Борисов иска закон за печата от …хотел “Хилтън” във Виена

На една разточителна и помпозна среща на българските медии по света във Виена премиерът Борисов се изказа, че иска закон за печата.

Срещата във виенския хотел “Хилтън” е нещо като пир по време на чума. Сега, когато на актьори и музикани им намаляват заплатите, готвят се да закриват театри, съкращават журналисти и всякакви, БТА организира поредната си среща на българските медии в чужбина. Не у нас, а в хотел “Хилтън” във Виена. Участниците са стотици, а гости са почти целият елит на властта, без Цветан Цветанов. Освен премиера – и кметицата Фандъкова, и културният министър Рашидов, и на благоустройството Плевнелиев, и още куп шефове.

Защо тоя разгул в кризата? За да се появи премиерът Борисов и да поиска закон за печата от висока трибуна, пред гости български емигранти, които се опитват да правят издания по света. За тях щеше да е по-добре да дойдат до София на такава среща. Очевидно организаторите не са имали проблем с финансирането.

Но в какво се състои идеята за закон за печата? Няма съмение, че Борисов се притеснява от критики в медиите. И така разбира закона – някакво ограничение, с което медиите да бъдат държани под контрол. Ами Борисов и сега е намерил цаката на вестниците. Групата медии на Дилян Пеевски – “Телеграф”, “Монитор”, “Уикенд” и др., плюс две телевизии, е като пропаганден рупор на премиера Борисов. Оказва се, че това не е безплатно. Банката, която стои зад медиите на Пеевски и майка му Ирена Кръстева е събрала половината от капиталите на държавните дружества. Откак това правителство е на власт, в тази банка, приближена на ДПС, са налети повече държавни пари отколкото при предишното (виж тук). И съответните медии обслужват, след като преди изборите водиха активна пропаганда против Борисов.

Тогава за кого е този закон за печата? Какво ще изисква той? То и в момента съществува Наказателен кодекс и ако вестник публикува неверни факти, клевети и квалификации, може да бъде осъден.

Има страни като Франция, в които има закон за печата (поради 200-годишния си опит във вестникарството и борбите на вестниците – дават им се права, освен ограничения). Има и страни като САЩ, в които няма закон за печата. Конституцията е достатъчна. И останалите закони.

Идеята на премиера мирише на опит за ограничаване на медиите. Само че е сбъркал времето.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.