Хладен прием за ядрената сделка на Иран

Споразумението, постигнато от Иран, Турция и Бразилия, за размяна на турска територия на ирански нискообогатен уран срещу уран, обогатен до 20 процента, изглежда като победа за Иран, но това сме го виждали и преди, смята в. „Индипендънт“. Това положителна стъпка към предотвратяване на световна криза ли е или цинична маневра? За онези в Израел и САЩ, които вече са убедени, че Иран разработва ядрено оръжие (и обогатява уран за целта) огласената вчера изненадваща сделка ще бъде сметната единствено за пресметната тактика за създаване на разделение в света, а с това и за контриране на усилията на Барак Обама да накара Иран да се откаже от ядрената си програма под натиска на международни санкции.

Това вече ни е познато. На преговорите със световните сили в Женева през октомври миналата година Иран изрази готовност за подобно споразумение. Тази стъпка бе приветствана от Белия дом като пробив, а само седмици по-късно всичко се разпадна. Дори най-новият ангажимент да не е сериозен – а това знаят само иранците – ислямският режим създава впечатление, че има желание да сътрудничи, което ще допринесе за подкопаването на дипломатическия консенсус, граден от Вашингтон около санкциите.

„Гардиън“ акцентира върху хладния международен прием на новината за сделката. Споразумението може да възпрепятства санкциите срещу Техеран, като наред с това то едва ли ще забави особено ядрения напредък на Иран. Безпокойството се задълбочи, след като иранското външно министерство заяви, че, независимо от договарянето, Иран не се отказва от решението си да произвежда обогатен до 20 процента уран. След подписването на споразумението посредниците Турция и Бразилия (и двете страни – членки на Съвета за сигурност на ООН) обявиха, че то прави санкциите ненужни. „Гардиън“ цитира западни дипломати, според които сделката ще намали временно складираното от Иран количество уран, но няма да му попречи да продължи да обогатява уран.

Иран се опита да отдалечи заплахата с нови санкции, като се съгласи да изпраща свой уран за обогатяване в чужбина в Турция. Западът реагира скептично на този рязка промяна в иранската позиция, твърдейки, че Иран вероятно се опитва да печели време, за да продължи да развива ядрената си оръжейна програма. Някои западни дипломати се опасяват, че Техеран изглежда се опитва да „мъти водата“ в международната общност, за да бъде по-трудно Русия и Китай да бъдат убедени да подкрепят по-сурови санкции, коментира „Дейли телеграф“.

Иран отново изпраща смесен сигнал за ядрената си програма. След като вчера сутринта Техеран подписа споразумение с Бразилия и Турция по проект за обмяна на уран, говорителят на иранското външно министерство огласи, че Иран ще продължи да обогатява уран на своя територия, отбелязва френският в. „Фигаро“. Тази поредна проява на непоследователност може да обезсмисли турско-бразилското посредничество. Международната общност вече има опит с нееднократните внезапни обрати в позицията на Техеран по въпроса. Миналия октомври САЩ, Русия и Франция вече предложиха на Иран да предаде 1200 килограма от урана си, за да бъде обогатен в Русия, а после преработен във Франция. Иран първоначално прие, а после отхвърли предложението и започна сам да произвежда обогатен уран, припомня всекидневникът. „Фигаро“ цитира неназован високопоставен израелски представител, който обвинява иранците, че са манипулирали Турция и Бразилия, преструвайки се, че приемат този начин за уреждане на въпроса.

САЩ, Европа и Русия се отнесоха крайно скептично към огласената от Техеран новина, че е постигнал споразумение да изпрати почти половината от ядреното си гориво в Турция, и заявиха, че ще продължат да оказват натиск за нови санкции, пише в. „Ню Йорк таймс“. Ако отхвърли новото споразумение, президентът Барак Обама може да създаде впечатление, че блокира потенциален компромис. От друга страна споразумението показва как Бразилия и Турция, които се противопоставят на санкциите поради свои икономически интереси, могат да застрашат крехкия международен консенсус за увеличаване на натиска върху Иран. Ако има успех, сделката ще засили и подчертае стабилния възход на Турция и Бразилия като световни сили, допълва американският вестник.

Анализаторите смятат, че Иран в действителност успя да създаде илюзията за напредък в ядрените преговори със Запада, без да даде на САЩ и съюзниците им онова, за което те настояваха, отбелязва в. „Вашингтон пост“. В резултат, сега правителството на Обама е изправено пред неприятната перспектива да отхвърли предложение, което само направи преди около осем месеца, или да полага с месеци усилия за договаряне на саботираните по-строги санкции. Ако САЩ продължат да настояват за резолюция за санкциите в ООН, Бразилия и Турция може да решат да гласуват „против“, подкопавайки стремежа на американското правителство към международно единство по отношение на иранските ядрени амбиции. Новото споразумение задълбочава разделението между групата на страните, водени от САЩ, и някои бързоразвиващи се държави, за правото на Техеран и други развиващи се страни да използват ядрената енергия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.