Кой е виновен за проблемите около Windows Vista?

Не се ядосвайте на Майкрософт, всъщност производителите на хардуер все още не са пуснали нужните драйвери

win-vist-2.jpgАко наскоро сте си купили компютър с инсталиран Windows Vista или пък просто сте ъпгрейдвали своя до новата версия на Майкрософт, със сигурност сте забелязали редица проблеми. Например USB-то работи бавно,АDSL модемът изобщо не работи, както и скенерът. Чия е вината за това? Най-вероятно повечето хора си мислят, че за цялата бъркотия са отговорни от Майкрософт. По-справедливо ще е обаче всеобщият гняв да се насочи към производителите на хардуер.

Проблемът е в това, че в повечето случаи новите версии на драйверите (софтуерът, който прави връзката между хардуера и операционната система) все още не са пригодени така, че да работят с Vista. Поради това не работи и хардуерът.

На пример Mustek, фирмата производител на А3 скенери, все още не е пуснала драйвери за Vista. Това не е изолиран случай. Хиляди интернет форуми гъмжат с оплаквания на хора, чиито хардуер не работи с Vista.

Според Дейвид Уийкс, маркетинг директор в Майкрософт, проблемът е в това, че Vista е доста по-различна от предишните версии на Windows. „Драйверите винаги са били нашият най-голям проблем,“ казва той. „Лошо направени драйвери могат да причинят конфликти – ако операционната система не може да работи с тях, тя се рестартира.“

За да се справи с този проблем, Майкрософт промени начинът, по който драйверите взаимодействат с операционната система. Уийкс твърди, че „Vista вече изолира драйверите, които не са съвместими“. Това обаче означава, че тези драйвери трябва да се напишат наново. Целта е една по-стабилна операционна система, която по-рядко дава грешки.

Nvidia, един от най-големите производители на видео карти, е една от най-известните компании, които срещат трудности с драйверите за Vista. Проблемите са най-сериозни при най-мощните карти – болезнено скъпата серия 8800 – които струват около 1000лв. Хората, които са ги закупили са много разочаровани от тяхното представяне във Vista. Според геймърите картите се представят много по-зле, отколкото при Windows XP и все още не поддържат някои от най-ценните си опции.

Nvidia твърди, че хардуерът и вече е пригоден към Vista след като група геймъри заплашиха да съдят компанията. Все още обаче, някои от фините настройки на картите не са на разположение във Vista.

Не само Nvidia има проблеми с графиката. Участниците в популярната онлайн игра Second Life се оплакват, че тя им насича. Тук проблемът изглежда е във видео картите ATI. От компанията твърдят, че вече са намерили решение.

Друг голям проблем при Vista се оказаха ADSL модемите. Драйверите за тях се появиха доста късно и много от потребителите буквално не можеха да влязат в интернет след инсталирането на Vista. Така те дори нямаха възможност да си изтеглят нужните драйвери.

Tiscali, един от най-големите интернет доставчици във Великобритания, пусна драйвери за Vista едва преди две седмици. Единствено AOL твърди, че поддържал Vista от самото начало. Това е така, защото техният модем не ползва драйвери, а се свърза с операционната система през Ethernet port.

Това обаче не е универсално решение, защото много от потребителите на AOL имат по-стари модели модем, за които едва ли някога ще се направят Vista драйвери.

Майкрософт отрича обвиненията на интернет доставчиците, че не помага в разработката на драйвери. „Не съм съгласен, че не помагаме,“ казва Уийкс.“ „Пазарът показва, че през последните три години ние сме дали достатъчна възможност на всички заинтересовани компании на пробват, тестват и анализират нуждите на Windows Vista.“

Въпросът тогава е кой има полза от това, че няма драйвери за Vista? В блоговете и форумите мненията граничат от обикновено мрънкане в стил „нищо не ми работи с Vista заради скапания Майкрософт“ до сериозни оплаквания като това на бизнес редактора на Би Би Си Робърт Пестън. В своя блог той написа, че се е почувствал „ограбен“ след като половината му хардуер не работи с Vista.

От своя страна, Уийкс твърди, че в наши дни повечето хардуер е „лесно заменим“. На пример има принтери около 90 лв. Така, че може би не е учудващо, че производителите на хардуер предпочитат ние да си купим нов принтер, модем или скенер, отколкото да харчат пари за разработка на нови драйвери. И наистина, хората със стари модеми нямат избор и масово купуват такива, които са съвместими с Vista.

Потребителите на Apple много добре разбират днешните проблеми с Vista През 2001г., когато излезе операционната система Х, също имаше огромен недостиг на драйвери.

Все пак, толкова ли е лоша ситуацията, че да избягваме Vista? Много клиенти настояват на новите им компютри да се инсталира XP. Но от друга страна повечето нови устройства със сигурност ще работят с Vista. А ако старите не работят – не се ядосвайте на Майкрософт, а на производителите на хардуер.

(по материали от в. „Гардиън“)

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.