Новите паспорти – безобразията продължават

Опашка за нови документи за самоличност. Снимка: от тв екрана

Опашките за нови документи продължават, МВР не можа да обучи хората си да работят с техниката, а все още обвинява фирмата „Сименс“. В момент на криза, когато хората са изправени пред риск да загубят работата си, са принудени да се редят на гигантски опашки в работно време. И въпреки че има напредък и сега районните управления успяват да издадат повече документи, отколкото в първите дни, безобразията продължават. По-долу e-vestnik пуска едно писмо до редакцията и извадки с примери от форуми в Интернет. Едно от най-ужасните места в София е КАТ, където няколко гишета обслужват 1 млн. шофьори, а въпреки гигантския щат на МВР (близо 60 000 души) там няма промяна в обслужването и става по-лошо. В следващите дни ще допълни картината за опашките в КАТ.

Писмо до e-vestnik: Защо е тоя произвол в 6-о РПУ

Обръщам се към Вас с молба за съдействие, тъй като съм потърпевша от нарушаване на конституционните права на мен и други граждани от страна на служителите на 6-о РПУ-София.

Поради наплива от желаещи за издаване на лични документи от новия тип с биометрични данни в 6-о РПУ, както и в други управления в гр. София работата бе организирана посредством списъци, в които хората се записват и спазват реда си. 6-о РПУ обаче изглежда обслужва по-обширна територия от обичайното и наплива от хора е изключителен. Аз самата се бях записала в такъв списък преди месец, но той бе едностранно отменен от полицейските служители и аз загубих своя ред. Въпреки това обаче, преди три седмици реших да проявя разбиране и се записах отново в създадения лично от служителите на управлението нов втори списък. За да дам по-ясна представа ще кажа, че номерът ми бе близо 4000 и то само ден след старта на този списък. Започнах да чакам да наближи и моят ред, но тъй като работя и нямам възможност лично да следя списъка бях ангажирала мои близки всеки ден да проверяват развитието на нещата.

Очаквах този петък да дойде най-сетне и моят ред. Тази сутрин обаче всичко за пореден път рухна по скандален начин. Пътувайки за работа бях известена, че тази сутрин полицията отново еднолично е унищожила създадения от самата нея списък с граждани и е раздала произволно картончета с номера за ред единствено на случайно намиращите се пред сградата на полицията хора. На възраженията е било отговорено, че който не е съгласен с новите условия и не му се чака има възможност да отиде на адреса на Столична дирекция на вътрешните работи на бул. „Мария Луиза” 48, където да подаде документи за експресно издаване на паспорт. Проблемът тук обаче е, че както аз, така вероятно и много други граждани нямат възможност или не виждат смисъл в плащането на двойна сума за експресна обработка, особено поради факта, че това е продиктувано от неспособността на 6-то РПУ да си свърши работата.

Тъй като съм активен и съвестен гражданин на тази страна, не мога да не се възмутя от елементарното незачитане на моите права и то именно от полицията, която се счита призвана да следи и спазва реда. По констутиция „Всички граждани са равни пред закона“ (чл. 6), а „Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица.“ (чл. 7). По закон „Дейността на МВР се осъществява“ въз основа на Конституцията, зачитане и гарантиране на правата и свободите на гражданите (Закон за МВР). Въз основа на българското законодателство искам да попитам:

Защо полицейското управление се ръководи по произволен начин?
Защо 6-о РПУ-София не разпространява информация до гражданите на равноправен признак и действа единствено водено от липсата си на професионален капацитет за изпълнение на трудовите си задължения?
Защо гражданите са принуждавани в ситуация на криза да рискуват работните си места, напускайки ги по цели дни, за да се редят на опашки, основани на постоянно отменяни списъци?
Защо полицията изнудва гражданите да плащат двойна цена за експресно издаване на лични документи, когато това е продиктувано единствено от неспособността на дадено РПУ да си свърши работата навреме и според законовия ред? Това нов начин за пълнене на държавния бюджет ли е?

Защо и докога държавата ще продължава да се подиграва с хората?
С уважение: Росица Димитрова

От форума на e-vestnik: Кретените от паспортното…

Някой присъствал ли е на тази гротескна ситуация относно подаване на заявление и взимане на документи? Тази процедура е просто еталон за това в каква държава живеем. Първо те задължават да си смениш документите, после се оказва че нямат капацитет да поемат заявките за документи, след което се извиват опашки от по 100 човека, а след всичко това кретените, обработващи документите (обикновенно лели на по 50 г.), си нямат никаква идея как да се справят с бушуващото недоволство от хора, които си взимат отпуска за да ги чакат, и слагат някакъв униформен да пази вратата.

След което самите хора от опашката започват да правят списък защото никой кретен не си е направил труда да помисли, че чакащите трябва да се организират по някакъв начин и след самоорганизацията на хората, отново никаква намеса от кретените от паспортното – хора от опашката на доброволни начала си предават тетрадката и извикват номерата на записалите се.

Не можеш да си вземеш документите да ги попълниш предварително разбира се – за това нещо се губи най-много време на една неудобна масичка без писалки се попълват документи след като си влязъл през нечовешката опашка. А колко викове, караници, псувни, роптаене и рев на малки деца (защото за изкарване на паспорт на дете висиш ти, жена ти и детето ти на цялата тая дандания не можело без да присъстват двамата родители) изобщо не можете и да си представите.

Еталон за българска „администрация“. Еталон за правила, наложени без никой да има и капка идея как ще бъдат изпълнени. Едните заплашват, че нямало да платят, другите отвръщат, че са имали договор, а какво го интересува всичко това 9035-ия записан на опашката, от която влиза 2045-и номер?

Успял да вземе безценните документи

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.