Гигантска джамия в Марсилия предизвиква спорове за исляма във Франция

Елоа Ройе

В югоизточния френски град Марсилия, символ на имиграцията от Северна Африка, бе поставено началото на строителството на голяма джамия с 25-метрово минаре в момент на оживени дебати във Франция за мястото на исляма в обществото.

Първият камък от Голямата джамия на Марсилия беше положен в северната част на града, но дружеството, натоварено със строителството, трябва да реши трудното уравнение за финансирането на проекта. „Започването на този проект се обмисляше дълго време, но приключването му вече не поражда никакво съмнение“, заяви Нурредин Шейх, председател на дружеството „Джамията на Марсилия“. „Уверен съм в бъдещето, призовавам всички мюсюлмани, най-вече тези в Марсилия, добре да преценят какъв фундаментален залог е тази джамия, за да се обединят, да бъдат с проекта докрай и да го защитят“, допълни Шейх.

Полагането на първия камък е само нов етап, преди да започне истинското строителство през февруари 2011 г. Джамията трябва да бъде издигната до януари 2012 г. и да започне да функционира през октомври 2012 г., заяви Максим Репо, един от архитектите на проекта. Мюсюлманската общност в почти едномилионна Марсилия наброява 200 000 души. Тя чака джамията от 60 години, отбелязват нейни представители. Мегаджамията и залата й за молитви от 2500 кв. м ще бъдат издигнати на мястото на някогашни кланици в северната част на града върху терен от 8600 кв. м, който дружеството наема от градските власти за 24 000 евро на година.

Първата копка бе направена ден след като френското правителство одобри законопроект, който забранява на жените да се забулват. Текстът предизвика безпокойство в мюсюлманската общност на Франция, най-многобройната в Европа с 5-6 милиона членове, които се страхуват да не бъдат опозорени. Въпросът за носенето на ислямски дрехи, покриващи цялото тяло, бе предшестван от голям дебат за националната идентичност, прераснал в дебат за имиграцията и мястото на исляма във Франция, започнат от правителството в края на миналата година.

Въпросът за минаретата, забранени с референдум в Швейцария, също бе поставен във Франция, но той не предизвика големи дебати. „Първата копка бе символична и имаше за цел да събере на церемонията представители от мюсюлманските страни и да стане повод за окончателно определяне на ангажиментите и участието в проекта на различните държави, което според мен ще стане в идните месеци“, обясни Шейх.
Дружеството трябва да намери общо 22 милиона евро. На церемонията дойдоха генералните консули на Сенегал, Египет, Индонезия, Тунис, Мароко, Сирия, Ливан, Либия и Турция. Ще се организира среща между тях и представители на дружеството, за да се разпределят ангажиментите на страните, заяви Махет Сисе, заместник-председател на дружеството.

Посланикът на Алжир Мисум Сбих също пристигна в Марсилия. „За да покаже предаността си към ценностите на исляма и за да засвидетелства значението, което отдава на алжирската общност, която живее в Марсилия и региона, Алжир реши да се включи в съвместните усилия за приключването на проекта“, заяви Сбих. „Моята страна е изцяло на разположение да допринесе за успеха на проекта в морален, финансов и материален план, но и чрез предоставянето в подходящия момент на адекватни човешки ресурси, най-вече на образовани имами, които владеят еднакво добре арабския и френския език“, допълни той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.