Спасяване на еврото

Ето, и това се случи. Средният курс на еврото вчера за първи път премина психологическата граница от 100 динара. И въпреки че никой не се осмелява да прави прецизни прогнози колко ще се засили европейската валута спрямо динара в предстоящия период, никой от анализаторите не спори, че това е неизбежност, с която гражданите и икономиката в Сърбия ще трябва да се сблъскат.

Всъщност, тези тенденции са удобни за износителите, които смятат, че динарът продължава да бъде надценяван и това се отразява негативно на и без това „мършавите“ експортни резултати. Но това по никакъв начин не може да намали главоболията на гражданите, които в момента дължат на банките средно по около 650 евро (доста обезкуражителни данни, ако се знае, че средната заплата се движи около 320 евро).

Ако се съди по тенденциите на валутния пазар в Сърбия (но и не само по тях), пророците, които предричат пропадане на общата европейска валута, не са прави. Напротив, оценява се дори, че постепенното падане на еврото, което още през следващата година би могло да се изравни с долара, е добре дошло, с оглед на това, че „прекалено силното евро влияе негативно върху конкурентността на еврозоната“.

Един от аргументите, на които се позовават привържениците на тезата, че в момента нищо не може да застраши оцеляването на общата европейска валута, е и фактът, че непосредствено след въвеждането на еврото доларът бе с 10 процента по-силен, а сега ситуацията е съвсем различна, разбира се, в полза на еврото. За това, че европейците не са готови така лесно да се откажат от общата валута, в която междувременно са инвестирали доста, говори и решението за формиране на фонд за защита на еврото, „тежащ“ няколкостотин милиарда.

Доста (не)очаквано и против желанието на онези европейци, които тайно се надяваха, че за тази цел ще бъде формиран европейски валутен фонд, принос за преодоляване на кризата, в която изпадна еврозоната, даде и Международният валутен фонд, който „приложи“ около 250 милиарда евро.

И макар че първият човек на МВФ Доминик Строс-Кан изтъква, че с месеци е убеждавал въздържаните европейци да се справят с проблема за загубата на доверието на инвеститорите в еврото и че Европейският съюз е реагирал късно, оптимистите твърдят, че в момента най-важното е, че акцията за спасяване на европейската валута е започнала. Никой обаче не се осмелява да прогнозира колко ще струва операцията за съживяване на „несломимото“ евро и дали стабилизационният пакет от около 750 милиарда евро ще измъкне страните от еврозоната от дълговата криза.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.