Дубайското изкушение „кемълбургер“

Снимка: травълблог

Иска ви се да вкусите нещо ново? Ресторант в Дубай предлага на посетителите на емирството необичайни гозби от камилско месо – четириногото, известно като транспортно средство в пустинята на Персийския залив. „Идеята за ресторанта дойде от нашия собственик, който е от емирствата. Самият той се храни с камилско месо и пие камилско мляко от дете“, обяснява 44-годишният индиец Рамеш, управител на ресторант „Лоукъл хаус“ от откриването му през 2004 г. „С този ресторант той иска и светът да открие за себе си тези продукти“, допълва той.

Традиционно използвана като транспортно средство, камилата (всъщност едногърбата камила) е част от древната култура на обитателите на Арабския полуостров, съответно и на Обединените арабски емирства, където са популярни надбягванията с камили, а вече се организират и конкурси за камилска красота и кулинарни състезания.

„Повечето от клиентите ни са туристи, идващи от различни точки на света“, любопитни да открият вкуса на ястията в „Лоукъл хаус“, казва Рамеш. Тези ястия – от супата и салатата през хамбургерите и пицата до кебапа и стека – се приготвят само с камилско месо, произвеждано във ферма близо до Ал Айн – град оазис в емирство Абу Даби. Ресторантът предлага също камилско мляко, от което се прави и шоколад.

Клиентите, изглежда, остават доволни от опитаното, подобно на 38-годишната канадка Ана, която е на почивка в Дубай и си поръчала „камилска супа“. „Чудесна е. Обичам месо. Прилича малко на телешко“, казва тя и добавя: „Исках нещо местно, нещо оригинално.“ Андреас – 31-годишен германец – е много доволен от поднесеното му „камилско къри“. „Превъзходно е“, отбелязва той. „Хубаво беше“, казва 39-годишната французойка Карин, която живее в Емирствата от четири години. „Като овнешко е, но без неговия натрапчив вкус. Месото обаче е малко твърдо.“

И все пак най-високо ценен е т.нар. „кемълбургер“ – последното изобретение на бързото хранене в Емирствата. „Най-популярен е хамбургерът“ – сандвич с хляб, камилско и много подправки, казва Рамеш. В „Лоукъл хаус“, намиращ се в Бур Дубай в центъра на емирството, хамбургерът се предлага за 35 дирхама (9 долара), а останалите ястия струват между 20 и 72 дирхама (от 6 до 20 долара). Освен табелата, съобщаваща за „вкусния кемълбургер“, на фасадата на ресторанта има и плакат, рекламиращ камилското месо. Фигурки на камили пък красят салона на „Лоукъл хаус“.

Собственикът възнамерява да развива дейността и да създаде верига ресторанти „Лоукъл хаус“ в останалите емирства от ОАЕ с идеята да разкрие заведение и в най-високия небостъргач в света – Бурдж Халифа в Дубай, а по-нататък и в останалите шейхства в Персийския залив, казва Рамеш.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.