Милен Цветков: Кой ги избира? Да не би някой отвън да ни ги избира?

В момента водещият е в бизнес телевизията EBF. Няма неудобни въпроси, аз съм огледало на зрителите, казва той

Милен Цветков. Снимка: авторът

Милен Цветков започва в телевизията от студентското предаване “Ку-ку”. По-късно е репортер и водещ на „По света и у нас” и в „Отзвук” в БНТ. През октомври 1995 г. напуска телевизията и отива на работа във фирмата за производство на колбаси „Коко-Д”. През април 1996 г. става управител на заведение за жива музика в Пловдив „Казабланка”. От февруари 1997 г. отново е водещ на „По света и у нас”. През 2000 г. Милен Цветков става водещ на сутрешното предаване по Нова телевизия „Здравей България”, което утвърждава сутрешния блок като едно от най-гледаните предавания. Бил е водещ и на „Календар” пак в Нова ТВ. През март 2005 г. за няколко месеца изчезва от екрана на Нова ТВ, а от ноември 2005 г. започва да води „Часът на Милен Цветков” – вечерно предаване около 17 часа. След това отново се връща в сутрешния блок, откъдето ръководството на Нова ТВ го отстранява в началото на тази година, с обяснения, че Цветков ще води ново предаване, каквото обаче не се появи. Отстраняването му от сутрешния блок се обяснява с изказаните публично забележки от премиера Борисов, че сутрин го почвал Милен Цветков, вечер го свършвал Слави Трифонов. От месец насам Милен Цветков прави свой сутрешен блок в бизнес телевизията EBF, който се излъчва и онлайн на живо от 7 до 9 часа (zanachalo.com).

– Г-н Цветков, вие сте работили изцяло в електронни медии – радио, телевизия, Интернет. Какви са медийните особености в реално време? Или всички са подчинени на едно – развитие в Интернет?

– Най-вероятно. Напълно е възможно да стане това – медиите да се развият в посока Интернет.
За момента това, което съществува като виртуално пространство, в Интернет, представлява своеобразна бариера, трудност, с която аз се сблъсках. То е породено от това, че хората имат навика да схващат Интернет като пишеща медия – чат, форуми. А не като говореща, медия с директна комуникация, чрез видео и звук. Те  все още предпочитат да щракат по клавиатурата и да  изразяват своите мисли в писмен вид.

– Доколкото знам, само във вестник не сте работили, но затова пък във вестниците не спират да излизат със заглавия за вас. Кое ви впечатли, писано лично за вас?

– Не съм видял още вашето (смее се). Но това – че „На Милен Цветков му бил десет сантиметров” и отстрани едно балонче, с удебелени цветни  букви – „Позор!”

– Вече доста години, с малки паузи, вашият поздрав „Здравейте“ достига до много хора, как успявате в тази конкуренция от сутрешни блокове, зрителите да започнат деня заедно с вас? Предимството?

– Аз не знам дали успявам. Според рейтингите на Нова ТВ не е вярно това. Но аз продължавам да си върша си работата, имам всички условия за това, екип, който ме зарежда с емоции и енергия. Гледам да си тичам в моята пътека и като един истински спринтьор, не се интересувам от времената на другите. Просто не се разсейвам.

Милен Цветков. Снимка: авторът

Предимствата на този вид работа е, че аз обичам да комуникирам на всякакво ниво, това е стихията в моя живот, това ме кефи, това ме кара да мисля, това ме зарежда, това ме кара да си задавам въпроси, след което да задавам въпроси към другите. Комуникацията е много важна за мен, въпреки, че в един определен момент изморява, и предпочитам да съм някъде сред природата, което също е вид комуникация, но по специфична.

– Отново всяка сутрин подканвате зрителите, да се събудят с телевизия EBF и в сайта zanachalo.com, имате ли патентован ритуал как да ги събуждате, да започнат деня?

