Сюрреалистичният „процес“ срещу Ходорковски поставя Кремъл в неудобно положение

Юрий Шмид*

Михаил Ходорковски. Снимка: новоскоп

Сюрреалистичният „процес“ срещу Михаил Ходорковски поставя Кремъл в неудобно положение от политическа и съдебна гледна точка. Думата „процес“ трябва да бъде слагана в кавички, за да обозначава абсурдността на процедурите в Хамовническия районен съд в Москва. За да протестира против поредния абсурд – решението за удължаване на строгия му режим за задържане и през лятото, което игнорира подписаните през април от президента Дмитрий Медведев поправки в наказателно-процесуалния кодекс, премахващи предварителния арест в подобни дела – г-н Ходорковски тази седмица обяви двудневна гладна стачка, която прекрати едва след като получи публични уверения, че Върховният съд и самият президент са се заели с разглеждане на неговия случай.

Най-прочутият политически затворник в Русия бе принуден да предприеме такъв отчаян акт, за да привлече вниманието към факта, че онези, които дърпат конците на обвинението му, имат толкова голяма власт, че могат да саботират дори волята на президента. Първо, нека се спрем на убедителния на пръв поглед фарс на самите обвинения. Сърцевината на обвинителния акт е твърдението, че г-н Ходорковски и неговите партньори са откраднали около 350 милиона метрични тона суров петрол между 1998 и 2003 г. Проблемът за едно „истинско“ съдебно преследване е, че нищо не е изчезнало. Още повече, че компанията на подсъдимите Юкос дори не е произвела близко до това количество през този период.

Паралелно с това, Кремъл твърди в отделно дело пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург, че Юкос е продал петрола, но не е платил данъците върху сделката. Кое все пак е вярното? Присвоен ли е бил петролът, или е бил изтъргуван без плащане на данъци? Кремъл няма как да получи и двете. Всъщност, важащите с обратна сила данъчни искове, които съсипаха Юкос, бяха толкова фалшиви, че в течение на няколко години данъчните задължения на компанията надвишаваха общите й приходи. Целта беше тя да бъде принудена да обяви банкрут, за да бъде придобита от държавната Роснефт и по същество, от високопоставени правителствени служители.

И след като загробиха Юкос с данъци, властите сега търсят нови начини, за да държат г-н Ходорковски в затвора, като абсурдно твърдят, че всъщност той е откраднал целия този петрол, който те са обложили толкова тежко. Този нов процес срещу г-н Ходорковски започна преди година и демонстрира докъде може да стигне Кремъл, за да си „опече“ предрешената осъдителна присъда – политическа фатва на върхушката на руската държава.

Самият Ходорковски заяви пред съда през първия ден от защитата си, че целият процес е демонстрация на „корупция и политика“, понеже „някои хора, които сложиха ръка върху активите на моята компания, се страхуват от свободата ми.“ Шансовете за справедлив процес бяха провалени от многобройни нарушения, включително неспособност на обвинителите да разяснят обвиненията, изключване на оправдателни доказателства, изопачаване на доказателства, и, сякаш изреденото дотук не е достатъчно лошо, мистериозно изчезнали и непълни доказателства.

Прокурорите прекараха тържествено през съдебната зала над 50 свидетели, но никой от тях не даде показания, които да подкрепят обвиненията. Някои дори влязоха в противоречие с тях. В отсъствието на всякакво подобие на истински процес, Кремъл се опитва да наложи върху процедурите патина на безпристрастност и благоразумие. Това парадиране варира от неуместно (призоваване на свидетели, които няма какво да кажат) до измамно (подбиране на уважаван съдия, който няма правомощия да реши делото без политически предписания отвисоко) и до смехотворно-абсурдно (документация по делото от 188 страници, която, вместо да демонстрира подробно и внимателно събиране на доказателствен материал, включва такива критични открития като сметки за пране на дрехи).

Този шарлатански процес е образ и подобие на „правния нихилизъм“ в нашата страна, който Дмитрий Медведев порицава. Френският пратеник за човешките права Франсоа Зимерай, който посети съда миналия месец, отбеляза, че „съпротивата на Михаил Ходорковски да бъде пречупен от системата го превърна в икона на защитниците на човешките права.“ В заключение той каза, че не просто един човек, а бъдещето на Русия е на подсъдимата скамейка.

По БТА

*Юрий Шмид е руски адвокат по човешките права, който защитава Ходорковски.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.