Дейвид Камерън се представя на Европа

в. Гардиън

Британският премиер Дейвид Камерън посещава Никола Саркози и Ангела Меркел съответно в Париж и Берлин тази седмица в опит на правителството да установи диалог с европейските лидери, критикували евроскептицизма на торите през последните години. В първото си посещение в чужбина като премиер Камерън ще вечеря със Саркози в Елисейския дворец, преди да отлети за Берлин за разговори с Меркел, която показа възмущението си от подхода на Камерън към ЕС, като го „отряза“ при последната си визита в Лондон.

Френският президент и германският канцлер, които критикуваха решението на Камерън миналата година да изостави главната дясноцентристка група в Европейския парламент, поканиха премиера миналата седмица да посети столиците им.
Подходът към ЕС на торите, който отскоро е в дух на сътрудничество, стана ясен вчера, когато министърът на финансите Джордж Озбърн присъства за първи път на среща на финансовите министри в ЕС (Екофин) в Брюксел. Озбърн каза, че правителството ще възприеме „нов, конструктивен, ангажиран подход“.

Озбърн, който бе аплодиран от 26-мата си европейски колеги в началото на заседанието, бе в трудно положение, защото главната тема бе проектодиректива, изискваща по-голяма прозрачност от хедж фондове и извънборсови корпоративни сдружения. Приютила над 80 процента от хедж фондовете в Европа, Великобритания вижда в това предложение враждебност към Сити-то. Озбърн реши, че е твърде късно за борба, защото смята, че лейбъристите са го оставили с „вързани ръце“ по отношение на директивата.

Гордън Браун уреди заедно с испанското социалистическо правителство, което е ротационен председател на ЕС, да се отложи въпросът, докато не приключат парламентарните избори. Министърът на финансите обаче се надява ключовото британско искане – управителите на хедж фондовете свободно да работят на единния пазар на ЕС, без да се налага да търсят одобрението на властите във всички 27 страни членки – да бъде взето предвид. Европейският парламент гласува в подкрепа на това вчера.

Проектодирективата за хедж фондовете сега ще е обект на „трилог“ с участието на трите главни институции на ЕС – Съветът на министрите, Европейския парламент и Европейската комисия. Министерството на финансите се надява предложението за единния пазар да бъде одобрено на тези преговори. Великобритания няма право на вето, тъй като проектодирективата се гласува в съвета на министрите с квалифицирано мнозинство.

„Пристигнах в Брюксел с трудна позиция, която ми бе завещана от предишното правителство и в която няма голяма подкрепа и признание на британските интереси“, каза Озбърн. „Доволен съм, че протоколът на срещата отразява моите опасения. Сега придвижваме процеса напред. Все още има много за обсъждане“. Министърът показа ясно обаче, че Великобритания ще се обяви против предложението на ЕК да се увеличи бюджетът на ЕС с 6 процента следващата година – ход, който ще доведе до увеличаване с 600 милиона британски лири на размера на брутния принос на Великобритания в ЕС.

„Имахме оживена дискусия по предложението за бюджета на ЕС за 2011 г., за който ЕК иска 6 процента увеличение, включително 4,5 процента увеличение на административните разходи“, каза Озбърн. „Аз не бях единственият, който каза, че това е неприемливо. Доволен съм, че това бе отбелязано в този ранен етап“. Той заяви, че не е „удрял по масата“ за бюджета на ЕС или за каквото и да е друго: „За мен бе важно да покажа, че правителството на консерваторите в коалиция с либералните демократи ще се ангажира положително по въпроси, разглеждани от ЕС, като в същото време ясно заяви британските национални интереси. Днес успях да направя това“.

Озбърн даде да се разбере също, че е разтревожен от плановете ЕК да проверява по-подробно националните бюджети преди одобряването им от парламента – предложение, насочено главно към страните от еврозоната. „Ще съм доволен да обсъдя подробностите на британския бюджет с комисията, едва след като те бъдат представени в парламента“, каза Озбърн. „Ние не сме в еврозоната, която си има собствени проблеми и аз поясних, че когато става въпрос за национални бюджети, първата институция, към която трябва да се отнесем, не е Европейската комисия, а националните парламенти.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.