Франция иска драстични съкращения в НАТО

Франс прес

Една година след голямото си завръщане в интегрираното командване на НАТО, Франция за пръв път оповести миналата седмица конкретно число за съкращаване броя на служителите в алианса в стремежа си да е на предни позиции на „задълбочена реформа“ на структурите му. Съкращаване с една трета на сегашните 12 500 военни м алианса – такава е целта, към която се стреми Париж, довериха на АФП източници от обкръжението на министъра на отбраната Ерве Морен. И то само що се отнася до генералните щабове на съюзниците. Възможно е да се постигнат и други „рационализации“ в институцията, която също е засегната от бюджетна криза.

Морен е в познати води след като задвижи реформа на френските въоръжени сили, която ще доведе до съкращаването на 54 000 щатни длъжности и десетки поделения. В писмо от 24 февруари до американския му колега Робърт Гейтс министърът открито изразява съжаление, че структурите на алианса са „твърде белязани от миналото“, тоест от Студената война. В това писмо Морен набляга на функционирането на международния секретариат на НАТО, което според него „не е оптимално“, на командната структура, която е „твърде териториална и статична“, на „дублиранията“ между генерални щабове и на „недостатъчно добре оценената дейност на различни агенции на НАТО“. „Трябва генералният секретар (на НАТО Андерс Фог Расмусен) да представи варианти за задълбочена реформа“, отбелязва той с особено заповеден тон.

Даже е определен краен срок – до следващото заседание на министрите на отбраната на НАТО, предвидено за 10 и 11 юни в Брюксел, а всичко трябва да е постигнато преди следващата среща на върха на НАТО през ноември в Лисабон. По решение на президента Никола Саркози непокорният съюзник на Атлантическия алианс Франция тържествено се завърна „в пълна степен“ там на 17 март 2009 г. с предупреждението, че в замяна на това възнамерява „да оказва влияние на стратегията му“. След дълги месеци мълчание Морен даде становището си в края на март в статия във в. „Монд“ и още в нея призова Расмусен бързо да извърши реформите на алианса.

Статията бе предшествена от писма до Гейтс, но и до британския министър на отбраната Боб Ейнсуърт. Оттогава Франция развива различната си позиция. Приемайки Расмусен „по негова молба“ в министерството на отбраната, Морен прояви меко казано скептицизъм към плановете му за противоракетна отбрана или желанието му да превърне НАТО във форум на световната сигурност. В изказване пред най-висшите представители на френската отбрана на 7 юни, новият началник на генералния щаб на френските въоръжени сили адмирал Едуар Гийо описа НАТО като пострадала от „криза на доверието и солидарността в Афганистан, от финансова и бюджетна криза и от структурна криза на пренасищане“.

Пред важен гост в лицето на главнокомандващия НАТО в Европа американския адмирал Джеймс Ставридис, той оспори „глобалното“ призвание на един алианс, който Париж възприема като трансатлантическа организация, призова членовете му „да споделят рисковете на място“, специално в Афганистан и прикани НАТО да се бори с новите заплахи като кибератаките или морското пиратство. Адмирал Гийо все пак призна, че е уместно да има система за отбрана от балистични ракети „като допълнение, а не в замяна на „ядреното възпиране.

СТРУКТУРИТЕ НА НАТО

Гражданските и военни структури на НАТО, в които работят около 20 000 души и които Франция иска да бъдат значително съкратени, остават белязани от развитието си по време на Студената война. В брюкселската централа на НАТО международният граждански секретариат и военният му еквивалент – международният генерален щаб имат около 2000 служители. Също на подчинение на генералния секретар, около 3000 души работят в дузина агенции за логистика, комуникации, специализирани оръжейни системи. Около хиляда от тях работят в Люксембург в Намса – агенцията по поддръжка и доставки на алианса. Повечето други работят в Брюксел.

Към това трябва да се прибавят Центрове за най-добри практики или обучение (информационна война, разузнаване и т.н.).

От бюджетна гледна точка картината се усложнява от това, че агенциите, както и Центровете се финансират само от страните, които участват в тях доброволно, а не от общия бюджет на НАТО. Освен това около 2000 дипломати и военни работят в представителствата на 28-те страни членки в централата. Те обаче изобщо не са на издръжка на бюджета на НАТО, а на този на съответните столици и евентуалната реформа на натовските структури не ги засяга пряко.

Ежедневното функциониране на цялото се опира на 39 големи комитети. Най-важните сред тях, освен Северноатлантическия съвет, са Комитетът по отбранително планиране и Групата по ядрено планиране. Тези органи се делят на 380 подкомитети и работни групи. Колкото до военния персонал в интегрираното командване, ново разпределение на числеността „в мирно време“ от 2009 г. вече го намали от под 16 000 на под 13 000 души, а на хартия там имаше 17 000 щатни длъжности.

Това не беше първото съкращение. След края на Студената война три исторически командвания бяха слети в едно – Съюзно командване на НАТО по операциите в Монс, Южна Белгия. През 2003 г. в Норфък, САЩ, бе създадено второ стратегическо командване, което пък бе натоварено с планиране на модернизацията на съюзническите сили – Съюзното командване на НАТО по трансформациите. Дори след реформирането обаче, в структурата остават дузина генерални щабове. Откакто бе създадена през 1949 г., НАТО придоби формата на сложна мрежа от институции, в която държавите по стар навик са склонни да бранят придобивките си вместо да дадат предимство на обновяването.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.