Опасност от евроскептицизъм в Германия заплашва Меркел

Верена Шмит-Рошман

Подкрепата на Германия за Европейския съюз е толкова непоколебима, че се смята за даденост, но дали сега не се появяват пукнатини след непопулярното решение да се участва в спасяването на закъсалата Гърция?

Възмущението на гласоподавателите от цената на спасителния пакет за Гърция струваше на Ангела Меркел мнозинството й в горната камара на парламента – „жестоко поражение“ за нейната партия според собственото й признание, а в медиите в страната се разрази истинска буря, задето се плаща за чужди грешки.

Меркел трябваше да каже на намаляващите си привърженици, че благодарение на финансовата криза и на все по-затегнатия бюджет тя изоставя надеждите си да прокара данъчни съкращения, при това точно докато обещаваше да подкрепи нов спасителен пакет – този път за еврозоната. Сега някои се чудят дали вътрешното напрежение няма да отдалечи Мeркел от ЕС в момент, когато той отчаяно се нуждае от лидерство.

„Политическият елит в страната все още е обвързан с европейския проект, макар че Германия вече не желае да плаща прекалено скъпо, за да улеснява европейските компромиси“, каза Катинка Бариш, анализатор от базирания в Лондон мозъчен тръст Център за европейска реформа. „Рискът е, че гръцката криза довежда до кипене латентното чувство на разочарование и загуба на доверие към ЕС. Трудно е да се прецени как ЕС би могъл да постигне напредък по каквото и да било с една неотзивчива, недоволна и интровертна Германия в сърцевината му“, каза тя.

Политически анализатори в Германия обаче смятат, че е малко вероятно Меркел да се отвърне от Брюксел, защото общите европейски проблеми са тясно свързани с тези в Германия – най-голямата икономика на континента. „Общите европейски проблеми, разбира се, са също така до голяма степен и вътрешни проблеми“, каза Хайнрих Оберройтер, политолог, който преподава в университета в Пасау.

Меркел демонстрира също, че е крайно прагматична, което означава, че ще е естествено предразположена да постави „гигантската еврокриза“ на първо място в политическата си програма, каза Роланд Щурм от Университета в Ерланген. „Тя винаги реагира на най-големия проблем, а на този етап външната политика изглежда изисква най-голямо внимание“, обясни той. Дори не е ясно до каква степен гръцката криза и отношението на Меркел към нея е допринесло за загубите на нейния консервативен Християндемократически съюз в изборите в Северен Рейн-Вестфалия в неделя, каза той.

Мнозина гласоподаватели изразяват все по-голям скептицизъм от властта, която бюрокрацията на ЕС има над техния живот, но почти всички големи партии споделят припяваната като мантра подкрепа за ЕС. „Нямаше различни позиции за Гърция“ в подготовката за провинциалните избори, каза Щурм и добави, че дори опозиционни партии накрая са се съгласили, че е необходимо да се помогне на Гърция.

Лидерът на опозиционната Социалдемократическа партия Зигмар Габриел дори намекна, че Меркел не се е ангажирала достатъчно на европейско ниво. „Самият факт, че позицията на Германия за Гърция бе оставена отворена, предизвика бурни спекулации. Германия попадна в много, много трудна ситуация благодарение на правителството, което по навик не предприема нищо“, каза той.

Повече от всичко друго гласове на Меркел й коства нейната нерешителност по принцип от парламентарните избори през септември насам, каза Оберройтер.
„Това е нейният начин да управлява или по-скоро да не управлява, да се помайва, дълго време да оставя нещата такива, каквито са, преди да предприеме действия“, каза той.

Щурм каза, че Меркел може също да е преценила грешно кризата с валутата като „гръцки проблем“ в началото и след това да не е искала да признае задаващия се огромен финансов проблем преди провинциалните избори. Но след като изборите са вече зад гърба й, Щурм очаква Меркел да покаже по-голямо лидерство на европейско ниво, особено защото президентът на ЕС Херман ван Ромпой не се изявява активно. „Ван Ромпой трябваше да бъде лицето на Европейския съюз, но какво сме видели от него във връзка с тази криза?“, каза Щурм.

Според Барш сега Меркел трябва да покаже лидерство, като настоява за устойчиви решения на проблемите в еврозоната, но това е двупосочна улица. „Има няколко страни в ЕС, които искаха сурови условия за Гърция също толкова силно, колкото и Германия.“Те трябва да престанат да се крият зад гърба на Берлин. Другите трябва да признаят, че европейската солидарност изисква отговорност от страна на всички страни членки на ЕС“, каза тя.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.