– Нямам ритуално събуждане, мен лично ме събужда радиото, всяка сутрин точно в шест. Има едно неписано правило, че сутрин грешката е вярна, човек може да стане, да си размени дори пантофите, да разлее кафето, да разсипе захарта, да се спъне, може да се случи неочакваното, и поради тази причина това което се вижда на екрана, трябва да е също толкова естествено. Така, както се случва и в живота на хората, обикновено сутрин.

– За какво искате да накарате хората да се събудят, за какво още спим, или проспиваме около нас?

– Аз не искам да напрягам никого, не искам да напътствам никого. Не мисля, че аз трябва да събуждам някого. Когато му дойде времето, той ще се събуди – човекът, политикът, обществото….

– Според вас, защо повечето телевизии се стремят да имат сутрешен блок, това скъпа инвестиция ли е или приоритет?

– Спомням си едно изследване, което беше специално поръчано от гръцкия продуцент на сутрешния блок – „Здравей България“ от преди 10 години,  според него това е начинът, по който се отварят прозорците и вратите на една медия, от там влиза свежият въздух. И това за тях беше много важно. Как се отваря програмата на телевизията и какви са нейните послания.

– Ротациите на водещите в сутрешните блокове от преекспониране ли са продиктувани или има тенденциозност?

– Ние играем в играта, има трансферен пазар на водещи, „треньорите” преценяват на кого да ползват услугите, те решават кой да е титуляр, и кой да остане резерва. Колко дълго време ще стои там, на терена, никой не може да каже. Може да те изгони, затова е интересна тази игра. Водещите са продукт, ако телевизиите са търговци, те трябва да търсят продуктите и да ги продават. Основното правило тук е „Не се сърди човече”.

– Има ли разлика в говоренето на политиците сутрин, през деня и вечерта?

– Няма разлика. Политиците са схоластици. Тоест хора, които говорят кухи фрази. Хора, които употребяват непрекъснато някакви термини, неясни за публиката. Политиците трябва да се научат да говорят по начина, по който говорят хората на улиците, в домовете и в кухните си.

– Вие сте един от малкото водещи, които поставят оценки на премиера и правителството, към днешна дата колко им пишете?

– Доста противоречиви са сигналите, които дава това управление. Тяхната оценка варира между 3.50 и 4, но има още какво да се желае за „добър”.

– Бихте ли си позволи да им дадете професионален съвет, ако се обърнат към вас?

– Естествено, има един много елементарен съвет за ситуацията в която се намираме, ако искат да го чуят – да бъдат извършени незабавни реформи, което е изключително непопулярно, но е жизнено необходимо. Някой трябва непрекъснато да обяснява на хората, за да бъде спечелен този фронт психологически.
Антикризисните мерки са свързани с тежки реформи в здравеопазването, социалната сфера, образованието, да, това е програмата която всеки политик със воля трябва да утвърди и да я доведе до край. Независимо от очакваните протести, негодувания и какво ли още не. Факт – един политик в съседна Гърция показа как трябва да стане това – „Ще намалим  пенсиите” и това е, край. До момента не виждам политическа воля, единственото, което подкрепям са антикризисните мерки, 60 на брой, но това нещо трябва да се превърне в действителност, а не да бъде записано на някакво листче хартия.

– Вие от кого приемате оценки за вашата работа? И какво трябва да оценява той според вас?

– Зрителите оценяват моята работа.

– Имате една запазена марка – социални конфликти, свързани с малкия човек, дори направихте и сайт, оставате ли верен на това?

– Нещата от живота разисквам, тези житейски проблеми, които ни съпътстват непрекъснато, занимавам се с тях, хората го правят помежду си. Едно време са си правели седенки, сега също се събират пред входа на пейката и си комуникират по между си, защо това да не бъде качено в медиите. Както трябва да се знае, че и Първанов ходи на лов, отстрелял е дива свиня извън ловния сезон, при гостуването си на кмета в Попово. И ние това единствени го отразихме.

– Искам да ви върна към вашия първи ден в телевизията, студентска програма „Ку-ку”, и тази ваш анкета, с която започнахте в телевизията?

