Камерън и Клег тръгват напред

Камерън и Клег пред вратата на Даунинг стрийт 10. Снимка: АП/БТА

След петдневни драматични преговори, довели до формирането на първото коалиционно правителство във Великобритания след Втората световна война, новият премиер-консерватор Дейвид Камерън и заместникът му – лидерът на либералните демократи Ник Клег си стиснаха ръцете на излъсканите до блясък стъпала на Даунинг стрийт 10.

Историческото ръкостискане и усмивките пред камерите са само прелюдия пред сериозната работа, която очаква коалиционните партньори. Но наблюдатели задават въпроса дали еднаквата им възраст – 43 години и еднаквата начална буква във фамилните имена ще се окажат гаранция за политическо единомислие.

Според АП приоритет на правителството е намаляване на рекордния дефицит от 153 милиарда лири стерлинги, който надхвърля 11 процента от БВП. Още не е ясно дали либералдемократите ще подкрепят плана на консерваторите за незабавни – и непопулярни сред електората – бюджетни съкращения. Партньорите се споразумяха, че държавните разходи трябва да бъдат свити с 6 милиарда лири още през тази финансова година.

Едно от перата в бюджета, където могат да бъдат направени икономии, е издръжката на военните операции в чужбина. И Камерън, и Клег подкрепят мисията в Афганистан, но премиерът се обяви за изтегляне на британските сили до пет години, а Клег призна тревогата си от растящия брой загинали военнослужещи. И двамата са на мнение, че Великобритания не трябва да бъде толкова тясно обвързана с американските интереси, колкото бе при лейбъристкото правителство на Тони Блеър.

По отношение на европейските съседи коалиционните партньори далеч не са толкова единни. Клег, бивш член на Европейския парламент, е проевропейски настроен, докато Камерън гледа твърде скептично на сътрудничеството с Европа и се оттегли от съюза с партиите на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози.

Управляващият тандем има разногласия и по избирателната система, която облагодетелства двете големи партии. И двете страни обаче направиха компромиси – споразумяха се за въвеждане на петгодишен фиксиран мандат на парламента, а Камерън обеща на Клег референдум за избирателна реформа, която да доведе до по-пропорционално представителство.

Разпределението на министерските кресла се очаква да премине гладко. Освен поста вицепремиер, зает от  Клег, либералните демократи ще имат още четирима министри, съобщи телевизия „Скай нюз“. Най-разпознаваем от тях е икономистът на пертролната компания „Роял дъч Шел“ Винс Кейбъл, който според Би Би Си ще отговаря за бизнеса и банковата система.

Ключовите постове в правителството са предвидени за най-близките съратници на Камерън още от консервативното правителство в сянка. Джордж Озбърн (38 г.) става министър на финансите, а отявленият евроскептик и бивш лидер на консерваторите Уилям Хейг (49 г.) е новият външен министър. Министър на отбраната става депутатът консерватор Лиам Фокс, а министър на здравеопазването – Андрю Ленсли.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.