Френският парламент гласува срещу ислямската бурка

Френското национално събрание прие единодушно във вторник резолюция против носенето на ислямско було, покриващо изцяло женското тяло. Резолюцията е първият етап преди обсъждането през юли на оспорван законопроект, забраняващ носенето на никаб и бурка на улицата. Резолюцията е символичен акт, който няма силата на закон. Тя бе приета с гласовете на всички присъстващи депутати – 434 от общо 577 в Националното събрание.

Дясното мнозинство и социалистическата опозиция подкрепиха текста, който гласи: „Радикалните практики, които са посегателство над достойнството и равенството между мъжете и жените, включително носенето на облекло, покриващо изцяло женското тяло, са в разрез с ценностите на Републиката“. Само неколцина депутати комунисти и еколози напуснаха залата в момента на гласуването. Те го разобличиха като „маскарад“, чиято цел е да се постигне в аванс „консенсус“ по правителствения законопроект за забрана на бурката.

Резолюцията определя като необходимо „да се използват всички полезни средства, за да се осигури ефективна защита на жените, подложени на насилие или натиск и заставени да се забулват против волята им“. Министърката на правосъдието Мишел Алио-Мари изрази задоволство от постигнатия консенсус и обеща, че в законопроекта ще бъдат отразени становищата в резолюцията.

Единствен Ноел Мамер от Зелените заяви след гласуването, че изпитва гняв и срам. Той обвини мнозинството, че резолюцията е „намигане“ към крайната десница, защото броят на жените, които се забулват от глава до пети, е нищожен. Във Франция по данни на властите по-малко от 2000 жени от общо 5-6 милиона мюсюлмани носят бурка или никаб. Евентуална забрана на ислямското було предизвиква оживени дебати в страната от месеци и пробужда гнева на мнозина мюсюлмани, които я определят като позорна. Френският съвет за мюсюлманското вероизповедание – представителен орган на мюсюлманите във Франция, заяви, че би било по-добре „резолюцията на парламента да се отнася за всички видове интегризъм, а не само за това ултрарядко явление“, подчерта неговият председател Мохамед Мусауи.

Резолюцията предшества законопроекта, който ще наложи забрана над носенето над цялостно було на обществени места, включително на улицата. Правителственият законопроект, който е в процес на окончателно редактиране, ще бъде внесен в министерския съвет идната седмица. Текстът гласи, че „никой не може да носи на обществени места облекло, скриващо лицето“, под заплаха с глоба от 150 евро.По този законопроект обаче няма консенсус. Политическата класа единодушно осъжда пълното забулване, но левицата и десницата са на различни мнения как да се действа.

Социалистическата партия отстоява подготвен от нея текст, който според нея налага забрана над цялостното було по юридически неоспорим начин. Като се позовават на решение от края на март на Държавния съвет – най-високата административна съдебна инстанция, социалистите искат забрана над пълното забулване в държавните учреждения, в транспорта и търговските обекти, както и за малолетните. Има опасност забраната над носенето на ислямско було на улицата да бъде определена като некоституционна, смятат мнозина юристи.

Законопроектът ще бъде разискван в Националното събрание през юли и приет евентуално през септември. Ако това се случи, Франция ще стане втората държава в Европа след Белгия, където цялостното ислямско було беше забранено на обществени места.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.