Гърция – оставката на „мис Правителство“ за укрити данъци

Андзела Гереку като фотомодел

Заместник-министърът на културата и туризма на Гърция Андзела Гереку, която носеше неофициалната титла „мис на правителството“, подаде оставка след като в печата бе съобщено, че нейният съпруг, певецът Толис Воскопулос, не е платил над пет милиона евро данъци. Премиерът Георгиос Папандреу, който точно сега обяви ожесточена борба с укриването на данъци, което в Гърция е много разпространено явление, веднага прие оттеглянето на своята сътрудничка, която е в неговото социалистическо правителство от октомври, когато ПАСОК спечели предсрочните избори.

Гръцките вестници обширно се занимават с този случай, към който интересът е повишен от факта, че Гереку, освен като политик, е известна и като бивша актриса. Преди петнадесетина години нейната красота и атрактивност я доведоха на корицата на гръцкото издание на „Плейбой“, което тогава предизвика различни коментари в Гърция. В Ютюб (YouTube) и днес могат да се видят откъси от филми с Андзелина в много освободени любовни сцени.

Тези, които не харесват миналото на Андзелина, сега заключават, че в греха на нейния съпруг има и нейно участие. Някои вестници съобщиха, че съпрузите заедно са попълняли данъчните деклараци, което означава, че досегашният заместник-министър на културата е трябвало да знае за укриването на данъка. Противниковият лагер обаче изтъква нейния жест като крайно решителен и морален акт. Толис Воскопулос, който бе на върха на славата преди двадесетина години, отхвърля твърденията, че се е радвал на специално отношение от страна на данъчните власти, т.е. че някой му е позволявал да избягва задълженията си към държавата.

Той твърди също, че сегашната му съпруга, с която е в брак от 1996 г., не е отговорна за неговото прегрешение, тъй като не е знаела за това. „Катимерини“ писа вчера, че Воскопулос е обвинен, че цели 17 години е избягвал да плаща данъци, но той казва, че някои данъчни сметки са неточни и част от имуществото му отдавна е отнето по време на бракоразводното дело с бившата му съпруга.

Гереку е вторият член от правителството на Папандреу, който напуска неговия кабинет. В края на годината това направи и заместник-министърът на вътрешните работи Динос Ровлиас, след като се появиха обвинения, че се е намесил в полза на членове на армията и полицията, които желаели да напредват в службата.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.