гърция идва от опитите й да съперничи с Турция в разходите по въоръжаване, каза пред март турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш, който призова за взаимно намаление на тези разходи. Но анализатори напомнят, че в Турция генералният щаб на армията, а не политиците взима решения по такива въпроси. На хартия правителството и парламента, са тези, който имат последната дума, но в действителност армията единствена решава, обяснява анализаторът Седат Лачинер. Военните са господарите в тази област, на има развитие в добрия смисъл на думата. Вижте как е на път да се промени конституцията, отбелязва Актар.

Някога много мощна, турската армия, която е свалила четири правителства за половин век, претърпя някои промени след идването на власт през 2002 година на Партията на справедливостта и развитието. От една година десетки високопоставени военнослужещи бяха подведени под отговорност, обвинени в заговор срещу режима. Правителството предприе и реформа на конституцията, която поставя под по-голям контрол военните в условия на скрита война между политическата власт, която е с ислямистки произход и военната йерархия, която смята, че неин гарант е светският характер на държавата.

Сега армията е под много по-голям контрол на избраните чрез избори управляващи, отбелязва Актар. Не може да се помисли армията, която все повече се оттегля от политическата власт, да бъде оставена сама да решава за военните разходи, добавя той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.