Пустинната заплаха: САЩ преследват Ал Каида в Сахара

Операция „Флинтлок“ (Пушка кремъклийка) започна. Американски специални части се спуснаха на територията на Буркина Фасо, Мали, Мавритания и Сенегал. Те ще участват в общо военно учение, което ще продължи около седмица и по време на което ще се отработват методи за борба с ислямисткия тероризъм в района. Учението е най-новият етап в очевидно добре развиващото се сътрудничество между САЩ и повечето от страните в Западна Африка. През последните няколко години американци обучават колегите си в тези страни в различни дисциплини – като се почне от точна стрелба и скокове с парашут и се стигне до по-нематериални умения като спечелването на сърца и умове.

Когато американците за пръв път отвориха дума за заплахата от Ал Каида в Сахара, мнозина реагираха със скептицизъм. Но рязко зачестилите през последните 18 месеца нападения на „Ал Каида в ислямски Магреб“, както джихадистите обичат да ги наричат, убедиха дори и циниците, че все пак такава заплаха съществува. Когато преди три години възникна от средите на жестоката алжирска бунтовническа групировка, известна като „Салафистка група за проповед и джихад“, „Ал Каида в ислямски Магреб“ изглеждаше твърдо решена да обедини африканските джихадисти за война срещу Европа. Новата групировка претърпя почти пълен провал в тези си намерения, тъй като бе притисната от алжирските сили за сигурност, които разбиха много от нейните клетки. Затова сега групировката се е съсредоточила върху по-уязвими мишении в пояса от държави на юг от Сахара.

Армиите в Сахел – широката ивица земя, граничеща със Сахара от юг, все по-често започнаха да се сблъскват в ислямистки бойци. В района бяха убити няколко десетки западни граждани, а десетината отвлечени миналата година в района в крайна сметка се оказаха в ръцете на „Ал Каида в ислямски Магреб“. Не е ясно колко от отвличанията са били извършени от членове на групировката, за които се смята, че са няколкостотин на брой, и колко от терористи „на свободна практика“. Истината е, че парите от откупи пълнят хазната на „Ал Каида в ислямски Магреб“. Макар да няма официално потвърждение, при преговорите става дума за милиони долари, които се дават, за да бъдат освободени похитените. „Ал Каида в ислямски Магреб“ все още държи двама испанци. Само един от заложниците, англичанин, чието правителство отказва да плаща откупи, беше екзекутиран.

Както и други бунтовници в района, например туарегите в Мали и Нигер, при бойците на „Ал Каида в ислямски Магреб“ границата между ислямисткия екстремизъм и организираната престъпност отдавна са се размили. Отвличанията са сравнително нов бизнес, появил се след години на контрабанда от цяла Сахара към Европа. През последните години латиноамерикански наркобанди прокарват големи количества кокаин през Западна Африка, с което транссахарският канал за наркотици стана доста печеливш. След операция на американските тайни служби в Гана и откриването на изгорелите останки на „Боинг“ в пустинен район в Мали се появиха твърдения, че „Ал Каида в ислямски Магреб“ играе важна роля в търговията с наркотици.

Експерти по проблемите на наркотиците и сигурността твърдят, че ислямистите от „Ал Каида в ислямски Магреб“ са само една от замесените групировки. Очевидно е обаче, че „Ал Каида в ислямски Магреб“ сериозно е разклатила няколко правителства. Групировката залага на местните вражди. Изобилието от пари е примамка за млади мъже, които живеят в бедност насред пустинята. Властите в северната част на Нигерия са особено силно разтревожени. Именно тук е бил роден младежът със скритите в панталона експлозиви, който се опита да взриви американски пътнически самолет над Детройт по Коледа.

Допълнителни грижи за западните правителства се създават и от това, че заплахата на „Ал Каида в ислямски Магреб“ може да разшири пукнатините в района. Алжир е отчаян от очевидната пасивност и липса на воля, демонстрирани от някои от съседните държави на юг. Мали, например, бе обвинена, че е проявила безотговорност, като освободи по-рано тази година няколко ислямисти срещу свободата на френски заложник. Затова през следващите седмици сътрудничеството между американските инструктори и местните сили за сигурност ще бъде поставено на много сериозно изпитание.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.