Аварията в мина „Распадская“ – част от цинична система

След аварията в мина „Распадская“. Снимка: от тв екрана

Две експлозии парализираха дейността на „Распадская“, най-голямата каменовъглена шахта в Русия,поне 60 миньори загинаха, още 30 са в неизвестност. В мината се произвеждаха 10 на сто от общия добив на коксуващи се въглища в Русия. Не се знае кога „Распадская“ ще бъде възстановена. Нещата зависят от степента на разрушенията и времето, което ще е необходимо за възстановяване на мината, посочва руски бизнес експерт. Ако последиците не бъдат отстранени до три месеца, половин година или повече, това ще създаде сериозни проблеми, заявява Аман Тулеев, губернатор на Кемеровска област. Основните доставки от „Распадская“ отиват за руски предприятия и ефектът от аварията върху глобалния пазар ще е незначителен, заявил за агенция Блумбърг западен анализатор, цитиран от „Ведомости“.

Представители на миньорския синдикат твърдят пред „Новие известия“, че изхвърлянето на метан наистина би могло да се случи внезапно. Те обаче имат и неофициална версия: метановите датчици е лесно да бъдат излъгани, ако миньорите искат да преизпълнят плана и да спечелят допълнителни пари, посочва вестникът. Датчиците се задействат при сравнително безопасна концентрация на метан – 2 процента, а газът започва да гори при 4 на сто. Имали сме вече случаи хората да покриват датчиците с дрехи. Техниката може да бъде излъгана, но природата – не, коментира синдикален лидер, цитиран в материала.

Преди две години руски съд вече замрази временно работата в „Распадская“ заради нарушения, свързани с противопожарната защита и аварийната безопасност, припомня „Новие известия“. Масовата гибел на миньорите не е нещастен случай, а цинично действаща система, твърди „Московский комсомолец“. Началството веднага ни забрани да даваме интервюта и изобщо положи усилия да премълчава информацията, казва пред вестника миньор, представил се като Николай. Роднините ми работят в мината вече над 20 години и твърдят, че експлозия на метан или някакви нарушения не са могли да причинят толкова злини. И всички тук смятат, че е имало атентат. Експлозиите впрочем не бяха 2, както се твърди сега, а 4. Лично ги чух съвсем ясно, казва миньорът.

След аварии в две мини от Кузбаския басейн, където е разположена и „Распадская“, през 2007 г. разследващите установиха, че някои датчици са били съзнателно изключени или повредени. Теоретично такъв може да е и сегашният случай, заявява източник на „Труд“ от въгледобивния бранш. Друга версия е липсата на точна информация за концентрацията на метан в конкретния въглищен пласт. Според експерти, методите за измерване и прогнозиране далеч невинаги осигуряват точни данни. Освен недостига на въздух под земята, който застрашава живота на оцелелите досега, мината бе сполетяна от ново бедствие – там започва наводнение, алармира „Комсомолская правда“.

Руският президент Дмитрий Медведев посети пострадали миньори, докарани в московска болница. Държавният глава възложи на генералния прокурор Юрий Чайка да разследва трагедията в рамките на образуваното наказателно дело и да потърси отговорност от виновниците. Губернаторът на Кемеровска област Аман Тулеев съобщи, че е договорил със собствениците на „Распадская“ финансова помощ и социална подкрепа за семействата на загиналите и за ранените миньори, а също и на пострадалите спасители. Всички семейства на загинали в мината ще получат по един милион рубли плюс една годишна заплата и други компенсации, а пострадалите при аварията – от 30 до 200 хиляди рубли според тежестта на уврежданията, отбелязва „Комерсант“ (1 щатски долар е равен на 30,7193 рубли според курса на руската централна банка). Освен това, децата на загиналите миньори всяка година ще почиват безплатно в руски санаториуми, ще им бъдат отпуснати средства за образование, а семействата ще получат по-добри жилища, обещават властите.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.