– Проверих как мислят хората на улицата чрез анкета, но това съм го разказвал вече. Ако обичаш питай ме някоя друго въпросче.

Милен Цветков като водещ в „По света и у нас“ 1995 г. Снимка: личен архив

– Може ли да се направи аналогия с анкетите на голия репортер Дани, който участва във вашето предаване? (б. р. – студентът Даниел Петканов, който стана „Мистър УНСС”, след което беше поканен от Милен Цветков в предаването).

– Разбира се, и той и аз не сме имали представа до този момент как се прави телевизия, но ни се получава от само себе си. Важно е желанието и хъса, с който го правиш. Даже някъде в пресата се появиха некоректни сравнения, че Дани имитирал Боби Турбото и Мария Силвестър, няма такова нещо. Всеки свети със собствена светлина, която, ако е достатъчно силна, се отразява.


Голият репортер в сутрешния блок на Милен Цветков
– Каква е породата на телевизионера, какъв вид е той?

– Няма такава дума телевизионер, това е модерно понятие, което аз лично не приемам. Има дума „човек, работещ в телевизия”.

– Колко часа говорите по телефона на ден, има ли такива на който не вдигате?

– Няма човек, на когото да не вдигам.

– Вие с премиера предпочитате да си говорите по телефона, това умишлено ли е?

– С премиера Бойко Борисов предлагам да си говорим винаги на живо в студиото. Последният път просто така се получи, все пак той е министър председател има тежка програма, ангажиран е. С мен не си кореспондира с есемеси, а за другите журналисти не отговарям.

– Вие сте сред малцината водещи, които си позволяват критики и шеги към управляващите и лично към премиера. Кое ви дава кураж да го правите?

– Ами много просто – това, че съм гражданин на републиката, плащам си данъците и поради тази причина имам право да изисквам от хората, които са в управлението, да разходват и да служат на моите пари така, както преценявам аз.


Милен Цветков в разговор с премиера Борисов в своето предаване
– Неудобните въпроси са ваше амплоа. Кой е най-неудобният, който сте задал?

– Няма неудобни въпроси. По принцип в професията, доколкото съм наясно, има няколко неща, които не се питат без предварителна уговорка: сексуалната ориентация, политическите възгледи и доходите, които получава съответният човек. Всичко друго според мен е в рамките на удобния въпрос. С уговорка, разбира се, може да се пита всичко.

Милен Цветков. Снимка: Булфото.

– Вашите критици ви обвиняват, че викате и наслагвате вашият глас върху този на гостите?

– Никога не съм се карал. Когато човек е по-експресивен, това не означава, че се кара. Аз не се сърдя, така си говоря.
Не съм агресивен, аз съм огледало за зрителите. В зависимост от това кой е насреща, такъв образ излиза в огледалото. Ако се обади човек, който говори смислено, аз започвам да говоря смислено. Ако се обади друг, който говори несмислено и губи времето на аудиторията, аз го прекъсвам. По същия начин и с гостите в студиото.

– Какво е вашето обяснение ¬ защо българинът избира все неподходящи управленци, които след това критикува?

– Сигурно защото, както казва г-н Борисов, е „кофти“ материалът.

– Вероятно може да се направи по-добър избор…

– Не, явно материалът е кофти и не може да разсъждава, като избира. Става въпрос за материала „избирател“. Кой ги избира? Да не би някой отвън да ни ги избира?

– С какво бихте заменили телевизията след време, усилено се говори, че влизате в политиката?

– По принцип имам десни виждания. Най-просто казано смятам, че на по-успешните трябва да им се даде възможност да напредват, защото така те ще теглят останалите. Имам проект, който може да успее, и смятам, че ще допринесе за развитието на обществото ни. Но за това като му дойде времето. В момента залагам на телевизията като начин за изкарване на прехраната, имам заеми, които трябва да обслужвам по някакъв начин. Но като не ме устройват условията, при които ми се предлага да продължа работата си, напускам… Какво да направя?!

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.