Пиратски посредник -опасна професия за милиони

Малхадир М. Мухумед

Това е работа, която малцина могат да впишат в своята трудова биография: пиратски посредник. Сомалиец, който се занимавал преди с внос на газирани напитки и е учил само до седми клас, каза, че е спечелил стотици хиляди долари, договаряйки сделки за освобождаване на кораби с ценните им товари след пиратски атаки. 32-годишният сомалиец, който се представи само с псевдонима си Абди Шейх, каза, че е помогнал за освобождаването по-рано тази година на супертанкер, превозващ суров петрол на приблизителна стойност 150 милиона долара. Той твърди, че успешно е договорил освобождаването и на натоварен с оръжия украински кораб с 20 моряци на борда.

В интервю за АП той се опита да оправдае ролята си и омаловажи факта, че си има работа с престъпници и че дейността му има съмнителен характер. „Просто помагам на клетите моряци, попаднали в схватката между алчни пирати и егоистични собственици на кораби“, настоя Шейх. „Не мисля, че съм престъпник, защото не съм от нито една от двете страни.“ Шейх позволи да бъде споменат само псевдонимът му, защото се опасява от отмъщение или възможно преследване от Интерпол. Подробностите в разказите му как е посредничил не могат да бъдат потвърдени изцяло, но Шейх и преди е давал достоверна вътрешна информация на АП за похитени кораби, а бизнес сътрудник потвърди участието му в преговори за откуп.

Пиратството е печеливш бизнес в Сомалия, в която няма функциониращо правителство от 1991 г. Сомалийските пирати са събрали над 100 милиона долара през последните няколко години. Международното бюро по мореплаване твърди, че морските атаки в света са се увеличили с 39 процента през 2009 г. до 406 случая – най-големия брой през последните шест години.

Шейх, който произхожда от Североизточна Сомалия, където са базирани пиратите, отказа да уточни колко е спечелил като посредник, но посочи, че става въпрос за стотици хиляди долари. Той разказа за срещи в джипове със затъмнени стъкла, на които доверието е оскъдно. По думите му откупи от милиони долари са били спазарявани като килими на чаршията.

Шейх каза, че за първи път влязъл в този бизнес, когато негов далечен роднина потърсил помощта му за освобождаване на украинския кораб и 20-членния му екипаж, отвлечен през септември 2008 г. Нещата тръгнали и през декември 2009 г. той бил помолен да помогне за освобождаването на гръцкия петролен супертанкер „Маран Центаурус“. Пиратите поискали първоначално 9 милиона долара. Шейх, който действал като посредник между преговарящите екипи, казал, че след седмици на сноване между двете страни той посъветвал преговарящите от името на собственика на гръцкия кораб да предложат 4,5 милиона долара. По думите на Шейх пиратите отговорили: „Добавете още един милион и имаме сделка.“ Близо две седмици след като сделката била договорена по телефона, самолети хвърлили непромокаеми плаващи кутии с 5,5 милиона долара. Супертанкерът бил освободен на следващия ден.

Сомалийските пирати получават близо 30 на сто от откупите, които договарят – средно по 1 до 2 милиона долара на кораб, сочи документ от 2009 г. на американската Комисия по въоръжените сили към Камарата на представителите, основан на разпит на пленен пират. 30 процента отиват за подкупи на местни служители, 20 процента за група главатари, а останалите – за оръжия, муниции, гориво, храна и цигари. Шейх каза, че посредници като него се опитват да се намесят, след като чуят, че е отвлечен нов кораб.

Те се свързват със собственика и му казват, че корабът може да бъде освободен срещу надница за посредника. Посредниците обикновено получават заплащане директно от собствениците на кораба. Анализаторът Роджър Мидълтън от базираната в Лондон „Чатъм хаус“ каза, че средният откуп се е повишил – от 1 милион преди две години на 2 милиона миналата година. Пиратите, както се смята, са спечелили 7 милиона долара от отвлечен неотдавна кораб, каза той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.