Завръщането на торите и цената на властта

сп. Нюзуик

Когато дойде краят, той настъпи внезапно. Часове по-рано всички спекулации все още се въртяха около възможността Лейбъристката партия да успее някак – въпреки сгромолясалата се подкрепа на изборите миналата седмица – да се задържи на власт във Великобритания, като обедини сили с третата партия – Либералните демократи.

Вместо това страната се изправя пред доста по-различно бъдеще. За първи път от 70 години Великобритания изглежда е на път да се сдобие с класическо коалиционно правителство, основаващо се на споразумение между консерваторите и либералните демократи. Новият стопанин на „Даунинг стрийт“ 10 е лидерът на консерваторите Дейвид Камерън, който на 43 години стана най-младият министър-председател от почти две столетия.

Това би било тежко предизвикателство дори за доста по-опитен политик. Както призна самият Камерън, който направи изказване на прага на новия си дом след срещата с кралицата в Бъкингамския дворец, сега страната е изправена пред „дълбоки и неотложни проблеми“. Великобритания е изправена пред финансова криза без прецедент в следвоенната й история, с огромен бюджетен дефицит, който като процент от националния доход е почти толкова тежък, колкото този на Гърция.

Също толкова важно е Камерън да убеди верните поддръжници на неговата Консервативна партия, че нуждата от бързина и възможността за идване на власт не са го изкусили да прави неразумни отстъпки на своите нови партньори. Ако консерваторите се вълнуват от това, че се връщат в управлението след 13 години, либералните демократи се поздравяват за това, че са се сдобили с истинско влияние за първи път от почти век.

Пред Камерън определено стои бъдеще, в което той няма да има пълен контрол над своето правителство. Засега не е ясно какви примамки са били необходими, за да влязат либералните демократи в коалиция, която може да има мнозинство в парламента. Но е сигурно, че това няма да бъде удобна коалиция между десноцетристи и левоцентристи. Допитвания показват, че явно мнозинство от привърженици на либералните демократи би подкрепило сделка с лейбъристите, а не с консерваторите. Само преди два дни водещи либерални демократи изразяваха в печата мнения срещу изгледите за споразумение при почти всякакви условия с техните стари противници.

Наистина, партиите имат различия по цял куп въпроси – от отношението към Европейския съюз до правилния начин за възстановяване на държавните финанси, като консерваторите призовават за незабавно съкращаване на разходите в държавния сектор. От решаващо значение е, че либералните демократи също подкрепят радикален преглед на избирателната система, за да се гарантира, че изборните резултати по-точно отразяват волята на народа. На последните избори партията спечели 23 процента от гласовете в страната, но едва девет места в парламента.

В същото време Камерън не може да зависи изцяло от подкрепата на собствената си партия. През последните четири години той си спечели доверие с радикалната модернизация на партийния имидж, като изчисти консерваторите от репутацията им или на вперили поглед в миналото реакционери, или на закостенели защитници на неограничения капитализъм. Смята се обаче, че консервативните депутати, включени в последно оповестения списък, повече от половината от които са новобранци в Уестминстър, са подозрителни към курса на отстъпление от тачъристката доктрина. Представители на твърдолинейното крило на партията недоволстват, че консерваторите са можели да спечелят още по-голям дял от гласовете, ако са се придържали към предкамеръновата линия.

Водещи представители на твърдолинейното крило може да се раздразнят и от изгледите висши постове в кабинета да бъдат отстъпени на либералните демократи в замяна на тяхната подкрепа. Освен това мнозина няма да бъдат доволни от заявената от Камерън готовност да позволи национален вот за умерена реформа на избирателната система, което е отстъпление от дългогодишната политика на партията. Опасността е, че либералните демократи, които разочароваха привържениците си с неочаквано слабо представяне на изборите, може все пак да изглеждат като истинските победители.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.