Обама и Карзай – втори дубъл

Барак Обама и афганистанският президент Хамид Карзай. Снимка: Белия дом

След месеци на обтегнати отношения в сряда президентът Обама се държа мило с афганистанския си колега Хамид Карзай, който му отвърна със същото. На пресконференция в Белия дом двамата мъже обрисуваха слънчева и необичайна картина на сътрудничество и взаимно уважение. Никой не спомена за многото провали на правителството на Карзай, или за негодуванието му към американския натиск.

Пряката конфронтация с афганистанския лидер не даде резултат. Надяваме се само, че Обама и неговите помощници имат истински план, освен охлаждането на страстите, за да накарат Карзай да направи каквото е необходимо и да изгради едно поне минимално ефективно афганистанско правителство. Генерал Стенли Маккристъл, който командва американските сили в Афганистан, има ясна военна стратегия. Не сме толкова сигурни обаче за политическата стратегия на правителството.

Разривът и опасността, която крие той, беше демонстриран с пълна сила в Марджа. Февруарската военна офанзива изтласка талибаните от района и обезопаси центъра на града. Американските планове бързо да установят компетентно управление, „извадено от кутия“, срещнаха препятствия – или защото имаше твърде малко квалифицирани афганистанци, или твърде малко от тях искаха да поемат риска, или правителството на Карзай просто не беше заинтересовано.

Повече от два месеца по-късно талибаните все още са активни и няма ефективно местно управление. Вашингтон ще трябва да се представи по-добре в много по-важната офанзива в Кандахар, която предстои това лято. Карзай носи значителна отговорност за всичко , което се обърка. Той отказа да изкорени корупцията, предпочита протежета пред компетентни управници и прахоса твърде много време, за да ругае американските си покровители.

Проблемът се допълва от несигурността за това кой ръководи цивилната част на афганистанската политика. Ричард Холбрук трябваше да бъде човекът, към когото афганистанската власт може да се обръща при затруднения. Неговите отношения с Карзай обаче се влошиха и сега влиянието му – и във Вашингтон, и в Кабул – е несигурно. Публичната оценка на посланик Карл Айкънбъри, че Карзай не е „адекватен стратегически партньор“, остави след себе си напрежение между Карзай и генерал Маккристъл.

Целите на администрацията на Обама са правилно насочени към изграждането на управленски капацитет в Афганистан – от Кабул до местно ниво. Докато не се почувства, че правителството е започнало да гарантира минимална сигурност, работни места, вода и електричество, афганистанците едва ли ще поемат риска да отхвърлят талибаните. Напредъкът в това отношение е дразнещо бавен.

Държавният департамент разполагаше с 1000 цивилни експерти към март (в сравнение с малко над 300 през миналата година), които съветват афганистанските министерства и следят програмите за подпомагане. Тези цифри не показват колко трудно беше да се запълнят тези работни позиции – и колко трудно ще бъде да се заменят експертите. Конгресът трябва да финансира изцяло искането на Държавния департамент за 284 милиона долара за създаване на постоянен корпус от цивилни експерти за подпомагане на Афганистан и други страни.

Междувременно нов доклад на правителствената отчетна служба разкрива, че насилието в Афганистан забавя прилагането и увеличава цената на американските програми за подпомагане, и ги прави по-трудни за надзор. Това не е добра поличба за намерението на Обама да започне да изтегля американските войски до средата на 2011 г. Надяваме се, че тази дружелюбност няма да остави у Карзай впечатлението, че се е измъкнал от отговорност. Предполагаме, че в разговорите на четири очи Обама е бил малко по-категоричен. Надяваме се, че той води откровени дискусии и със собствения си екип.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.