Латвийски хакер пусна в интернет тлъстите доходи на елита

Алекс Тапинсх

Той нито носи очила, нито връзва косата си на конска опашка. В него няма нищо хакерско, освен псевдонима от научнофантастичния филмов хит, който много приляга на заниманията му – Нео. Женен, гладко избръснат, облечен в спретната закопчана догоре риза, 31-годишният латвиец Илмарс Поиканс обясни на журналистите защо е качил в интернет данни за доходите на висши държавни служители. Огласяването на тези данни, чиято цел е да разкрие крещящото неравенство в политиката на строги ограничения, проповядвана от властите на дълбоко засегната от световната криза страна, притесни политическия елит.

Задържан миналата седмица, след като в течение на два месеца пестеливо пускаше в мрежата за микроблогове и общуване „Туитър“ данъчна информация, изследователят на изкуствения интелект в Латвийския университет в Рига рискува да бъде наказан с 10 години затвор. Той обаче остава с гордо вдигната глава, определяйки се като обикновен защитник на прозрачността. „Знаех, че рано или късно полицията ще ме пипне. Но защо трябва да се страхувам да публикувам това, което хората имат нужда да знаят?“, заяви той при първата си среща с журналисти, откакто на 11 май бе задържан, а на следващия ден – освободен.

Той обясни, че попаднал случайно на „пробойна“ на сайта на латвийската данъчна администрация, което му дало възможност да извади оттам милиони различни документи. Арестуването му предизвика протести и тревога за свободата на печата, след като полицията претърси апартамента на една журналистка в опит да открие там информация за хакера. Между февруари и април Нео направи публично достояние възнагражденията на ръководни кадри и обезщетенията при напускане на висши държавни служители, които са в очеваден контраст с болезнените ограничения, наложени върху бюджета на повечето латвийци.

Според политолога Нилс Муизниекс Поиканс е докоснал чувствителна струна в страна, където доверието в политическата класа е вече на най-ниското си равнище. Действията му са продиктувани не от материални мотиви, а от идеализъм, казва той. Латвийските медии нарекоха Поиканс „Робин Худ“. Медии и опозиция призоваха министърката на вътрешните работи Линда Мурниеце да подаде оставка, главно защото защити претърсване на дома на журналистката, извършено от полицията преди дори да е разрешено.

Мурниеце разкритикува опитите за превръщане на Поиканс в герой. Според нея хакерът е откраднал данъчна информация за частни лица и фирми. „Действителността е доста по-различна от тиражираната от медиите представа за добрия Робин Худ, което иска да спаси света“, заяви тя пред латвийското радио. Поиканс твърди, че е предал на полицията всички документи и не притежава копия. Той казва, че открил „пробойната“ миналото лято, докато се опитвал да отвори данъчен документ, достъпен от акаунта му. Поиканс установил, че с просто копиране на интернет-адреса на документа в търсачка получава достъп без парола и направил същото с други документи.

Тогава хакерът измислил „Четвърта армия за народна пробуда“, за да оправдае действията си. Приел също псевдонима Нео, вдъхновен от героя на кинотрилогията „Матрицата“. Решил да не информира данъчната администрация за откритието си, смятайки, че властите трябва да получат урок. Както изглежда, е успял. Още в началото на изтичането на информация президентът Валдис Затлерс наредил да се направи проверка на сигурността на всички официални бази данни. Миналата седмица парламентът прие закон, задължаващ държавните институции да огласяват публично заплатите на различните категории чиновници.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.