Медведев обеща всичко в Киев, но срещу какво?

Дмитрий медведев и Владимир Янукович. Снимка: официален сайт

Това е първата визита на Дмитрий Медведев в Украйна като президент на Русия и украинският лидер Виктор Янукович веднага покани своя колега да му гостува отново. Медведев подчерта, че с новото украинско ръководство се работи по-добре и по-лесно, отколкото с режима на (предишния президент) Виктор Юшченко. Той добави, че политиката на днешните власти в Киев е увеличила почти двойно стокообмена с Русия през първото тримесечие на годината. Гостът изрази надежда, че стокообменът ще достигне в бъдеще 100 милиарда долара и ще отговаря на мащабите на двете икономики. Янукович посочи сред приоритетите на страните съвместната борба срещу икономическата криза, промишленото и особено търговско-икономическото сътрудничество, пише електронният в. „Утро“.

Сред обсъжданите в Киев перспективи за съвместни руско-украински икономически проекти „РБК дейли“ споменава като най-мащабен възможността да се осъществи идеята на руския премиер Владимир Путин за обединяване на „Газпром“ с „Нафтогаз Украйна“. Въпросът бе дискутиран за пръв път на президентско равнище. „Предложението на Путин е спасително за Украйна, тъй като по този начин страната ще може да запази своя статут на транзитна държава, а Русия ще даде и пари за ремонт на тръбата“ за износ на руски газ към Европа, твърди московски аналитик, цитиран в материала. Скептицизмът на украинските политици се дължи само на факта, че тогава ще трябва да обяснят на хората: „Петнайсет години ви се внушаваше, че „Нафтогаз“ е основният стратегически обект на човечеството, а всъщност става дума за парче ръждиво желязо, непотребно никому без руския газ“, казва експертът пред „РБК дейли“.

Вчера Русия обеща на Украйна всевъзможно икономическо съдействие, пише „Комерсант“. Янукович съобщи, че федерацията ще довърши строежа на крайцера „Украйна“ – нещо, което Киев не може да направи самостоятелно. Президентите информираха, че са готови да създават и съвместни предприятия и холдинги в най-различни браншове, пояснява вестникът, който изброява и конкретни предприятия, предизвикали интереса на руския бизнес. Някои официални лица в Киев отхвърлят възможността за сливане между „Газпром“ и „Нафтогаз Украйна“, но още в петък във Върховната рада бе внесен законопроект, който частично вдига забраната за операции с украинската газотранспортна система.

Шефът на „Газпром“ Алексей Милер потвърди, че сливането на двете газови компании все още се обсъжда. Двете страни се стремят да договорят взаимноизгоден процес. Според тях, той би могъл да протече в няколко етапа, а разходите за модернизация на газотранспортната мрежа в Украйна да бъдат поети от „Газпром“, пише „Росийская газета“. Предположенията за скорошно сключване на договори в атомната енергетика засега не се оправдаха, тъй като споразумението за доставка на руско ядрено гориво за украинските АЕЦ все още не е готово. Същата история се оформя засега и с широко анонсираните проекти за коопериране в авиостроителството, посочва московският официоз и цитира думи на Дмитрий Медведев: „Трябва да създаваме нови продукти, дигитални модели на самолети и кораби. Само тогава ще можем да излезем с тези модели на украинския, на руския, на европейския пазар“.

Двамата президенти подписаха съвместни изявления за подобряването на европейската сигурност, за уреждането на приднестровския проблем и за сигурността в Черноморския регион. Киев обещава да работи на международната арена в полза на предложения от Русия договор за европейската сигурност. Москва пък ще подкрепя Украйна пред Световната банка, Г-8 и Г-20. Сред основните резултати от визитата е споразумението за демаркиране на руско-украинската граница, подписано вчера от двамата външни министри Сергей Лавров и Костянтин Гришченко. В тази сфера впрочем остават някои спорни моменти – още не е решена съдбата на морската граница в акваторията на Азовско море и Керченския пролив, пише „Ведомости“.

Политическите документи, подписани от Медведев и Янукович, отразяват основния патос на посещението, коментира за „РБК дейли“ украински политолог. Докато бившият украински президент Юшченко гледаше как да вкара страната си в НАТО, Янукович се присъедини към инициативата на Медведев по европейската сигурност, изтъква той. Колкото до Приднестровието, след 2005 г. (когато Юшченко стана президент – б. р.) позицията на Украйна се доближи до тази на ЕС и страната на практика не участваше в мирното уреждане, без да смятаме блокадата на Приднестровието. Сега обаче Киев се връща в този процес като активен играч, но вече заедно с Русия, добавя експертът.

Съвместни планове има и в сферата на информационното сътрудничество – според Медведев, Москва е готова да разреши на няколко телевизии от Украйна да излъчват на украински език за Русия чрез руски сателити. Вчера в Киев бяха подписани и други документи – споразумения за сътрудничество в използването и развитието на руската глобална навигационна сателитна система ГЛОНАСС, за съвместна дейност между Украйна и Русия в науката и образованието, в туризма и банковия сектор, информира „Время новостей“. Руско-украинското сътрудничество „трябва да бъде абсолютно прагматично, да изключва всякаква филантропия и едностранни решения“, цитира изказване на Дмитрий Медведев „Комсомолская правда“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.