Великобритания и ЕС: А сега накъде?

ДПА

Едно от първите неща, които лидерите на новото британско коалиционно правителство между Консервативната партия и Либералните демократи трябва да научат бързо, е да си вземат някои думи назад – особено по деликатната тема за Европейския съюз. Когато премиерът Дейвид Камерън бе попитан защо веднъж окачестви своя коалиционен партньор Ник Клег като любимата си политическа шега, журналистите избухнаха в смях, а Клег се престори, че напуска пресконференцията. „Върни се! Сега ще ни замерят с всички неща, които сме казвали някога“, шеговито се помоли Камерън.

Преди те да се обединят в първото следвоенно коалиционно правителство на Великобритания, Клег използва телевизионните дебати, предавани на живо, за да отправи критики срещу политиката на консерваторите към Европа. „Дейвид Камерън се присъедини към група откачалки, антисемити, хора, които отричат съществуването на климатичните промени, хомофоби“, възкликна Клег, визирайки решението на консерваторите да напуснат центристката Европейска народна партия в Европейския парламент в полза на дясна, евроскептична група. Групата на консерваторите и реформистите в ЕП включва крайнодесни членове от Полша, Чехия, Латвия, Унгария и Белгия.

Така в опит да окуражи десните съюзници на торите да изоставят хомофобските си възгледи, Камерън планира да изпрати „най-високопоставения гей политик“ в партията Ник Хърбърт на шествие в защита на правата на хомосексуалистите във Варшава през юли. „Мисията на толерантност“ на Хърбърт в Полша е признание, че лидерството на консерваторите е „смутено“ от съюза си с крайнодясната група, писа в „Гардиън“ Дейвид Макшейн от Лейбъристката партия, бивш министър по европейските въпроси във Форин офис. „Лидерството на торите не е хомофобско, а още по-малко антисемитско. Но е виновно за грешните си преценки за съюзите си в ЕС“, писа Макшейн.

След като обаче властта стана реалност за Камерън, времето за политически жестове отмина, заяви бившият консерваторът и член на Европейския парламент Едуард Макмилън-Скот. Макмилън-Скот се присъедини към Либералните демократи, след като бе изгонен от торите заради критиките си към стратегията на Камерън. Вратата за Камерън обаче остава отворена, каза председателят на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс. „Очаквам това да е прагматично правителство, което ще спазва европейските договори. В този случай правителството на Дейвид Камерън може да работи добре на европейско ниво заедно с водените от ЕНП правителства в ЕС“, заявил Мартенс според Прес асосиейшън.

Главните десноцентристки европейски съюзници на Камерън – Германия и Франция – със сигурност ще му окажат натиск да направи това при първа възможност. Клег, бивш евродепутат, призна обаче, че ЕС не е перфектен. „Бяха разочарован като всеки друг от Европейския съюз, на който бяха необходими 15 години, за да напише директива за шоколада“, каза Клег. Великобритания обаче не може просто да „вдигне моста и шумно да недоволства от Европа отстрани“.

С ветерана евроскептик от Консервативната партия Уилям Хейг като нов външен министър на Великобритания обаче нещата няма да са лесни. „Като останалите и ние ще ще се борим да защитим нашия национален интерес чрез поемане на ангажименти и оказване на влияние“, се казва в политически документ, изготвен от екипа на Хейг, с копие от който се е сдобил „Гардиън“. Най-големите интереси на Великобритания ще бъдат защитени от „членството в асоциация на суверенни държави в ЕС, а не на федерална Европа“, се казва още в текста. „Ще видите, че сме твърди, но справедливи, играещи водеща роля, защитаващи интересите си, говорещи практично и прямо“, пише в документа.

Коментатори смятат обаче, че присъствието на либералите в управлението ще намали евроскептицизма в правителството. Силният евроскептицизъм на консерваторите ще срещне „любовта към всичко европейско“ на Либералните демократи, заяви Тони Травърс, директор на Лондонското училище по икономика, пред ДПА. „Сборът от влиянията на двете партии вероятно ще означава, че британската политика ще бъде сходна с тази при управлението на лейбъристите, а именно – леко евроскептична“, каза Травърс.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.