Френският кампус Сакле ще мери ръст с Харвард и Кембридж

Франс прес

Новият кампус Сакле. Снимка: официален сайт

Разположено на 25 километра южно от Айфеловата кула, Платото Сакле – тази крепост на науката, обкръжена от житни нивя, събира сили, за да се превърне до 10 години в световноизвестен научен център, достоен да съперничи с Харвард, Кембридж или Масачузетския технологичен институт. Амбициозният проект на стойност милиарди евро цели да бъде преодолян упадъкът, в който малко по малко затъна университетската дейност във Франция. Най-добрият френски факултет заема едва 40-о място в оспорваната впрочем шанхайска международна класация от 2009 г.

На Платото вече работят строителни кранове. В комплекса ще има 10 учебни заведения за подготовка на инженери и мениджъри, един висш педагогически институт, два университета и шест изследователски центъра. Предвижда се бъдещият кампус да събере 31 000 студенти и още 12 000 научни работници и преподаватели. Някои вече са пристигнали, други ще се присъединят към тях до 2019 г. Всички мечтаят центърът да стане място за изграждане на връзки между студенти, изследователи и индустриалци.

За да може той да мери ръст с англосаксонските титани, ще трябва да комбинира академичното образование с най-съвременни научни изследвания. Каквито извършва например Комисариатът по атомна енергия на Франция (CEA), изградил вече в Сакле център за ядрени проучвания с оглед да развива партньорство с промишлени гиганти като „Талес“, европейски лидер в авиоконструкторската дейност. Старания за развитие на подобно сътрудничество полага например французинът Албер Фер, носител на Нобеловата награда за физика за 2007 г. Той работи в Университета Париж-Юг и същевременно оглавява изследователски екип, обединил специалисти от френския Национален център за научно изследване (CNRS) и „Талес“.

Накрая, събраните тук блестящи научни умове трябва да обединят усилия и това поставя въпроса за жилищата и за обществения транспорт в района, каквито днес фактически няма. Ще се наложи да бъдат осигурени транспортни връзки с Париж, а и с другите факултети от околността. „Един проект от такъв мащаб трябва да се вписва в съответния проект за градско развитие“, отбелязва Ксавие Мишел, генерален директор на авторитетната Политехника – института за подготовка на инженерни кадри, разположен на Платото от 1976 г.

Кампусът, разположен на 2300 хектара земеделски земи – защитени територии, ще бъде „потънал в зеленина, екологичен, жив“, споделя очакванията си г-жа Валери Пекрес, министър на висшето образование и научните изследвания. Не става и дума в района да се формира някаква затворена общност. Стойността на проекта, който обхваща десет комуни (териториални единици във Франция – б. пр.) и два департамента – Есон и Ивлин, е около 4,4 милиарда евро. Три милиарда от тях вече са осигурени, твърди президентът на един френски университет. Държавата е отпуснала за изграждане на кампуса субсидия от 850 милона евро. Един милиард идва от големия „национален заем“, обявен в края на 2009 г. с цел да се навакса изоставането на френската икономика по конкурентност.

„Искаме да разполагаме с най-добрите университети в цял свят“, заяви президентът Никола Саркози, лансирайки инициативата за този заем от 35 милиарда евро, включително 11 милиарда за висшето образование и 8 милиарда – за научни изследвания. Проектът за гигантски кампус в Сакле включва твърде различни помежду си планове за устройство на територията. Очаква се в скоро време специална комисия от сенатори и депутати да проучи нещата. Междувременно той вече събуди безпокойство в някои среди. Социалистите в местната власт твърдят, че мненията в правителството не са съгласувани предварително, което според тях „блокира ситуацията“. Те предупреждават, че общините им не ще позволят да бъдат използвани „само като касички за пари“. От друга страна, някои образователни синдикати се тревожат за финансирането, тъй като на хоризонта се очертава „план за икономии“.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.