САЩ затъват в тресавището на Ирак

Лара Джейкс

Разтревожени от нарастващото насилие след неубедителните избори в Ирак, главнокомандващите на американския контингент преосмислят темпото на мащабното изтегляне на войски, планирано за лятото на тази година, заявиха американски представители. Очаква се изтеглянето на първата голяма порция военни части да бъде забавено с около месец, казаха те. По-нататъшно изчакване може да застраши постигането на обявената от президента Барак Обама цел да се намали числеността на американските войски, разположени в Ирак, от 92 000 на 50 000 до 31 август.

Повече от два месеца след парламентарните избори иракчаните още не са сформирали правителство, а екстремистите, които се възползват от вакуума във властта, извършват нови нападения. При едно от тях – най-кървавото през тази година – в понеделник бяха убити поне 119 души. Заплахата принуждава военните да държат колкото се може повече сухопътни войски за възможно по-дълго време, без да пропуснат крайния срок за изтеглянето им – 31 август. Споразумение за сигурност между двете държави изисква американските войски да напуснат Ирак до края на 2011 г.

Американски представители в Багдад и Вашингтон твърдят, че остават ангажирани с крайния срок на изтеглянето, който Обама обеща да удължи само ако сигурността в Ирак се влоши. Бързото и отговорно напускане на Ирак бе сред ключовите предизборни обещания на Обама. Удължаването на срока може да се окаже политически рисковано у дома, но по-лоши могат да бъдат анархията и кървавата баня след едно прибързано изтегляне. Двама високопоставени представители на администрацията, пожелали да останат анонимни, заявиха, че Белият дом наблюдава внимателно ситуацията, за да види дали датата 31 август трябва да бъде изместена напред – дори и само за да се гарантира присъствието на достатъчен брой сили, които да предотвратяват или да реагират на военни нападения.

Насилието, подклаждано от политическата нестабилност в Ирак, навярно ще отложи началото на онова, което главнокомандаващият на американските войски в Ирак армейски генерал Рей Одиерно нарече „водопад на изтеглянето“ – връщане в родината на голям брой военни части за много кратко време. В интервю за АП през януари Одиерно заяви, че от началото на май се надява да започне изтегляне на 12 500 военнослужещи месечно, за да спази августовския срок. Но трима американски представители в Багдад и високопоставен представител на Пентагона, които пожелаха анонимност, направиха уговорка, че „водопадът“ ще започне да се излива най-рано през юни. Всички те се позоваха на продължаващите опасения да не би политическата безизходица да доведе до ескалация на насилието.

„От военна гледна точка най-доброто решение за поддържане на сигурността е да държим възможно повече сили по суша, докато се наложи да ги предислоцираме,“ заяви един от високопоставените представители в Багдад. В Пентагона „напоследък има префокусиране върху Ирак,“ отбеляза високопоставеният военен представител. Според него се разглеждат всички варианти, включително по-късно изтегляне. „Трябва да се изтеглим както подобава…а не задължително съобразявайки се с времеви график,“ добави той.

Най-високопоставеният военен говорител в Ирак – генерал-майор Стивън Ланза, заяви във вторник, че американските войски са в готовност да завършат изтеглянето преди определения от президента краен срок – 31 август, но не пожела да отговори на въпроса дали темпото е забавено. И макар че, както се изрази Ланза, „все още имаме тук работа за вършене „, той отбеляза, че като цяло насилието в Ирак в момента е на най-ниското си ниво от години.

Малко преди изборите на 7 март в страната се намираха 96 000 войници. Около 4000 от тях бяха върнати в родината през април. Сред тях имаше военни стоматолози, пощенски служители, шофьори на камиони и друг помощен персонал. Към миналата седмица в Ирак е имало 92 000 военнослужещи, което означава, че средно 10 500 от тях трябва да бъдат изтегляни всеки месец. Одиерно може да изчака само един месец, преди да отприщи „водопада“. Задържането на десетки хиляди войници в Ирак до последната минута ще предизвика логистичен кошмар поради ограничения брой налични самолети, камиони и кораби, които да поемат хората и бойната техника.

Междувременно посолството на САЩ търси начини да накара иракчаните да излязат от безизходицата. Иракските политически лидери едва сега предприемат първите стъпки към сформиране на правителство. Процесът се спъва от оспорване на изборните резултати и препирни дали да бъдат отстранени спечелилите кандидати, обвинени във връзки със забранената партия Баас. Досега е постигнат твърде скромен напредък със създаването на доминиран от шиитите политически съюз, който да контролира иракското правителство и да задържи на власт министър-председателя Нури ал Малики. Той обаче изглежда толкова крехък, че Камерън Мънтър, вторият по ранг дипломат в американското посолство, го описа като „пробен, а не истински брак“.

Дори ако този алианс не се разпадне, партньорството между коалицията на Малики „Върховенство на закона“ и религиозния блок на шиитите Иракски национален съюз заплашва да разгневи сунитите, които масово подкрепиха основния съперник на Малики – светската коалиция „Иракия“. Ако сунитите продължат да се чувстват пренебрегнати, това на свой ред може да изостри напрежението между сектите и да събуди опасения от нова вълна на насилие.

Какво да се прави с иракското тресавище и с потенциалното му въздействие върху Близкия изток също е тема на разгорещени дискусии между Вашингтон и американското посолство в Багдад. В напрегната видеоконферентна сесия на 28 април между Вашингтон и американски дипломати в Багдад заместник-държавният секретар на САЩ Джеймс Стайнбърг настойчиво е поискал от посолството да бъде по-настоятелно към иракските лидери. Това съобщиха американски представители, присъствали на разговора, които пожелаха да запазят анонимност.

В края на миналия месец Обама е посъветвал съветниците си „да бъдат нащрек и да не се успокояват, че всичко ще се подреди от само себе си“, каза друг високопоставен представител на администрацията. „Когато изготвяхме плана за изтегляне, се надявахме до този момент в Ирак да е налице много по-голям политически напредък. Сега се налага да го преразглеждаме,“ заяви Майкъл О’Ханлън, експерт по Ирак в Института „Брукингс“ във Вашингтон.

Двама високопоставени американски представители в Багдад споделиха, че силовата тактика за прокарване на компромис би могла да включва следните мерки:
– САЩ спират финансовата помощ за Ирак, докато новото правителство не започне работа.
– Засилват публичните критики, за да стимулират обществения натиск върху иракските ръководители.
– Заплашват, отначало в неофициални разговори, да вземат страна в борбата за власт между Малики и главния му съперник – бившия премиер Аяд Алауи. Сунитските гласоподаватели помогнаха на Алауи и на коалицията му „Иракия“ да получи две места повече от съюза на Малики „Върховенство на закона“ в парламентарните избори.

Досега САЩ се стремяха да бъдат безпристрастни в боричканията между двата лагера за правото да ръководят Ирак. Посланикът на САЩ в Ирак Кристофър Хил заяви в интервю, че „никой не очакваше изборите да бъдат чак толкова оспорвани“, което всъщност поражда сегашното безпокойство. Той обаче посочи, че през последните два месеца не сме свидетели на взрив от насилие, който би могъл да накара американските войски да се намесят. „Всъщност, става дума за искане за повторно преброяване на бюлетини в няколко избирателни секции в Багдад, заяви Хил. А това не е нещо лошо.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.