Базите, газта и визитата на Медведев в Киев

Президентите Янукович и Медведев. Снимка: официален сайт

В края на първото официално посещение на руския президент Дмитрий Медведев в Киев две ключови теми от двустранните отношения получиха развитие – газовата и базовата. Гостът прекара вчерашната сутрин със студенти от киевския университет „Тарас Шевченко“, а по-късно посети Седмия руско-украински бизнес форум. Медведев констатира, че базата на руския Черноморски флот в украинския Севастопол ще помогне за поддържане на стабилността в региона, и обеща флотът да не напада други държави. А властите и бизнесмените в Украйна помолиха руския президент да съдейства през Русия да бъде транзитиран газът, който украински компании смятат да добиват в Централна Азия, пише в. „Время новостей“.

„Икономиката, икономиката и пак икономиката“ – по този начин заявил Медведев основния приоритет в руско-украинските отношения според „Росийская газета“. Президентът на Русия смята за безпочвени евентуалните опасения в Украйна, че в двустранния диалог за газа Москва би могла да налага собствената си воля. По думите на Медведев, „Газпром“ и „Нафтогаз Украйна“ ще продължат да обсъждат интеграцията в газовата сфера, но решението за изграждане на „Южен поток“ вече е прието и ще бъде изпълнено. Впрочем, президентът смята, че това не затваря пътя към дискусии по алтернативни проекти.

Ако проектът „Южен поток“ бъде реализиран, Украйна може да изгуби ролята си на транзитна държава за руския газ, коментираха медии неотдавна. Медведев подкрепи в Украйна и новия руски проект за създаване на международен финансов център в Москва. И дори предложи на Киев да назначи специален пълномощник по въпроса. Мнозина оратори на руско-украинския бизнес форум изразиха готовност да наваксат пропуснатото в двустранните икономически връзки, включително чрез участие в проекти, важни за Русия, изтъква „Комерсант“.

Украинският президент Виктор Янукович даде тон, като заяви: „Готови сме да внесем своята лепта в подготовката на Олимпийските игри през 2014 г. в Сочи“. Друг участник във форума предложи създаването на руско-украински фонд за иновации, в който да се прехвърлят средствата, спестени от решаването на проблемите около транзита на газ през Украйна. Освен това бе предложено в Крим да бъде изграден партньор на бъдещия руски „град на иновациите“ Сколково край Москва, разказва всекидневникът. Медведев подкрепи всички представени инициативи. Освен това, той припомни, че Русия вече е изкупила украински облигации за 10 милиарда долара и най-добрият вариант е да се използват за подкрепа на икономиката в Украйна.

Според руския президент, двустранните инвестиции ще нараснат, ако Русия и Украйна „разчистят“ пречките, натрупани в миналото. „С оглед на това, което днес предпазливо наричат „политическа нестабилност в Украйна“, Русия поема доста значителни рискове“, заяви Дмитрий Медведев. „Тоест от Киев явно се очакват някакви по-сериозни гаранции, а не само хубави думи…“ – коментира „Московский комсомолец“. Под заглавие „Голямата руско-украинска приватизация“ „Независимая газета“ напомня неотдавнашно изявление на Сергий Тигипко, вицепремиер на Украйна. Според него, руски инвеститори може скоро да бъдат допуснати до участие в търгове за продажба на украински стратегически предприятия, от които се очаква Киев да получи близо 2,5 милиарда долара.

„Най-важното за Русия е победителят в търговете да се определя честно, а след това инвестициите да бъдат защитени. През последните години избухнаха толкова скандали, че украинското направление стана слабо привлекателно, твърде рисковано и непредсказуемо за руския бизнес. Длъжни сме да поправим това в най-кратки срокове“, заявил пред изданието високопоставен източник от правителствените структури в Москва. Украйна не бива да отлага повече продажбата на стратегически обекти, коментира местен експерт, цитиран в материала. „От година на година активите им поевтиняват. Още повече че структурата на световната икономика и търсенето на пазара стремително се менят след кризата“, добавя аналитикът. В края на руско-украинския форум Медведев ободри бизнесмените, пише „Время новостей“ и цитира думи на руския президент: „Отново сме заедно и отново сме готови да правим бизнес, а не само да кукуригаме на тази тема“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.