Първата синтетична клетка – възторг, съмнения и критики

Революционно е постижението на американски учени, които създадоха първата в света жива клетка със синтетичен геном. Наред с възторжените реакции изобретението очаквано породи опасения и критики. Скептиците призоваха за по-строга регулация на работата на екипа на доктор Крейг Вентър, който създаде изкуствен хромозом и го трансплантира в жива клетка, като по този начин я превърна в нов вид, определен от синтетичния хромозом, отбелязва „Таймс“. Бяха изразени опасения от евентуална „биогрешка“, или „биокошмар“, в случай че новият едноклетъчен организъм излезе извън контрол.

Джулиан Савулеску, професор по практическа етика в Оксфордския университет, казва пред „Таймс“, че „Вентър е открехнал най-голямата врата в историята на човечеството, през чийто процеп би могла да се зърне неговата съдба. Той влиза в ролята на бог, като създава изкуствен живот, който не би могъл да се развие самостоятелно. Потенциалът на това постижение лежи в далечното бъдеще, но е действителен и значим. Рисковете обаче също са невиждани“, смята той.

Други учени са настроени по-скептично. Бен Дейвис, който работи в областта на синтетичната биология в лондонския „Импириъл колидж“, смята, че „все още сме доста далеч от създаването на изкуствен живот. Можем да вземем този геном и да добавим нови гени с известни функции, но това не е много по-различно от съвременната молекулярна биология“, казва той.

Дейвид Кинг от организацията „Хюман дженетикс алърт“ призова за мораториум върху подобни изследвания, а Пат Муни от „И Ти Си груп“ – организация, която води кампании срещу биотехнологиите – нарече постижението „кутията на Пандора“. В хора на отрицанието се включиха и религиозни групи. Някои организации предупредиха, че изкуствените организми може да избягат на свобода и да предизвикат опустошения в околната среда. Други разкритикуваха Вентър, че се прави на господ.

Самият той, в интервю за „Индипендънт“, отговаря на въпроса дали се прави на бог по следния начин. „Това почти се е превърнало в клише, което се повтаря всеки път, когато в науката и особено в биологията, се направи някакво откритие. Науката означава да се стремиш да разбереш живота в най-дълбоката му същност и да се опитваш да използваш това знание за благото на човечеството.“

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.