Съдебни дела заливат „Бритиш петролиъм“ след петролния разлив

След повече от три седмици усилия да спрат петролния разлив в Мексиканския залив, причинен от експлозия на нефтена платформа на „Бритиш петролиъм“ (БП), инженерите на БП постигнаха известен успех с монтирането на тръба с диаметър 10 см в дългата една миля тръба с диаметър 52 см, от която изтича петролът с цел насочването му към кораб на повърхността на 1500 метра над източника на изтичането на нефт. Представители на БП не се ангажираха с конкретни данни каква част от изтичащия петрол се улавя от тръбата.

Новината идва на фона на съобщения от учени, че в дълбините на залива се образуват огромни пластове петрол, един от които е дълъг 16 км, широк 5 км и дебел 90 метра, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“. Представители на БП посочиха пред „Ню Йорк таймс“, че дори монтирането на тръбата за улавяне на петрола да е успешно, това е само временна мярка, а целта е да се запуши подводния петролен кладенец за постоянно. Някои от петролните пластове са на разстояние 30 км от петролния кладенец на „Дийпуотър хърайзън“, от който продължават да се изливат по 790 000 литра петрол дневно.

С разгласяването на информация за последиците за околната среда нараства натискът над БП и администрацията на Обама. БП е обвинена, че опитва да прикрие истинските мащаби на катастрофата. Според експерти, които са разучили видеокадри от изливащия се от петролния кладенец нефт оценяват дебита на разлива на 13 милиона литра петрол дневно – 14 пъти повече от числата на БП.

Правителството на САЩ също е критикувано за начина, по който се бори с кризата и за твърде толерантното му отношение към офшорните петролни сондажи преди катастрофата. Природозащитната група „Център за биологично разнообразие“ заплашва да съди администрацията на САЩ за заобикаляне на закона при одобряване на нови места за сондажи. Според центъра над 300 сондажни операции са получили одобрение откакто Обама стана президент през януари 2009 г., без нужните разрешителни за защита на китовете и други морски бозайници, пише в. „Гардиън“.

„Адвокати се събират за процеси заради петролния разлив“, е заглавието по темата на в. „Вашингтон пост“. В първото от най-малко 88-те дела, заведени от началото на разлива адвокатите се борят за обезщетение за вдовицата на един от обявените в неизвестност при екплозията на платформата работници, който е смятан за загинал. Събиращите се за такива дела адвокатски кантори са членове на „звездния отбор“ адвокати за подобни искове. Те имат опит в съденето на големи компании заради азбест, тютюн, петролни разливи, изкуствени гърди и некачествени стени. В редиците им влизат хора като Ерин Брокович и Робърт Ф. Кенеди младши.

Според юристи има добра вероятност да се спечелят големи суми по такива дела за обезщетения. На мушката са БП, едно от петте най-големи публични дружества в света, „Трансоушън“ – най-голямата компания за офшорни сондажи в света, „Халибъртън“ – голямата компания за петролни услуги и „Камерън“ – производителят на дефектния предпазен клапан на подводния петролен кладенец.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.