Лидерът на опозицията в Турция си отива заради видео с жена. Кой ще го смени?

Партията, създадена от бащата на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк, преминава през решаваща фаза след оставката на нейния лидер, заемащ този пост от близо 20 години, който бе поставен натясно от видеозапис със секс лудории. Партията ще избира свой нов лидер в края на седмицата.

Дениз Байкал, лидер на опозицията, подаде оставка от председателския пост на Народно-републиканската партия на 10 май след разпространение в интернет на пиратски видеозапис, показващ в една стая мъж, приличащ на него, в компанията на жена, която не е неговата и най-вероятно е неговата бивша секретарка, а днес депутатка от неговата партия.

Политическата класа и медиите осъдиха това като подъл удар и видеозаписът бе изтеглен по съдебно нареждане, но двамата заинтересовани не опровергаха съществуването на извънбрачна връзка.

Байкал, 71-годишен, ръководеше от 1992 г. Народнорепубликанската партия, която защитава светските ценности на фона на управлящата Партия на справедливостта и развитието, която е с ислямистки корени. Байкал, който е харизматичен ветеран на турската политика и безспорен господар на своята партия, която ръководеше с желязна ръка, остави отворена вратата за връщането си на председателския пост на конгреса на Народнорепубликанската партия, предвиден в края на тази седмица, като заклейми „заговор“ срещу него.

Но повечето от влиятелните фигури и активистите на партията застанаха зад кандидатурата на нейния заместник-председател Кемал Кълъчдароглу и сценарий за връщането на Байкал изглежда вече доста невероятен, смятат наблюдатели.

Кълъчдароглу, 62-годишен данъчен инспектор, когото медиите наричат „Ганди“ заради физическата му прилика с индийския водач, обяви в понеделник кандидатурата си за председател на Народнорепубликанската партия.

Кълъчдароглу, който е от източния окръг Тунджели, където живеят кюрди и алевити, минава за символ на честност сред една политическа класа, белязана от афери за корупция.

Решението му изглежда предизвика ентусиазъм, като се има предвид, че Дениз Байкал бе критикуван заради националистическата му строгост, оспорването от негова страна на проевропейските реформи и на свободата на словото в самата му партия, въпреки че партията се обявява за социалдемократическа.

„НРП имаше нужда от нов имидж и от нов лидер. Ерата Байкал вече е приключила“, подчерта в сряда Мехмет Йълмаз, автор на редакционна статия в многотиражния вестник „Хюриет“.

„Кълъчдароглу стана надежда за останалите без надежда“, които гласуваха с нежелание за Народнорепубликанската партия, недоволни от ориентацията й, коментира журналистът Махмут Айдън, специалист по политическите въпроси.

Според него НРП, която не е участвала в правителство от близо две десетилетия, би могла да стане сериозен съперник на парламентарните избори през 2011 г. на Партията на справедливостта и развитето /ПСР/, която е на власт от 2002 г..

Кълъчдароглу, който заявява, че иска да подмлади и демократизира партията, си е поставил като цел спечлването на 40 процента от гласовете, което би могло да отдалечи ПСР от властта. Според социологическо проучване, публикувано в сряда, 32 процента от турците казват, че биха гласували за НРП, ръководена от него.

На парламентарните избори през 2007 г. ПСР спечели 47 процента от гласовете на фона на 21 процента за НРП.

Кълъчдароглу бе непознат за широката публика, когато бе представен от Байкал на политическата сцена по повод общинските избори през 2009 г. Той за малко не постигна целта си да спечели кметския пост в Истанбул, откъдето е депутат.

Представен като „човек от народа“, Кълъчдароглу обеща да работи в полза на бедните слоеве в страната, която трудно излиза от рецесията.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.