Сделка за иранското ядрено гориво само забавя санкциите

Силвия Уестъл

Сделката на Иран за обмен на ядрено гориво с Бразилия и Турция може да отложи нови санкции на ООН срещу страната, но може би няма да е достатъчна, за да ги предотврати, тъй като Техеран обещава да продължи обогатяването на уран, а съществени подробности от плана му липсват. Според този план, целящ да облекчи напрежението със Запада в ядрената област, Иран каза, че се е съгласил да прехвърли 1200 кг нискообогатен уран в Турция до месец в замяна на високообогатено ядрено гориво за реактор за медицински изследвания.

Идеята е сходна с подкрепеното от ООН споразумение преди няколко месеца с водещи сили за прехвърляне на урана в Русия и Франция, където да бъде преработен в гориво. Иран се противопостави на първоначалното предложение с мотива, че не може да се довери на Запада да изпълни обещанието си. „Турция и Бразилия може да са успели да попълнят липсата на доверие, както чрез условията на новата сделка, така и благодарение на това, което самите те представляват“, каза Трита Парси, председател на Националния иранско-американски съвет.

Макар сделката да удовлетворява Иран, водещи сили казаха, че тя не засяга по-широките международни опасения от ядрената програма на Техеран. Те, изглежда, са решени да продължат с разговорите за четвърти кръг от санкции на ООН. Новото предложение може да доведе до отлагане на процеса. „Това споразумение не прекратява противоречията около иранската ядрена програма, но дава време за повече дипломация“, каза Синан Улген, председател на Центъра за икономика и политически науки в Истанбул.

Китай и Русия, които са големи търговски партньори на Иран, се колебаят дали да подкрепят наказателни мерки и може да кажат, че е необходимо повече време за разговори, тъй като Иран демонстрира готовност да преговаря. Турция, която като Бразилия е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, обяви, че сега няма нужда от нови санкции. Русия каза, че преглежда подробностите в плана, но отбеляза, че има отворени въпроси. От Пекин няма никакъв коментар.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която бе посредник за първоначалната сделка, отказа да коментира новото предложение. Според дипломати тя все още събира информация. Сред липсващите подробности са кой ще обогати материала до по-високо ниво, кой ще направи горивните касети и какво ще стане с нискообогатения уран, изнесен от Иран, след като трансферът на гориво бъде осъществен.

Западни дипломати казват, че до някаква степен е окуражаващо, че Иран предлага замяната да стане на чужда земя и позволява количеството на нискообогатен уран – достатъчно за една бомба, ако бъде пречистено до достатъчно високо ниво – да бъде изнесено на един път, подробности, които доведоха до задънена улица в преговорите по предложението на МААЕ. Те казват обаче, че Иран се опитва да създаде впечатлението, че сделката, а не неговите ядрени амбиции като цяло, е била в центъра на проблемите със Запада. Западът се опасява, че Иран се опитва да създаде ядрено оръжие – обвинение, което Техеран отрича.

Дипломати казаха също, че изнасянето на 1200 кг няма толкова голяма стойност сега, тъй като в месеците на препирни по първоначалното предложение на МААЕ количествата ирански нискообогатен уран са се увеличили почти двойно. „Една успешна сделка за замяна на ядрено гориво може да е краткотрайно решение за отлагане на следващи санкции, но не променя факта, че има три резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които призовават за прекратяване на всякакво обогатяване на уран от страна на Иран“, каза анализаторът Никол Страк от Центъра за изследвания в Персийския залив в Дубай.

Отказът на Иран да спре обогатяването ще е мощен аргумент за санкции, казаха дипломати. Освен обогатяването на уран на по-ниски нива за програма, за която твърди, че е насочена към производство на ядрена енергия, Иран започна също обогатяване на уран на по-високи нива през февруари с мотива, че ще произвежда гориво за самия изследователски реактор.

Обогатяването тревожи Запада, защото скъсява пътя до нивото, необходимо за произвеждане на материал за атомна бомба. Смята се, че Иран няма технологията за направата на горивни касети за реактора и затова този ход събуди подозрения. Председателят на иранската Организация за атомна енергия каза, че Техеран ще продължи да пречиства уран до 20 процента дори и при новата сделка. „Ако те откажат да спрат обогатяването на уран до 20 процента и направят това предложение за гориво, тогава защо продължават с по-високото обогатяване?“, попита западен дипломат. „Няма друго мирно обяснение.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.