Камерън обяви война на „лудите бонуси“ за чиновници

Роза Принс

Дейвид Камерън обеща да ограничи „лудите“ бонуси, плащани на държавни служители, тъй като новото британско правителство се опитва да намали разходите в раздутия държавен сектор. Безконтролните плащания, които тази година се предвиждат за три четвърти от високопоставените държавни служители, ще бъдат ограничени само до тези, които са свършили най-добре работата си. Според условията на договорите в Уайтхол, подписани от министри от Лейбъристката партия в пика на рецесията, бонусите не могат да бъдат отменени от следващото правителство. В бъдеще обаче неочакваните плащания в държавния сектор ще бъдат ограничени само до служители, които са се представили „изключително добре“, като само 25 процента от тях ще могат да кандидатстват за бонуси.

Отделна комисия ще ограничи плащанията за висшите държавни органи на не повече от 20 пъти повече от плащанията на служители, които са на най-ниски заплати. Работна група, която започва работа днес, ще започне да проверява всички разходи на правителството, за да намери начин да съкрати „неразумното“ харчене. Тя ще разгледа и обещанията за бюджетни разходи, направени в последните дни на предишното правителство, или т.нар. „отровни хапчета“.

Министърът на финансите Джордж Озбърн до няколко дни ще посочи широките сфери, в които очаква да може да извърши реални икономии за 6 милиарда британски лири. По-пълен план ще бъде начертан в извънредния бюджет следващия месец, който ще бъде последван от подробен преглед на разходите.

Премиерът каза, че след като са заели постовете си, неговите министри са били ужасени от бюджетните решения, взети от предшествениците им. „От най-голямото до най-малкото, ние ще предприемем действия, за да спрем лошите решения, които са били взети в последните дни на предишното лейбъристко правителство“, каза той в предаването на Андрю Мар в Би Би Си. „Това, което видяхме досега, са само отделни примери за много лоши процедури и поведение, бюджетни решения, вземани в последната година и нещо на лейбъристкото правителство, които нито едно разумно правителство нямаше да направи – да раздаде близо 75 процента от бонусите за висшите държавни служители след всичко, което се случи през настоящата година. Това не е финансов стимул. Това е налудничаво решение. Започваме да откриваме такива индивидуални решения“.

Със съкращаване на бонусите с 65 процента, всяка година ще бъдат спестявани по 15 милиона лири за държавната хазна.

Макар че тази цифра няма да е голяма част държавния дефицит на стойност 167 милиарда лири, според консерваторите бонусите са символични за липсата на взискателност в Уайтхол при последното правителство. Източник от „Даунинг стрийт 10“ каза, че отменянето на бонусите трябва да бъде възприето като „емблема“ на желанието на новото коалиционно правителство да постави под контрол разходите в държавния сектор.

Председател на Комисията по плащанията ще е Уил Хътън, икономист и бивш редактор във вестник. Компетенциите й са такива, че позволяват намаляване на заплатите на онези, които получават най-голямо заплащане, като не трябва да има цялостно повишаване на плащанията в държавния сектор в резултат на процеса на изравняване. Правилата за заплащане ще важат за Уайтхол, местните органи на властта и Националната здравна служба, но за разочарование на правителството, не могат да бъдат приложени в Би Би Си, защото той е независима институция.

Има нарастващо недоволство от нивото на възнагражденията в местните органи на властта – миналия месец стана ясно, че 31 ръководители на градски съвети са получили по-голяма заплата от премиера. Броят на хората, получаващи шестцифрени заплати, е нараснал с 14 процента миналата година. Франк Фийлд, клонящият на дясно депутат лейбърист, потвърди че освен за работата на Хътън, той обсъжда с премиера да се започне и отделно разследване за бедността.

Докато правителството започва да работи по раздутия бюджет, работна група на Службата за бюджетна отговорност, ръководена от сър Алън Бъд, бивш член на Комисията по монетарна политика на Банк ъв Ингланд, ще проверява всяка област от разходите на правителството. Министри бяха шокирани от броя на „мините“ в държавните разходи, заложени от техните колеги лейбъристи – нещо, което те смятат за разрушителна политика на предишното правителство.

Новият министър на бизнеса, иновациите и занаятите Винс Кейбъл каза пред „Съндей таймс“: „Опасявам се, че много лоши новини за държавните финанси са били скрити и складирани за новото правителство. Тайните започват да излизат наяве“.

Държавният министър в министерството на бизнеса, иновациите и занаятите Дейвид Уилетс добави, че лейбъристите са оставили след себе си „не работа за довършване, а по-скоро минно поле“. В статия за „Нюз ъв дъ уърлд“ Осбърн каза: „Ама че бъркотия са оставили. Държавният дълг расте, прахоснически разходи има навсякъде, а новината на деня, когато бях назначен – че още 53 000 са останали без работа – напомни за тежкото положение на икономиката“. „Лейбъристите докараха Великобритания до ръба на фалита и завещаха сметката на всички останали“.

Камерън каза, че одитът на сър Алън ще помогне да се намерят „трудните решения“, които ще трябва да бъдат взети за повечето бюджети в Уайтхол, за да се намали рекордния държавен дефицит. Той добави: „Ще имаме бюджет до 50 дни, който ще начертае целия пакет разходи за следващите три години“. След това ще имаме подробен преглед на разходите през лятото и есента, когато ще решим как да разпределим тези трудни решения между различните ведомства“.

Обещанието на Камерън обаче да се справи с държавния сектор идва в момент, когато той рискува да си навлече обвинения, че отчуждава главните поддръжници на торите сред електората, като увеличава данъка печалба, за да финансира политиката на либералните демократи за намаляване на данъка доход за хора с ниски доходи. Той каза, че собствениците на втори домове не са добре за икономиката и че ако бъдат обложени с по-висок данък – който според експерти може да достигне до 50 процента – това ще помогне за „справедливата програма“. Ограниченията на бонусите ще засегнат около 4200 висши държавни служители и 1100 старши ръководители в Националната здравна служба. Средният бонус за директори на държавни служби бе 12 700 лири миналата година, а ръководителите в НЗС получаваха до 7 процента от заплатата си.

Франсис Мод, министър на правителствената канцелария, каза, че е правилно най-високоплатените държавни служители да изиграят своята роля за намаляване на плащанията в държавния сектор. „Една ефективна система ще възнагради най-добрите и ще даде правилни стимули на всички, за да се използват по най-добър начин парите на данъкоплатеца“, добави той. „В съвременните държавни услуги няма презумпция за добре свършена работа. Възнагражденията трябва да бъдат спечелени с отлична работа, оценена в усърдно воден процес на обективни преценки“. Камерън каза, че е решен също така да намали сумата от 1,5 милиарда лири на предишното правителство, заделена за консултанти по управлението.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.