В Киргизстан отново се лее кръв

Безредиците в Бишкек. Снимка: новини

Преди 40 дни в страната избухна революция, която отне живота на почти 100 души. В южната част на страната има и друг траур – преди три дни при опит за контрареволюция в Джалалабадска област бяха убити двама и ранени 64 души. Накрая бе подпалено селото, където живее родът на избягалия президент Курманбек Бакиев, пише в. „Московский комсомолец“. Сваленият президент Бакиев бе принуден да напусне страната и днес се укрива в Беларус, където получи политическо убежище.

След страшното клане в Южен Киргизстан временното правителство изпрати в градовете Джалалабад и Ош вътрешни войски и специални сили. Властта предприема крайни мерки, тъй като инак едва ли би могла да се задържи. „Московский комсомолец“ споменава и за шествие в подкрепа на временния кабинет в Киргизстан, състояло се в Бишкек с участието на близо хиляда души. „Ще отбележим, че акцията подозрително напомняше неестествена постановка. Противниците на новата власт обещават нови протести“.

Тълпи от привърженици на Курманбек Бакиев превзеха в края на миналата седмица сградите на областните администрации и в трите южни региона на Киргизстан. Вчера временното правителство съобщи, че изцяло си е върнало контрола върху тези територии, посочва „Новие известия“. Временните власти вече обвиниха „клана Бакиеви“ в опит за преврат. Според официален Бишкек, Марат Бакиев – най-големият син на избягалия президент, бил изпратил от Алмати един милион долара за организирането на метежа. Бунтовниците били спонсорирани и от известния южнокиргизстански криминален бос Айбек Мирсидиков – Черния Айбек. Самите размирици в региона били ръководени от Усин Сидиков, съветник на Бакиев, по-късно арестуван.

Последните събития бяха напълно предсказуеми, тъй като прецедент за силово заграбване на властта в Киргизстан бе създаден още от „революцията на лалетата“ през 2005 г. Но тогавашният лидер Аскар Акаев бе свален от безоръжна тълпа, докато срещу Курманбек Бакиев се надигнаха въоръжени. „За мен няма съмнения, че отсега нататък в Киргизстан редовно ще стават преврати“, заявил за вестника преди последните размирици местен правозащитник.

„Бакиев има твърде много богати роднини в Джалалабадска област и те могат да организират съпротива срещу новите власти. Напълно е вероятно да организират нов бунт и други влиятелни кланове от юга, недоволни, че „северяните“ са превзели властта“, предсказал събитията Валерий Улеев, директор на неправителствената организация „Справедливост“ в Джалалабад. По време на безредиците в Киргизстан пристигна за шест месеца Владимир Рушайло, специален представител на руския президент. Официално мисията му е „да разгледа ситуацията отвътре“ и да съдейства за стабилизирането на обстановката в страната.

Според някои местни експерти, изпращането на Рушайло в Киргизстан е знак, че Кремъл подкрепя временното правителство в републиката. Руски политолози обаче не споделят това мнение. Московски аналитик заявил пред „Независимая газета“, че Русия „едва ли ще подкрепя“ Роза Отунбаева – лидера на киргизстанското временно правителство, „която е открито прозападен политик“. Според него, основната задача на Рушайло би трябвало да е защитата на руснаците в Киргизстан, особено сега, когато има силна заплаха от погроми. Обаче „руските чиновници предпочитат да се занимават с този проблем в по-цивилизовани страни, например в балтийските“, смята експертът.

„Рушайло най-вероятно ще брани в Киргизстан икономическите интереси на Русия, които включват ВЕЦ-овете и достъпа до урановите и златните мини. В списъка може да се включи и базата на САЩ (на летище Манас край Бишкек), която Бакиев бе обещал да ликвидира срещу кредити от Русия. Той обаче не го стори, а Москва запази интерес към въпроса“, допълва московският политолог.

В Киргизстан се очакват масови протести, организирани от привърженици на Бакиев, пише „Комерсант“. Новата власт явно е възприела сериозно тези слухове, които се носят отдавна – временното правителство създаде републикански щаб на доброволческите отряди в помощ на местната милиция, засилена е и охраната на важни обекти в Бишкек. Временният кабинет разпореди всички силови структури да бъдат в пълна готовност, а симпатизанти на новите власти планират улични митинги в столицата.

Руският генерален консул в град Ош Мухамаджан Зиганшин почина в неделя от сърдечна недостатъчност. Служителите в консулството подчертават, че скоропостижната му кончина изобщо не е свързана с безредиците в Южен Киргизстан. Внезапната смърт на 57-годишния дипломат не е свързана с последните събития в Ош, заявили източници от руското посолство в Бишкек, цитирани в „Росийская газета“. При все това прессекретарят Виктор Харченко заявил за вестника, че Зиганшин „пропуснал острите политически събития през болното си сърце“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.