Проект за джамия до Кота нула буди гняв и надежда в Ню Йорк

Франс прес

Амбициозен проект за джамия и ислямски културен център на две крачки от мястото на атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк предизвиква гняв, но и надежда в града, който се страхува от терористични актове повече от всичко друго. Няма кой знае какво да се види за момента в района, където един ден този проект може да види бял свят, на около 200 м от мястото на срутените кули-близнаци на Световния търговски център, където на 11 септември 2001 г. загинаха около 3000 души. Има само един изоставен магазин за дрехи и това е всичко.

Но имам Фейсал Абдул Рауф, който ръководи мюсюлманската организация, стояща зад проекта, действа активно този център на няколко нива да се издигне един ден в идеалния център на Манхатън. Според него проектът едновременно ще съживи изоставената улица в Ню Йорк, но и ще промени начина, по който американците възприемат мюсюлманите. Имамът говори за джамия, заедно със спортна и театрална зала и може би детски ясли. „Няма нищо подобно в САЩ. Това ще бъде център за всички, не само за мюсюлманите“, заяви той.

Американските мюсюлмани все повече са сочени с пръст, както от общественото мнение, така и от службите за сигурност, като виновници за терористични актове. Опитът за атентат с кола-бомба на „Таймс скуеър“ на 1 май, чийто предполагаем извършител е американец мюсюлманин от пакистански произход, накара законодателите в Конгреса да предложат нов закон, с който хората, заподозрени във връзки с терористични организации да бъдат лишени от американско гражданство.

Построяването на джамия и мюсюлмански културен център в идеалния център на Ню Йорк би могло, според имама, да допринесе за сближаването на мюсюлманския свят и Запада. Но поради избора на мястото, на две крачки от „Кота нула“, проектът се възприема повече като провокация. Според сайта www.nomosquesatgroundzero.wordpress.com (без джамии на Кота нула), „скандалът продължава.“ Сайтът, който се противопоставя на проекта обвинява организацията на Рауф, че иска да наложи тази джамия.

Други смятат, че идеята е все едно да построиш германски културен център в Аушвиц. „Заплюване в лицето на всички, които загинаха на 11 септември“, пише вестник „Блиц“, който се представя като антиджихадистки. „Това е най-неподходящият квартал за построяване на джамия“, смята 59-годишният застрахователен агент Скот Рейчълсън, който работи с кандидати за обезщетения за щетите от атентатите. Трийсет и шест годишната Дженифър Ууд, която живее в съседен блок до избрания за проекта терен, обяснява, че идеята да има пред дома си джамия я притеснява. „Не знам защо трябва да е тук. Градът е толкова голям“, недоумява тя.

По повод критиките, на които е подложен, имамът уверява, че иска да създаде „американско-мюсюлманска идентичност“.Според него, проектът може да струва между 105 и 140 милиона долара. „Има около един милиард мюсюлмани в света. Не всички са терористи!“, възмущава се Мохамед-Икбал Хосеин Чоудхури, имигрант от Бангладеш, който има будка за вестници от другата страна на улицата.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.