Юрген Рот: Борисов прикрива някого

Бойко Борисов гласува. Снимка: Валентина Петрова

Бойко Борисов прикрива едни групировки и атакува други, казва германският разследващ журналист Юрген Рот в интервю за Дойче Веле, като назовава и конкретни имена. С Юрген Рот разговаря Емануил А. Видински.

Неотдавна на книжния пазар излезе новата книга на германския разследващ журналист Юрген Рот, озаглавена „Гангстерска икономика“. В нея отново става дума за България. Каква е този път тезата на журналиста? Ето отговорът му: „Опитвам се да накарам хората да не се фокусират само върху България, а да обърнат внимание и на другите страни, включително Германия. Защото ситуацията в България, която все още не е особено розова по отношение на демократичните промени, е свързана и с Германия. В Германия също има достатъчно проблеми от този род. Погледът само върху една страна замъглява видимостта“, казва Рот, който в едно друго интервю за Дойче веле бе заявил, че в България всичко е само шоу и инсценировка. Такова ли е все още мнението му?

„Нещата не са просто черни или бели“

„Да, това е големият проблем. Много от нещата наистина са само шоу. Наглед съществуват закони срещу организираната престъпност и срещу корупцията, но каква полза има от тези закони, щом не биват прилагани. И каква е ползата от многото акции против криминалните структури в страната, щом не е ясно дали арестуваните хора ще бъдат съдени по правилата. Това са въпроси, по които изпитвам известни съмнения“, казва Юрген Рот. Означава ли това, че според него водената в момента борба срещу организираната престъпност е само замазване на очите, а не начин да се намери верния път?

„Тук нещата не са просто черни или бели, казва Рот и продължава: От една страна е добре, че отговорните институции се борят срещу мафията, от друга обаче, за да се изразя по-дипломатично, съществува подозрението, че различни престъпни групировки водят война помежду си, и че сега, когато Бойко Борисов е на власт, биват отстранявани онези групировки, които пречат. Ако това става според правилата, тогава всичко е наред, но въпреки това се повдига въпросът: защо едва сега и кои са наистина политиците зад кулисите? Тези, които до ден днешен, в продължение на години, прикриват мафията?, пита германският журналист. Означава ли това, че според него Борисов прикрива някого, че преследва не политически, а лични интереси, когато решава срещу коя престъпна групировка да насочи усилията си?

„Ами, определени случаи ме карат да мисля точно това. В България има големи престъпни групировки, които до днес никой не е пипнал и с пръст. Това са наистина могъщи мафиоти…“, казва Рот, който от години следи развитието в България. На въпроса дали би назовал имената на някои от тези групировки, той отговаря така: „За мен една от най-големите престъпни формации все още е ТИМ, която е разпростряла пипалата си и в Германия. Отдавна се питам дали българските власти ще имат силата и политическата воля да разбият тази група“, казва Рот.

„Разбийте старите структури“

Преди време в интервю за Дойче Веле журналистът призна, че отказва да пътува до България, защото се страхува за живота си. Все още ли е така? „По принцип все още е така, да, но все някога ще трябва да отида в България и то в рамките на тази година. Това е съвсем сигурно и се надявам, че всичко ще мине без произшествия.“

Дали и пътят на България от тук нататък ще бъде изпълнен с по-малко произшествия? Отговорът на Юрген Рот: „По принцип съм много по-оптимистично настроен, отколкото по времето, когато писах книгата си „Новите демони“. Въпреки всичко, казано дотук, вярвам, че Бойко Борисов се е обградил с качествени хора, които се опитват да променят нещо. Наскоро разговарях и с хора от ОЛАФ, които също смятат, че България е на прав път. Но докато не бъдат разбити старите структури, промените ще траят много дълго. Не бива обаче да пренебрегваме факта, че българската организирана престъпност съществува благодарение на „помощта“, оказвана от подобни структури на Запад. Тоест, организираната престъпност е европейски, а не национален проблем. Да говорим, че ние тук на Запад сме чисти и неопетнени, че лошото го има само в България или Румъния, това е пълна глупост“, казва в заключение германският разследващ журналист Юрген Рот.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.