Трябва ли да се колят пиратите?

Сомалийски пират. Снимка: морнюз

Информационният шум около пиратите, пленени от десантчиците на големия противолодъчен кораб „Маршал Шапошников“, е доста еднообразен и всъщност не носи много информация. Най-вече, в него не се чува нищо от мястото на събитието – нито глас от бойния кораб, успял да се изяви. Всички се позовават на Министерството на отбраната, сиреч на сухопътни московски генерали и полковници, предимно анонимни. При все че имаше и други извори на новини.

На 9 май неназован представител на руската Федерална служба за сигурност съобщи пред кореспондент на БалтИнфо, че при освобождаването на танкера „Московски университет“ били убити не един, а близо пет от похитителите на кораба. При това безшумните оръжия били твърде малко и се наложило да колят пиратите с ножове, та да не вдигнат тревога. А десетимата пленници били заловени накуп в едно и също помещение в самото начало на щурма.

Според събеседника на агенцията, военноморското контраразузнаване не разпоредило никаква официална проверка във връзка с действията на моряците, а всички решения били „вземани на равнището на първите лица в Москва“. Не е изключено, че тъкмо тия четирима-петима неотчетени покойници са били обявени за неколцина пирати, избягали с лодка. Да не забравяме и друго: на борда си „Маршал Шапошников“ носи хеликоптер и катери – кой би оставил една гумена лодка да се изплъзне?

От друга страна, пиратите са атакували танкера с две лодки, потеглили от някаква плаваща база, а не бе съобщено тя да е задържана. И корабът майка може да се е мотаел там нейде наблизо.

Веднага щом бе освободен руският танкер, Главното следствено управление към Следствения комитет на руската прокуратура образува наказателно дело за превземането на „Московски университет“ в Аденския залив на 5 май. Съответният член – „Пиратство, извършено от организирана група с употреба на насилие и оръжия“, предвижда наказание с лишаване от свобода до 15 години. Освен това бе съобщено, че престъпниците ще бъдат доставени в Москва. Същия ден обаче – на 6 май, анонимен източник от Министерството на отбраната в Москва заяви пред Интерфакс, че пиратите били качени в собствената им лодка и пуснати на свобода, след като им взели средствата за абордаж и навигационното оборудване.

На другия ден – 7 май, полковник Алексей Кузнецов, началник на пресслужбата на министерството, потвърди информацията и посочи като мотив за това решение несъвършенството на международната нормативно-правна база. На посредствената юридическа база се позова и началникът на Генералния щаб Николай Макаров, който заяви, че руската страна няма правни основания да задържи пиратите, взети в плен. И добави, че миналата година пирати били върнати в Йемен и в Иран – според гражданството им. Което впрочем не довело до нищо добро. „Имаше цял куп претенции към нас, че тук сме ги били ощетили, там сме ги били ощетили, затова е крайно трудно в правно отношение да работим с тях“, каза Макаров и посочи това сред пречките за ефективна борба срещу пиратството.

Сутринта на 7 май обаче помощник-командващият Тихоокеанския флот Роман Мартов заяви пред „Лайф нюз“, че никой не бил пускал пиратите. „В момента се решава въпросът за по-нататъшно препращане на сомалийските пирати. Може например да предадем престъпниците на местните власти, но по въпроса действат не военните, а следователите от Следствения комитет към руската прокуратура“, каза Марков. Според него, моряците от Тихоокеанския флот са убедени, че пиратите си стоят на борда на „Маршал Шапошников“. „Откъде дойде информацията, че са ги пуснали на свобода? – в недоумение запита помощник-командващият флота. – Всъщност те са арестувани и под охрана.“

Пускането на пирати да отплават със собствените си лодки е постоянна практика за участниците в операцията в Аденския залив. Правят го всички държави от НАТО. Щом военните кораби наближат, морските разбойници изхвърлят оръжията си през борда и спокойно се предават в плен. И доколкото в юридически план са абсолютно невинни, ги пускат по живо, по здраво. Същото става впрочем и ако не сварят да изхвърлят оръжието. Защото притежанието на оръжие в международни води не подлежи на съд.

Абсурдно е и положението с нападателите, превзели „Московски университет“. Заловили ги в едно и също помещение, те пък заявили, че били заложници. Екипажът се бил залостил в машинното отделение и изобщо не видял какво става. Следователят най-вероятно не е открил убедителни доказателства за вина. При това пиратите нямат документи, могат да посочат имена и гражданство, каквито им харесва, и да се обявят за непълнолетни.

Американците, пленили тази пролет 21 пирати по време на самата им атака, сега си патят от тях в съдебната зала. Преводачи от екзотични езици няма, обвиняемите са неграмотни и нищо не могат да прочетат, не са установени нито гражданството им, нито възрастта, нито истинските имена. Само един се призна за виновен и рискува доживотна присъда. Останалите не са толкова тъпи и може да ги депортират вкъщи.

Световната общност и по-специално Русия признаха, че юридически са безсилни пред морските бандити. Президентът на Русия Дмитрий Медведев призова спешно да бъдат разработени международни закони за борба срещу пиратството, но като юрист явно сам вече схваща колко е безнадеждно това начинание. Твърде силно ще е противоречието им с всички останали закони и конвенции. Които сега строго се спазват и точно според тях пускат пиратите по живо, по здраво. И ще ги пускат винаги.

А спрямо пиратите от „Московски университет“ май е бил проявен средновековен хуманизъм. Съответните органи са организирали предварително изтичане на информация, че разбойниците са пуснати в свободно плаване, после за всеки случай са я опровергали и са стигнали до извода, че обществеността приема тази развръзка. След това пиратите са били качени в гумена лодка (или в две, защото една не би побрала 10 души) и пуснати на 300 мили от йеменския бряг. По-точно, от бреговете на остров Сокотра.

Не бе съобщено обаче дали лодките са били оставени с извънбордовите мотори, дали пиратите са получили храна и водица за из път, а също и весла, защото от весла няма нужда, ако има мотори. Час след това електронната отметка от лодката изчезнала от радарните екрани, но това съвсем не означава, че тя е потънала като камък. Естествено ако не са й закачили мина с часовников механизъм. Отметката е изчезнала просто заради разстоянието, ниското газене на лодката и малката й отражателна повърхност.

А по въпроса за детинското бърборене, че липсвала съответната правна база и правила за юридическо преследване на лица, които са извън юрисдикцията на коя да е държава или на международното право, причината тук е само една. Никой не е събрал смелост да каже, че също като през Средните векове пиратите са били оставени на Божия съд – ако изплуват и пиратската база ги извади от морето, значи са помилвани. Ако пък не, друго съдилище за тях все едно няма. И няма да има. Може впрочем такива да бъдат разстрелвани без никакъв съд. Някои ловци на пирати правят точно така, просто сетне си траят.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.