Неуспешният атентат на „Таймс скуеър“ – напрежение между САЩ и Пакистан

Джош Роджин

Държавният секретар Хилари Клинтън предизвика известно недоумение миналия уикенд, когато каза в предаването „60 минути“ по телевизия Си Би Ес, че ако използваният от Файсал Шахзад „Нисан Патфайндър“ се бил взривил успешно на „Таймс скуеър“ в Ню Йорк, това щяло да доведе до „много тежки последици“, намеквайки за нова информация, свързваща пакистански групи с неуспешното нападение.

Клинтън наистина заяви, че САЩ са „получили повече сътрудничество“ от Пакистан, като цитира „огромната промяна в ангажираността, която виждаме от пакистанското правителство“. Но подчерта: „Ние очакваме повече.“ Споменатите от нея „последици“ предизвикаха широк отглас в Исламабад, където изказването беше разтълкувано като ясно предупреждение към Пакистан, който отдавна е обвиняван, че котка терористите, за да ги използва във водения от десетилетия чрез отделни групировки конфликт със своя основен враг Индия. А има информация, че то е разгневило могъщата пакистанска армия, която е видяла в това опит на САЩ да окажат натиск върху нея да се справи с джихадистките групи по график, определен от Вашингтон.

Оттогава американски служители извъртат или омаловажават коментара на Клинтън, но изказването на държавния секретар не беше гаф. В неофицилни съобщения правителството на Обама дава ясно да се разбере, че опитът за атентат на „Таймс скуеър“ е бил предупреждение и че ако Пакистан не побърза да постигне напредък по няколко американски искания, следващото свързано с Пакистан терористично нападение ще доведе до реални последици за отношенията. „САЩ казват на Пакистан: „Вие имате по-голям проблем – ако нещо стане, подемът би могъл да спре и общественото мнение в САЩ би могло да поиска повече действия“, заяви високопоставен дипломатически източник, пряко запознат със съобщенията между двете правителства.

Сред исканията на САЩ са това да се позволи повече американски персонал да участва на място в Пакистан, да се спре бавенето на визите за американски служители и да се премахнат коренящите се в Пакистан пречки за операциите в Пакистан. Американската страна също така иска Пакистан да не задържа, а да предава всяка информация, свързана с пакистанските талибани и други въоръжени групи, които представляват международна или презгранична заплаха. Пакистан обещава, че ще изпълни всички тези неща като част от обсъдената при последния диалог между САЩ и Пакистан сделка за засилена военна подкрепа. Но сделката все още се подготвя, а „американското отношение към Пакистан е: „Наистина ни е нужно да ускорите нещата“, каза нашият източник.

Какво е отношението на пакистанското правителство? „Ние действаме по нашия начин, а не по вашия.“ Пакистан освен това се притеснява, че правителството на Обама би могло веднага да предприеме наказатални мерки след инцидента на „Таймс скуеър“, например да подлага пътниците от Пакистан на засилени проверки или да добави нови визови ограничения. „Това не е най-добрият начин за създаване на приятели. Сериозно трябва да се помисли за това как да не се стигне до прекаляване“, каза директорът на Центъра за Южна Азия в Атлантическия съвет Шуджа Наваз.

След инцидента по Коледа със скритата под дрехите бомба, Пакистан беше включен в списък с 14 страни, които са обект на по-строги процедури на проверка. Това предизвика силна ответна реакция в Пакистан и принуди правителството да направи публично изявление и да осъди процедурите. Така, че може да се очаква дискретно затягане на сигурността, за да се избегне създаването на впечатлението, че американците смятат всички пакистанци за опасни.

„Ако въпросът за сигурността се отрази върху тяхната способност да управляват и да осигуряват услуги на своето население, това ще създаде дори повече проблеми“, каза Наваз. Вероятно като отражение на ответния натиск, идващ от Пакистан, президентът Обама демонстрира търпение в сряда, като заяви: „Мисля, че това което виждате през последните няколко месеца, е нарастващо признание, че в тях се е загнездил тумор.“

„Част от нещата, които ме насърчават, е желанието на Пакистан да започне да упражнява по-голям контрол върху някои от тези области“, каза той, имайки предвид гъмжащите от бойци гранични райони на страната като Северен Вазиристан, където се предполага, че е бил обучаван Шахзад. „Това обаче няма да стане за един ден. А те понасят огромни жертви; пакистанската армия настъпва наистина агресивно. Но това ще бъде продължителен проект“, заяви той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.