Румъния пред болезнени съкращения на разходите

Ройтерс

Румънското центристко правителство е изправено пред огромен натиск да смекчи плановете за орязване на заплатите в публичния сектор и държавните пенсии, което е необходимо за осигуряването на отпусканата от Международния валутен фонд (МВФ) помощ, и ще трябва да се бори, за да наложи някои от болезнените мерки. Президентът Траян Бъсеску обеща съкращаването на разходите, като алтернатива на повишаването на данъците в засегнатата от рецесията страна, която се опитва да спази изискванията на МВФ за отпускането на следващия транш от спасителния пакет в размер на 20 милиарда евро. Румъния, втората най-бедна членка на Европейския съюз, обеща да реформира раздутия и силно синдикализиран публичен сектор, който наброява една трета от целия пазар на труда. „Тези съкращения са силно оръжие в ръцете на синдикатите и населението“, казва независимият политически анализатор Кристиан Патрашкониу. „Ако хората излязат на улицата в голяма численост, правителството може да се огъне и да смекчи мерките накрая“.

Мощните профсъюзи на учителите, лекарите и държавните служители заплашиха с вълна от масови стачки, възкресявайки призрака на затъналата в дългове Гърция. Кабинетът ще трябва също да води преговори за прокарването на мерките в парламента и вероятно ще се изправи пред съдебни възражения. Синдикалните лидери казват, че до 60 000 души може да се включат в протест в Букурещ, който може да се окаже един от най-големите в Румъния от падането на комунизма през 1989 г., и който може да хвърли съмнение върху осъществяването на строгия план за намаляване на бюджетните разходи и надеждите за възстановяване на икономиката. Източници от профсъюзите казват, че блокирането по-късно този месец на транспорта, включително пътищата и жп мрежата, може да бъде убедителен начин да принудят правителството да смекчи плановете за намаляване на заплатите с 25 процента и на пенсиите с 15 процента от 1 юни.

СЛЕДВАЩАТА ГЪРЦИЯ?

Загрижен да не предизвика обществено недоволство, подобно на това, което породи безредици и причини смърт по време на азиатската криза в края на 90-те години, МВФ полага усилия да се фокусира върху социалния аспект на реформите. Но пакетите с помощи, отпуснати на страни от региона, засегнаха групи като пенсионерите и държавните служители, пораждайки недоволство в страни като Гърция, която беше разтърсена от бурни протести и стачки. Някои синдикалисти и протестиращи съзират призрака на подобни действия и в Румъния.

„Готова съм да се бия на улицата. Какво друго ми остава да загубя?“, казва 46-годишната Габриела Кърлан, помощничка в детска градина, облечена в черно по време на учителски протест в Букурещ. „В крайна сметка ситуацията ще доведе до улично насилие, защото не можем да кажем на децата си, че нямаме храна, която да сложим на масата“, казва Валентина Апостол, 40-годишна медицинска сестра от Буфтя, малък град близо до Букурещ.“Ще бъде, както беше по време на революцията от 1989 г. и хората ще умират по улиците. Ние на практика живеем по-зле отколкото през комунистическата ера“.

Въпреки че се присъедини към ЕС през 2007 г. Румъния все още се мъчи да се превърне в отворена икономика и е най-корумпираната страна в съюза, редом с България и Гърция, според организацията Трансперънси интернешънъл. В доклад, който предстои да бъде публикуван след няколко месеца, ЕС се очаква да критикува нивата на корупция в Румъния и недостатъците в съдебната й система, които според анализатори пречат да се постигне истинска промяна в раздутия публичен сектор, върху който тегне сянката на непотизма. Икономисти казват, че ако налагането на съкращенията на разходите не успее, това може да доведе до предоговаряне на споразумението с МВФ и до повишаване на данъците. „Неуспехът да се наложат тези съкращения или частичното им налагане със сигурност ще доведе до по-високи данъци. Те може да засегнат (икономическото – бел.ред.) възстановяване на Румъния през 2010-2011 г.“, казва Николае Александру Кидесчук, главен икономист на Ай Ен Джи Банк в Букурещ.

БОЛЕЗНЕНИ СЪКРАЩЕНИЯ

Парламентът вероятно ще одобри съкращенията, но правителството може да се изправи пред други законови пречки в опита си да овладее растящия бюджетен дефицит. Конституционният съд може да блокира плановете за намаляване на пенсиите, чийто среден размер е 170 евро на месец, както се случи с подкрепените от МВФ съкращения в Латвия. Икономисти казват, че аргументите лесно може да подкопаят усилията на Румъния да даде тласък на засегнатата си от рецесията икономика, която се сви с над 7 процента през 2009 г. „Шансовете за осъществяване на съкращенията са малко над 50 процента. Съдът може да се превърне в спирачка за реформите“, казва независимият политически анализатор Богдан Теодореску. „Ако не видим мерки за възстановяване, като повишаване на данъците, икономически колапс е това, което виждам да стои пред Румъния“. Правителството вероятно ще продължи преговорите с профсъюзите тази седмица и може дори да преразгледа плановете си, заяви икономическият съветник на премиера Емил Бок. „Все още преговаряме. Не съм Нострадамус да кажа как ще завърши това. Всякаква по-голяма промяна ще трябва да бъде обсъдена отново с Фонда“, заяви Андреа Вас за Ройтерс.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.