Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра

Заглавието е епиграма от Радой Ралин, която става изключително актуална тия дни.

“Ще я видим тая работа” – така казал министърът на културата Вежди Рашидов на ректора на университета проф. Илчев при срещата им за ботаническата градина на двореца в Балчик.
Един до болка познат израз, изричан хиляди пъти от началници до милиционери. Чорбаджийски израз, с който овластеният те заплашва.

Професор Илчев обстоятелствено обяснява (виж тук) как са го направили на маймуна Вежди Рашидов и неговият заместник Дерелиев в продължение на месеци.
Оказва се, че Вежди Рашидов, освен че се държи като чорбаджия, просто лъже. Или – казва проф. Илчев – не знае какво подписва.

За да се стигне до решението на правителството да вземе ботаническата градина от университета и да я даде на министерството на културата. Проблемът е, че има поредица от съдебни решения, който признават, че тя е собственост на университата. А решението идва ден, след като университетът излезе на протест за орязяния с 25% бюджет. Министърът на образованието обвини студентите и преподавателите, че обслужвали БСП. Това правителство май вече се разболя от болестта на иванкостовото. Но на Костов му трябваха 2-3 години за да стигне до това положение, а тия бързат.

Някога се подиграваха, че министър на културата е станал един композитор, който написа кантата за царя – проф. Божидар Абрашев, лека му пръст. Подиграваха се, като следващият министър на културата Данаилов написа веднъж пред камерите “Збогом” в една възпоменателна книга и показа, че е не дотам грамотен. Защо винаги у нас изниква проблемът с културата на министрите на културата?

И по скалата на тоя показател къде се намира сегашният Вежди Рашидов? Ако започнем да го сравняваме с министрите от Людмила Живкова насам кой е най-некултурният? В същата сграда се изредиха куп професори, а последните два мандата са на един актьор и един скулптор. И от това с нищо не се подобри положението в културата, дори напротив, по-лошо става.
Да видим какви плодове ще даде политиката “Ще я видим тая работа”.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.