Саркози май ще поиска втори мандат

в. Фигаро

Обама и Саркози. Снимка: официален сайт

Пред малка група депутати от Съюза за народно движение, която прие във вторник в Елисейския дворец, френският държавен глава говори за стратегията, до която ще прибегне, ако реши да се кандидатира за втори президентски мандат през 2012 г. Още не е кандидат, но все едно, че е – с такова впечатление останаха петнайсетината депутати, излезли във вторник вечерта от Елисейския дворец след разговор с президента по всякакви теми, продължил час и половина.

„Успокойте се. Не смятайте, че не мисля за следващия етап“, им каза накратко президентът. А следващият етап, разбира се, са президентските избори през 2012 г. Саркози няма никакво намерение да разкрива картите си преди есента на 2011 г., въпреки че някои настояват да го направи. Самият Саркози спомена името на Едуар Баладюр, който го приканил да не се бави и да каже какви са намеренията му. Но поддържането на неизвестност не пречи да се правят планове за бъдещето. „Саркози започна разговора с нас с думите: ако съм кандидат за президент“, разказва един от депутатите, присъствал на срещата във вторник. „Но после, в разгара на дискусията, президентът забрави условното „ако“ и всички си тръгнахме с убеждението, че той почти е взел решение“, допълва депутатът.

Непринуденият тон на Саркози насърчил един от неговите събеседници да го попита какво послание би отправил на французите, след като през 2007 г. се представи за човека, готов да скъса с миналото. В отговор Саркози подчерта пред събеседника колко необичайна е ситуацията. Той изтъкна, че ако се кандидатира за втори мандат, сънародниците му могат да бъдат сигурни, че това ще бъде и последният му мандат като държавен глава, защото промените в конституцията, приети благодарение на самия Саркози през 2008 г. дават право само на два последователни президентски мандата.

„Така че ние ще сме извършили необходимите реформи през първия мандат и ако реша отново да се кандидатирам, ще мога този път да бъда президентът, който обединява, който защитава“, каза Саркози. Потенциалният кандидат на мнозинството дори направи преглед на противниците си от редиците на социалистите. Мартин Обри? Тя въплъщава архаизма, изправен срещу модерното, което твърди, че защитава Саркози. Сеголен Роаял? В сравнение с нея, Саркози щял да изглежда като доста ведър човек. Доминик Строс-Кан? Държавният глава даде да се разбере, че въпреки критиките към собствения му стил, той би изглеждал като методистки пастор, ако трябва да се изправи в битка за президентския пост срещу сегашния директор на Международния валутен фонд. Но Саркози добави, че който и да е кандидатът на социалистите, битката с него ще бъде тежка, ако разбира се, до битка изобщо се стигне.

Запитан от събеседниците си за колебливите намерения на Новия център да го подкрепи на първия тур на президентските избори, Никола Саркози остави отворени всички хипотези и се ограничи да спомене само, че има и други възможности, които не уточни. Той спомена срещата си от 22 април с Франсоа Байру, останал на предишните избори на трето място, само за да подчертае, че е нормално да приеме лидера на Демократичното движение. Държавният глава говори на гостите си и за най-близкото бъдеще. Той им съобщи, че през октомври ще бъде поставено началото на силно политически период, който ще бъде белязан от големи промени с ключово значение в правителството, но и в обкръжението му. Саркози спомена и за политически инициативи, но не разкри какви ще бъдат те.

Присъстващите депутати, сред които бяха Ерик Сиоти, Давид Дуйе, Едуар Курсиал, Ален Жест, Беранжер Полети, Франсоа Гродидие – излязоха очаровани от Елисейския дворец. За първи път държавният глава приема тази депутатска група от формирането й през януари. В началото нейните членове си поставиха задача да възразят срещу прекалената политическа активност на Жан-Франсоа Копе. Депутатът от Съюза за народно движение Марк-Филип Добрес беше координатор на групата до назначаването му за министър на младежта в края на март. Оттогава неговият колега от Савоа – Доминик Дор, пое щафетата. Със същата амбиция – да превърне тези 15 депутати в 15 предаватели на президентските думи. Тяхната мисия съвсем не е приключила.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.