Братята Милибанд в библейска борба за власт

 ДПА

Разправят, че веднъж, когато братята Милибанд били тийнеджъри, Дейвид се оставил да бъде изцяло погълнат от свръхинтелектуален политически дебат, докато по-малкият Ед се шмугнал в стаята с телевизора, за да гледа американска сапунка. Сега и двамата – 44-годишният Дейвид, който беше външен министър в предишното правителство, и 40-годишният Ед, се състезават кой да стане следващият лидер на Лейбъристката партия, отстранена с изборите на 6 май, след като беше 13 години на власт.

И двамата обещаха, че борбата за лидерския пост, която в. „Таймс“ описа като „сценарий Каин срещу Авел“, няма да развали братската им дружба. „Обичам Дейвид, той е най-добрият ми приятел и решението да се изправя срещу него бе едно от най-трудните в живота ми“, призна неотдавна Ед Милибанд в интервю. „Семейството е по-важно от политиката,“ настоява Дейвид, признавайки, че по-малкият му брат е „много талантлив“.“ И двамата братя са били министри в правителства на лейбъристите. Дейвид Милибанд с прякор „Мозъка“ влезе в правителството на бившия премиер Тони Блеър през 2005 г., а Ед Милибанд стана член на първия кабинет на Гордън Браун като министър на енергетиката и климатичните промени.

Като ключов стратег на Лейбъристката партия Дейвид на практика написа за Блеър сценария за „новите лейбъристи“ преди съкрушителната победа в изборите през 1997 г., докато кариерата на Ед е свързана тясно с Браун. И двамата братя обаче настояват, че битката между „старите“ и „новите“ лейбъристи е приключила и че сега, в новия си период като опозиция, Лейбъристката партия трябва да се реформира от главата до петите. „Онези, които смятат, че бъдещето ни е да пресъздадем „новите лейбъристи“, грешат. „Новите лейбъристи“ бяха реакция на 80-те години, но те си останаха впримчени в 80-те“,“ заяви Дейвид Милибанд пред в. „Обзървър“.

Битката между така наречените Блеъровци и Брауновци „приключи окончателно,“ заяви Дейвид, който според прогнозите на букмейкърите и проучванията на общественото мнение води в надпреварата за лидерския пост, която трябва да се реши през септември. И докато Дейвид смята себе си за идеалист, в представите на мнозина по-малкият му брат е „изгряващата звезда“ на партията. Описват го като строител на мостове и миротворец за разлика от Дейвид, който понякога изглежда „груб и арогантен,“ писа „Ивнинг стандарт“. „Под ръководството на Ед Лейбъристката партия може да преоткрие своята душа и способността си да вдъхновява отново модерна Великобритания,“ заяви един от видните му привърженици, ветеранът лейбърист Питър Хейн. „Ед е бъдещето,“ били думите на Питър Манделсън, архитекта на „новите лейбъристи“, след като водената от консерваторите коалиция пое управлението миналата седмица.

Следователно, независимо какво казват или желаят братята, тяхната борба за короната на Лейбъристката партия се очертава като твърде оспорвана. В интелектуално отношение те са добре подготвени за поста – и двамата имат дипломи по политически науки от Оксфордския университет, и двамата направиха шеметна кариера в партията. И двамата са буквално закърмени с политика. Покойният им баща – роденият в Полша марксист и политолог Ралф Милибанд, е един от най-тачените леви интелектуалци във Великобритания през 70-те и 80-те години. Той почина през 1994 г. Избягали от Полша през 1940 г., Ралф и неговият баща успяват да хванат последния ферибот от Остенде за Великобритания преди нацистка Германия да окупира Белгия.

Майката на Дейвид и Ед Марион Козак, която днес е на 75 години, е родена в еврейско семейство в Ченстохова, Южна Полша, където фамилията притежава стоманодобивен завод. След като се спасява като по чудо, 12-годишната Марион пристига във Великобритания през 1947 г. По-късно тя среща Ралф, чиито класове посещава като студентка в Лондонския колеж по икономика. Фамилията Милибанд губи 80 свои членове в Холокоста, много от които загиват в концлагера Аушвиц. „Имам късмет, че не аз, а поколението на моите родители преживя фашизма“, призна Дейвид Милибанд по време на визитата си в Полша през 2009 г. Майка ни трябва да запази „неутралитет“ в предстоящата политическа битка, отбеляза той неотдавна. „Тя ни научи на много неща за каузите, за които се струва да се бориш. В тази обаче тя не бива да участва.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.