На изборите в Черна гора – яростни нападки като в България

Мило Джуканович в Европейския парламент. Снимка: Сайт на европарламента

В Черна гора в неделя (23 май) има местни избори в 16 общини. Демократичната партия на социалистите на премиера Мило Джуканович и Социалдемократическата партия на председателя на парламента Ранко Кривокапич ще участват заедно в изборите в девет общини, но не и в общините Подгорица, Улцин, Колашин, Андриевичи и Рожае.

Черногорската опозиция за пръв път в повечето градове ще участва с единна листа „По-добра Черна гора“ като изключение правят само общините Плужине и Рожае.
Местните избори в Черна гора няма да бъдат следени от международни наблюдатели, нито от неправителствени организации.

Последните партийни митинги бяха в петък, в Деня на независимостта на Черна гора, и с тях приключи иначе много ожесточената предизборна кампания, в която управляващите и опозицията, без да подбират думите си, изрекоха редица обвинения и обиди.

Джуканович на трибуна в Рожае нарече опозицията „противници на държавата Черна гора“ и подпалвачи, а лидера на Движението за промени Небойша Медоевич – „селски дърдорко“. Политиката на коалицията, която няма програма и лидери и обещава, че е в състояние да осигури по-добра Черна гора, се свежда да „античерногорство“, на критика на Демократичната пратия на социалистите и на патологична обсебеност с Мило Джуканович, заяви Джуканович, изтъквайки, че именно опозиционните лидери „извършват най-страшното престъпление над държавата“. Той смята, че черногорската опозиция е представена от, както се изрази, „същите хора, които през 2000 година зад гърба на Черна гора и в интерес на великосръбския проект на Милошевич промениха конституцията на тогавашната обща държава, за да превърнат Черна гора в регион на Велика Сърбия“. Джуканович заяви за опозицията, че това са „същите хора, които върхяха по европейски и американски адреси и се молеха на Черна гора да не се дава право на референдум и обновяване на независимостта“.

Мотото на опозицията бе, че Джуканович е „гребен на организираната престъпност и корупцията в Черна гора“. Медоевич казва за Джуканович , че е „уличник“, тъй като има уличен език и е „високоговорител на балканската мафия“. Лидерът на Движението за промени оцени Джуканович като човек със „скромен интелектуален капацитет“, с „проблематичен морал“ и „лошо възпитание“, който досега не е разбрал кое е това устройство, с което може да се общува, без това да е държавна сигурност.

Карта на Черна гора и Сърбия.

Лидерът на Нова сръбска демокрация на митинг в Биело поле заяви, че съществуват девет души в Черна гора, върху които ще бъде приложен законът за отнемане на имуществото, тъй като са отнели от народа най-малко един милиард евро. Мандич обвини Джуканович, че от Плевле заедно с кмета Филип Вукович е изпратил ясно послание на наркоклана на Дарко Шарич да не се тревожат, тъй като ще ги защитава.

Лидерът на Социалистическата народна партия Сърджан Милич заяви, че е време за разчистване на сметки и се знае кой какво е взел от Черна гора. По повод обвинението към опозицията, че са фашисти, Милич призова Джуканович да повтори урока и да се сети за мислите на Иво Андрич за това кой е умен, кой е глупак и за онзи, който е сиромах.

В края на ожесточената кампания преди местните избори Джуканович използва възможността да обвини Сърбия , че се намесва в черногорските избори, че е финансирала черногорската опозиция, както и че по този начин се е намесила във вътрешните работи на една суверенна държава с намерението да отмени нейната независимост. Сърбия енергично отрече всички тези обвинения.

(По БТА)

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.