Жалко, Бербатов се оттегли, писна му от злобата и завистта

Бербатов Футболист на годината 2007
Димитър Бербатов като Футболист на годината. Снимка: Валентина Петрова

На специална пресконференция Димитър Бербатов, голмайстор на България за всички времена, обяви решението си да се оттегли от националния отбор. Ето част от отговорите му на журналистическите въпроси:

– Какви са малките неща, които повлияха да се откажеш?

– Всеки има право да каже стига, да каже спирам. Хубавото при нашата професия е, че взимам еднолично моето решение, нямам шеф, няма кой да ми казва какво да правя. Не искам да изтъквам баналните неща. Всичко се промени, вече не съм на 22 години. Имам дъщеря, имам семейство, те са на първо място и не искам да съм безотговорен към тях. Не искам да прехвърлям стреса от работата си у дома. А в националния отбор имах напоследък доста стрес и така като навържеш нещата се стига до тук.

– Под малки неща да разбираме ли писанията, клюките и постоянните критики?

– Като имаш много причини и те се насъберат нормално е да стигнеш до едно решение. Не съм първия и последния, който се коментира против и за него. Със сърдене не съм стигнал до нивото, на което съм в момента. Просто съм решил, че трябва да се каже стоп все някога. Казах стоп, имам си план и си го изпълнявам. Направил съм си цел в живота и си я следя.

– Съжаляваш ли за нещо през тези 11 години? Имаше ли напрежение в националния отбор заради сравненията с поколението от 1994 година?

– Не съжалявам за нищо, единствено, че не успях да играя заедно с брат ми в националния отбор. Аз съм такъв човек, че каквото съм постигнал, за нищо не съжалявам. Лошото е, че не можах да направя кариера в националния отбор. Важното е, че опитах. Бяхме на Европейско, опитахме и за световно първенство, но не стана. Напоследък имаше напрежение, все ни сравняваха с предишно поколение. Хора се опитваха да вкарат интриги, да дават оценки, неща, от които аз постоянно бягах.

– Кой от семейството ти повлия за решението?

– Те не могат да ми повлияят, имаха свое мнение, но аз взех крайното решение. Винаги съм се опитвал да не пренасям стреса от работата вкъщи, защото ще се отрази на близките ми хора. Напоследък имаше доста стрес, напрежение и негативни емоции. Аз съм такъв човек, че подобни неща ме държат по 2-3 дни и това не е добре. Не си заслужава да тормозя семейството ми.

– Омръзна ли ти, когато отборът не върви, все Бербатов да е виновен?

– Омръзна ми, на кой няма да му омръзне. Това е нормално. Негативите се изсипват върху човекът, който трябва да носи отбора или е постигнал най-много, или е най-известен. Но и аз съм човешко същество, имам си своите минуси. Но понякога ти става криво, минава ти, но след 2-3 дни. А през това време е наистина криво.
Аз съм сигурен или поне така си мисля, че отказването ми може да има обратен ефект. Едва ли тук има човек, който не иска националния отбор да върви напред. Ако има такъв, по-добре да си излезе. Разберете, аз не съм националния отбор. Постигнал съм всичко благодарение на съотборниците ми.

– Чувстваш ли се достатъчно обичан в Англия, медиите и там те критикуват постоянно?

– Опитвам се понякога да не ги чета, защото има и там такъв критицизъм. Разбира се, че понякога имат право. Това, че не показвам емоциите постоянно на терена, не означава, че не съм щастлив. Не знам дали ми вярвате, но съм щастлив. Хората в Манчестър Юнайтед дадоха толкова пари за мен, нормално е да очакват много. Аз съм чужденец в тяхната държава, очакваха да направя магически неща.

– Иванков се отказа преди теб. Очакваш ли да има други?

– Всеки сам си решава. Ето, Иванков се отказва. При него нямаше шумотевица, никой не го разпъваше. При мен е малко по-трудно, сигурно защото съм постигнал някакви неща. Казвал съм го много пъти, решението ми не е продиктувано от писания. Но и има моменти, когато виждаш, че си недооценен, питаш се струва ли си това, което правиш. Аз се чувствам най-обичан от най-близките ми хора.

– Ако сър Алекс те помоли да отидеш в друг отбор, ще го направиш ли?

– Защо всички ме питат дали ще си тръгна от Манчестър Юнайтед? Защо никой не ми каже: „Пич, успех през следващия сезон”. Аз ако си тръгна от Манчестър Юнайтед, щастливи ли ще ви направя. Аз съм стигнал, където съм искал, къде да ходя? Аз съм стигнал най-горе.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.