Обама и Камерън – ще има ли специални отношения?

Ройтерс

Президентът Барак Обама каза вчера, че американско-британските отношения са изградени в течение на векове и няма да отслабнат. Повечето експерти обаче виждат задаващи се промени на хоризонта. Обама побърза да предаде по телефона поздравления на новия британски премиер Дейвид Камерън, след като консерваторите взеха властта и сложиха край на 13-годишното управление на Лейбъристката партия. „Намирам го за умен, решителен и ефективен лидер и човек, с когото ще можем да работим много ефективно“, каза Обама за 43-годишния Камерън. И двамата са съгласни, че американско-британските отношения са надживели исторически „всяка отделна партия, всеки отделен лидер“, каза Обама.

Отношенията може всъщност да вървят към преустройство, тъй като и двамата лидери се стремят към по-балансиран подход във външната политика. Определящ тест ще е Афганистан. Обама сигнализира за намерението си да започне да изтегля американските войски от Афганистан през юли 2011 г. В момент, когато Великобритания опитва да се справи с проблемите в собствения си бюджет, Лондон е също така под натиск да си тръгне от Афганистан. „Те наистина ще бъдат заинтересовани да си тръгнат от Афганистан възможно най-бързо“, каза Гари Шмит, европейски експерт в института „Америкън ентърпрайз“. „Смятам, че това може да бъде източник на истинско напрежение“.

Специалните отношения в последните десетилетия се отличаваха с три важни периода: Франклин Рузвелт и Уинстън Чърчил, работещи заедно във Втората световна война, Роналд Рейгън и Маргарет Тачър – в Студената война и Джордж Буш и Тони Блеър във войната в Ирак. Всяка двойка се разбираше изключително добре въпреки някои проблемни ситуации, най-забележителната от които бе, когато Тачър призова тогавашния президент Джордж Буш-баща да не се ядосва и да позволи на иракския лидер Саддам Хюсеин да се отърве безнаказано със завладяването на Кувейт през 1990 г. Постоянството на Блеър в придържането му към политиката на Буш по въпроса за Ирак въпреки всичко доведе до обвинения, че се е превърнал в американски „пудел“. Британската решимост да не се повтори този образ е надвиснала над отношенията днес.

СРЕЩА ПРЕЗ ЮНИ

Робин Ниблет, директор на британския мозъчен тръст „Чатъм хаус“, каза пред Съвета по външни отношения, че изборите може да се окажат от централно значение в продължаващата структурна промяна в двустранните отношения. „Британското правителство усеща, че остава на все по-заден план в дълготрайните стратегически двустранни отношения на Америка“, каза той. Британските консерватори, каза той, остават силни поддръжници на ролята на НАТО за британската сигурност, но намекнаха, че страната трябва да изгради собствени двустранни дипломатически отношения с държави като Индия и Китай и страни в Източна Азия, Близкия изток и Латинска Америка.

Подходът на Обама към външната политика е насочен по-малко към лични отношения с колегите му и повече към самата политика. Той вероятно помни проблема, който Джордж Буш си навлече като установи, например, приятелски отношения с тогавашния руски президент Владимир Путин и по-късно бе изигран от него. Обама и Камерън ще се срещнат лице в лице това лято, когато и двамата ще присъстват на срещата на върха на Голямата осморка в Канада през юни. Обама покани Камерън да посети Белия дом.

Шмит от института „Америкън ентърпрайз“ каза, че двамата лидери може да се разбират добре въпреки различията в политическия подход между президента-демократ и премиера-консерватор. „Камерън вероятно по-добре ще се разбира с Обама. Тъй като бившият премиер Гордън Браун е упорит шотландец, не съм сигурен, че помежду им имаше някаква връзка“, каза Шмит. „Мисля, че стилът на Камерън вероятно ще бъде по-лесно съвместим с този на Обама“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.